Program televesion Malaysia

View previous topic View next topic Go down

Program televesion Malaysia

Post by Nizam on Sun Apr 21, 2013 10:21 pm

Assalammualaikum

Amat mendukacitakan program2 television tempatan. Lambakan siaran drama dan sitcom "lawak bodoh" kian mendapat tempat di hati penonton. Secara tak langsung ia mencerminkan identiti sebilangan masyarakat kita. Program tv realiti berunsur nyanyi muncul bagai cendawan selepas hujan tak kira dari peringkat kanak2 hingga ke usia senior.

Ana lebih banyak menonton siaran discovery channel, history, asian food channel, animal planet dan memperoleh banyak manfaat. Antaranya dulu ana pernah menonton discovery science dan mendapat tahu di negara barat mereka sedang develop bateri boleh cas yg dibuat daripada virus.

Dalam history, ada rancangan swamp people di mana mereka memburu buaya untuk pendapatan dan mengawal populasi buaya.

Dari segi dokumentari rasanya di tv9 ada dokumentari berjudul khurafat, bagus gak informasi dia, mendedahkan aktiviti2 khurafat yang berlegar. Dahulu ana selalu tonton majalah 3.

Kini ada alternatif kepada tv , dan ia diberi nama youtube. Youtube banyak memberi ilmu pengetahuan pada ana. Dari kuliah agama kepada pengetahuan sains dan teknologi. Tahukah antum bahawa kita boleh memnyejukkan makanan tanpa elektrik dengan hanya guna pasu bunga dan pasir?


_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani
avatar
Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Program televesion Malaysia

Post by thtl on Sun Apr 21, 2013 10:45 pm

sebut pasal cable TV, KSA x bleh challenge laa..ada 1000++ channels...Ibn Othaimiin ada channel sendiri, Channel Ta`bir Mimpi pun ada...semua ada..
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Program televesion Malaysia

Post by Dodo Don on Mon Apr 22, 2013 4:28 am

Drama Arab yang disiarkan di channel Astro- menunjukkan orang lelakinya tidak berserban sebaliknya berpakaian Barat, begitu juga perempuannya juga tidak bertudung. Saya lihat mereka sama juga dengan artis Malaysia. Mereka juga ada juga lawak-lawak bodoh.
Apakah ini gambaran masyarakat di sana, Tuan THTL?
avatar
Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Program televesion Malaysia

Post by alDayyan on Mon Apr 22, 2013 5:52 am

Nizam wrote:Assalammualaikum

Amat mendukacitakan program2 television tempatan. Lambakan siaran drama dan sitcom "lawak bodoh" kian mendapat tempat di hati penonton. Secara tak langsung ia mencerminkan identiti sebilangan masyarakat kita. Program tv realiti berunsur nyanyi muncul bagai cendawan selepas hujan tak kira dari peringkat kanak2 hingga ke usia senior.

Ana lebih banyak menonton siaran discovery channel, history, asian food channel, animal planet dan memperoleh banyak manfaat. Antaranya dulu ana pernah menonton discovery science dan mendapat tahu di negara barat mereka sedang develop bateri boleh cas yg dibuat daripada virus.

Dalam history, ada rancangan swamp people di mana mereka memburu buaya untuk pendapatan dan mengawal populasi buaya.

Dari segi dokumentari rasanya di tv9 ada dokumentari berjudul khurafat, bagus gak informasi dia, mendedahkan aktiviti2 khurafat yang berlegar. Dahulu ana selalu tonton majalah 3.

Kini ada alternatif kepada tv , dan ia diberi nama youtube. Youtube banyak memberi ilmu pengetahuan pada ana. Dari kuliah agama kepada pengetahuan sains dan teknologi. Tahukah antum bahawa kita boleh memnyejukkan makanan tanpa elektrik dengan hanya guna pasu bunga dan pasir?


Wassalam

saya juga sependapat dgn akhi nizam.. apakah matlamat org2 yg terlibat dalam menyiarkan hiburan sebegitu ye? adakah benar usaha mereka menjadi agen iblis atau dajjal dalam melemahkan rohani manusia jaman sekarang dgn hiburan2 yg melalaikan?

ini boleh dilihat dari karenah remaja hari ni yg merawat kekosongan jiwa dan rohani mereka dgn hiburan sebegini.. dialog mereka sama je dengan dialog org2 kafir yg xde agama.. agak tenat sebenarnya.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 48
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Program televesion Malaysia

Post by Dodo Don on Mon Apr 22, 2013 7:35 am

Dalam TV Al Hijrah ada disiarkan drama Jepun. Walaupun ceritanya masih bermoral tetapi wataknya pelakon perempuan (jepun) masih mendedahkan rambut. Tidak berdosakah kalau menontonnya?
avatar
Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Program televesion Malaysia

Post by Mohd. Ikram on Mon Apr 22, 2013 9:35 am

Dodo Don wrote:Dalam TV Al Hijrah ada disiarkan drama Jepun. Walaupun ceritanya masih bermoral tetapi wataknya pelakon perempuan (jepun) masih mendedahkan rambut. Tidak berdosakah kalau menontonnya?
Dalam quran jelas Allah suruh tundukkan pandangan... So, seboleh-bolehnya elak kan tngok drama2 ni...

Ni fatwa Syaikh Bin Bazz. Saya dapat from software salafiDB

Pertanyaan: Bagaimana hukumnya laki-laki memandangi wajah dan tubuh kaum wanita peragawati atau penyanyi yang tampil di layar televisi, bioskop, video atau gambar yang dicetak di atas kertas?

Jawaban: Haram memandangnya karena bisa menyebabkan timbulnya fitnah. Ayat yang mulia dalam surat An-Nur telah menyatakan, "Katakanlah kepada laki-laki yang beriman. 'Hendaklah mereka menahan pandangannya, dan memelihara kemaluannya; yang de-mikian itu adalah lebih suci bagi mereka, sesungguhnya Allah Maha Mengetahui apa yang mereka perbuat'." (An-Nur: 30).

Ayat ini mencakup semua wanita baik dalam bentuk gambar maupun lainnya, baik itu di atas kertas, di layar televisi ataupun lainnya.

Rujukan: Majalah Ad-Da'wah, edisi 922, Syaikh Ibnu Baz. Disalin dari buku Fatwa-Fatwa Terkini Jilid 2, penerbit Darul Haq.
avatar
Mohd. Ikram
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 164
Points : 216
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Program televesion Malaysia

Post by thtl on Mon Apr 22, 2013 12:58 pm

DDD,
pelakon arab pakai pakaian barat dan perempuan tak pakai tudung tu produksi dari negara2 arab yg liberal cam Syria, Morocco, Tunisia, Lebanon dan Egypt. pelakonnya banyak beragama Kristian
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Program televesion Malaysia

Post by Ibnu Hisyam on Mon Apr 22, 2013 2:27 pm

download dan convert dari youtube lagi best Smile
avatar
Ibnu Hisyam
AHLI
AHLI

Posts : 93
Points : 104
Join date : 12/04/2013
Age : 43
Location : Sarawak

Back to top Go down

Re: Program televesion Malaysia

Post by laboo on Thu Apr 25, 2013 5:27 pm

Salah satu program yang saya menyampah sekarang ialah berita jam 8.00. Tambah-tambah dekat PRU 13. Terlalu banyak berita politik yang berkempen bagi sebuah parti. Malangnya penyakit ini juga berjangkit kepada tv Al-Hijrah dan juga saluran Astro. Saya tiada masalah jika nak berkempen pun, tetapi kalau kebanyakan berita hanya mengenai kempen politik sebuah parti, baik tak payah dinamakan rancangan berita.

Sesuatu benda kalau terlalu banyak sgt, boleh membuatkan orang jadi naik melugai (bhs utara Smile )

laboo
AHLI
AHLI

Posts : 6
Points : 6
Join date : 14/02/2013

Back to top Go down

Re: Program televesion Malaysia

Post by abu_aisyah on Fri May 03, 2013 5:09 am

Ibnu Hisyam wrote:download dan convert dari youtube lagi best Smile

Like

yes,ini yg terbaik wat masa ini.takyah tv2.huhu.lainlah channel ibn uthaimin tu smpi ke malaysia.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan
avatar
abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Program televesion Malaysia

Post by Mohamad hafiz on Fri May 03, 2013 11:14 am

sya guna website 'keepvid.com' lebih senang, x yah download software hehehe

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Program televesion Malaysia

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum