Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by ummuyaser on Tue May 07, 2013 1:20 pm

Sebaik selesai je GE13 akhbar Utusan telah membuat statement berbau racist apabila DAP beroleh kemenangan besar.Antara topik berbunyi "Apa Lagi Cina Mahu?","Tsunami Cina", malah tersebar beberapa risalah anti bangsa Cina dan Anti Melayu . Ramai ahli FB yang beragama Islam menyokong kenyataan tersebut. Antara risalah yang disebarkan ialah:



Dan





Apakah kesannya pada Islam?

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by thtl on Tue May 07, 2013 1:36 pm

Satu analisis politik yg hampeh.

Tsunami Cina itu sebenarnnya, adalah tsunami pengundi kosmopolitan (penduduk kota) dan pengundi muda...mereka mahu politik demokrasi sama spt US dan UK...ada pergiliran parti yg menguasai putrajaya.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by Nizam on Tue May 07, 2013 2:53 pm

Nak tanya melayu tak racist ka?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by Mohamad hafiz on Wed May 08, 2013 1:48 am

Melayu ade jgak yg racist, klu tk, PAS dn UMNO x mcm tu.. Malay vs Malay

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by najib76 on Wed May 08, 2013 5:05 am

apa yang masyarakat civil boleh lakukan ??
adakah 13 Mei 2013 akan bermula ???

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by Mohamad hafiz on Wed May 08, 2013 9:22 am

najib76 wrote:apa yang masyarakat civil boleh lakukan ??
adakah 13 Mei 2013 akan bermula ???

I hope no.. Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by alDayyan on Wed May 08, 2013 11:45 am

tinggal dalam negara majmuk sebegini.. perkara2 mcm ni mmg kita xleh lari dan xleh hapuskan.. kita hanya mampu mengawal saja..

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by Dodo Don on Wed May 08, 2013 12:33 pm

thtl wrote:Satu analisis politik yg hampeh.

Tsunami Cina itu sebenarnnya, adalah tsunami pengundi kosmopolitan (penduduk kota) dan pengundi muda...mereka mahu politik demokrasi sama spt US dan UK...ada pergiliran parti yg menguasai putrajaya.

Mungkin juga mereka mahu hak sama rata antara semua kaum.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by thtl on Wed May 08, 2013 1:22 pm

itulah manhaj DAP dan PKR...

meritocracy, justice for all citizens...penerapan Islam dalam pentadbiran dan status bumiputra akan dihapuskan secara beransur-ansur...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by Mohamad hafiz on Wed May 08, 2013 2:45 pm

klu Datuk Muhkriz Mahathir jadi PM selepas Tuk Jeeb.. Amacm ??
hehehehe Bulleh tahan doh Smile ini mungkin dpt reduce masalah racism ni


_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by najib76 on Thu May 09, 2013 2:40 am

Mohamad hafiz wrote:klu Datuk Muhkriz Mahathir jadi PM selepas Tuk Jeeb.. Amacm ??
hehehehe Bulleh tahan doh Smile ini mungkin dpt reduce masalah racism ni


UMNO dah habis calon ke utk jawatan PM ??

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by Mohamad hafiz on Thu May 09, 2013 3:27 am

hehehe.. bukan takde.. tpi semua org setuju utk die jdi Next PM..
Klu timbalan PM, Datuk, Muhyidin Yasin.. pun buleh heheh, cuma feeling tu kurang >_<

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by abu_firdaus on Thu May 09, 2013 3:46 am

Mohamad hafiz wrote:klu Datuk Muhkriz Mahathir jadi PM selepas Tuk Jeeb.. Amacm ??
hehehehe Bulleh tahan doh Smile ini mungkin dpt reduce masalah racism ni

dia tak bertanding utk parlimen. nak jadi PM camner?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by najib76 on Thu May 09, 2013 4:13 am

Mohamad hafiz wrote:hehehe.. bukan takde.. tpi semua org setuju utk die jdi Next PM..
Klu timbalan PM, Datuk, Muhyidin Yasin.. pun buleh heheh, cuma feeling tu kurang >_<

nampaknya hanya generasi T.Razak dan generasi T.Mahathir sahaja yg layak jadi PM...mmmmm

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by thtl on Thu May 09, 2013 8:13 am

Ikut tradisi BN, PM dilantik dan dikemukakan kpd YDPA adalah dari Presiden UMNO.
Kita kena tengok power struggle dalam UMNO dari sekarang hingga 2018...ada 4: Najeeb, Muhyidin, Hishamuddin dan Mukhriz

Kalau tengok trend, 2018, PRU14, BN akan kalah..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by Mohamad hafiz on Thu May 09, 2013 9:38 am

thtl wrote:Ikut tradisi BN, PM dilantik dan dikemukakan kpd YDPA adalah dari Presiden UMNO.
Kita kena tengok power struggle dalam UMNO dari sekarang hingga 2018...ada 4: Najeeb, Muhyidin, Hishamuddin dan Mukhriz

Kalau tengok trend, 2018, PRU14, BN akan kalah..

Like

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by Solah on Fri May 10, 2013 5:43 am

thtl wrote:itulah manhaj DAP dan PKR...

meritocracy, justice for all citizens...penerapan Islam dalam pentadbiran dan status bumiputra akan dihapuskan secara beransur-ansur...

Syeikh, bab ni yang mungkin orang Melayu masih ragu-ragu nak sokong PR terutamanya DAP sebab DAP parti secular sosialis. Melayu atas pagar pun risau sebab PKR-DAP-PAS pun nampak masih banyak berselisih jadi ketidaktentuan ni menyebabkan orang Melayu amat sangsi dengan agenda PKR & DAP walaupun diorang bukanlah sokong BN sangat pun.

Lagi satu jugak timbul kerisauan sebab PAS kurang kemampuan dalam pentadbiran (Kedah spot-on) dan lebih sesuai menguruskan bab-bab agama daripada state atau national issues.

Apa pandangan Syeikh?

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by najib76 on Fri May 10, 2013 6:11 am

Solah wrote:
thtl wrote:itulah manhaj DAP dan PKR...

meritocracy, justice for all citizens...penerapan Islam dalam pentadbiran dan status bumiputra akan dihapuskan secara beransur-ansur...

Syeikh, bab ni yang mungkin orang Melayu masih ragu-ragu nak sokong PR terutamanya DAP sebab DAP parti secular sosialis. Melayu atas pagar pun risau sebab PKR-DAP-PAS pun nampak masih banyak berselisih jadi ketidaktentuan ni menyebabkan orang Melayu amat sangsi dengan agenda PKR & DAP walaupun diorang bukanlah sokong BN sangat pun.

Lagi satu jugak timbul kerisauan sebab PAS kurang kemampuan dalam pentadbiran (Kedah spot-on) dan lebih sesuai menguruskan bab-bab agama daripada state atau national issues.

Apa pandangan Syeikh?

saya nak komen ttg PAS....setakat ini PAS gagal pertahan terengganu tahun 2004....dan gagal pertahan Kedah 2013...kenapa ??

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by thtl on Fri May 10, 2013 8:53 am

Terengganu, last minut ada video Mustafa Ali dan wang ihsan Petronas (royalty minyak) yg besar kpd Trengganu...

Kedah, mmg kelemahan pentadbiran Ust Azizan dan krisis dalaman party yg menolak kepimpinan beliau telah melemahkan jentera party

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by Dodo Don on Fri May 10, 2013 11:40 am

Rasanya Hisyamudin ada harapan ke jadi PM? Kalau naik ketika beliau sudah tua, maka sejarah bapanya akan berulang.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by Dodo Don on Fri May 10, 2013 11:55 am

Dulu masa saya pindah ke perumahan saya, terdapat jiran Cina dan India. Surau di kawasan saya memang kuat dan banyak aktiviti dijalankan bersama penduduk Islam. Sekarang ni hampir semua jiran Cina dan India berpindah keluar. Apakah mereka memang tidak selesa dengan syiar Islam? Kalau mereka saja berkuasa memang mereka akan melakukannya.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by thtl on Fri May 10, 2013 2:12 pm

Hisham ada harapan, sebab dia sepupu Tuk Jib.

China dan India tak selesa dgn keujudan mesjid dekat dgn rumah mereka, sama ngan kita jika duduk dengan kuil dan church...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by Solah on Fri May 10, 2013 5:34 pm

najib76 wrote:
saya nak komen ttg PAS....setakat ini PAS gagal pertahan terengganu tahun 2004....dan gagal pertahan Kedah 2013...kenapa ??

Pendapat saya, Pas makin pulih dekat Tganu dalam PRU13, sebab usaha-usaha pendakwah seperti Ustaz Azhar Idrus yang tarik ramai orang muda ke arah Islam dengan cara sempoi.

Kedah dan Terengganu ni lebih volatile, tak sama macam Kelantan. Orang Kelantan dah lama biasa dengan cara Pas yang conservative, kurang dana dan 'slow & steady' (btoi ka Syeikh THTL?). Orang Kedah dan Terengganu ni pulak dah biasa dengan banyak bantuan kerajaan pusat di bawah BN sejak dulu lagi, jadi diorang ni dapat bezakan dengan lagi jelas antara kerajaan negeri BN atau PAS. Sebab tu mudah je 2-2 negeri ni bertukar tangan, sebab pengundi atas pagar ni tengok mana lebih untungkan diri, keluarga dan negeri sendiri.

Mungkin jugak orang Melayu yang 'biasa-biasa' tengok pemerintahan Pas di Tganu dan Kedah ni ala2 pemerintahan ulama' macam Iran, diorang jadi takut, jadi diorang ni nak pemerintah yang lebih kepada golongan professional dan proven administration.

Wallahu'alam. Again, just my usual 2 cents ler....

Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 34
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by Mohamad hafiz on Fri May 10, 2013 5:48 pm

Menarik! Smile Suka ngn pendapat Solah

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by thtl on Fri May 10, 2013 6:22 pm

logik juga ulasan solah tu...
Kelantan ni mmg depa dah biasa susah didera oleh kerajaan Persekutuan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Racist dan Chauvinis yang berleluasa

Post by Sponsored content Today at 7:39 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum