kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

View previous topic View next topic Go down

kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by abu_firdaus on Wed May 21, 2014 4:23 am

assalam

saya rasa tergerak nak minta sahabat (sheikh thtl terutamanya) utk keluarkan satu buku atau at least article atau summary yg boleh kami sebarkan di FB, whatsapp atau print n sebar di masjid/surau. ini mgkin satu usaha kecil kita ke arah menegakkan sunnah. sebenarnya byk lagi kritikan yg boleh dibuat ke atas amalan masyarakat tapi mgkin secara kecil2an ini kita tumpu pada topik ini saja.

memang dah ada buku2 kecil zikir ikut sunnah tapi untuk menyedarkan masyarakat saya rasa lebih efektif dikeluarkan kritikan pada amal2an zikir sesudah solat yg telah terbiasa diamalkan di malaysia kita, dan digantikan dgn zikir yg sahih. termasuk juga kritikan tentang cara perlaksanaan zikir (ikut tekong, suara kuat..)

apa kata sahabat sekalian? hehe

sekian.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by thtl on Wed May 21, 2014 8:28 am

wsm,
dah banyak dikritik dan itu antara yg menimbulkan kemarahan pak lebai Malaya.
1. zikir selepas solat dah ada banyak dikeluarkan, antara yg top, Hisnul Muslim. Dr Basit pun ada keluarkan, Dr Abdullah Yasin pun ada..Wabil sayib ibn Qayyim, sahih al-Azkar Imam Nawawi pun OK...

2. zikir selepas solat adalah individual bukan dipimpin oleh Imam. sama macam mesjidil Haram dan Nabawi...selepas Imam kasi salam, masing2 on yer own, nafsi nafsi, mesjid senyap....

3. Isu paling utama yg kita tak boleh nak pecahkan ialah:
Imam wajib kendalikan zikir berkoir, baca doa jama'iy dan bersalaman beramai-ramai selepas doa. Itu mmg pakej wajib, kalau kita kacau, kita akan kena.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by rd73 on Wed May 21, 2014 9:12 am

betul tu, saya pernah solat di masjid kampung baru semasa bulan ramadan. sedangkan imam jemputan dari masjid sekitar mekah pun sudah jadi jemputan semenjak tahun 1997 semasa ramadan pun tak boleh ubah tabiat ni.

sudah 17 tahun tu jadi imam jemputan masih tak boleh nak ubah.

rd73
AHLI
AHLI

Posts : 61
Points : 69
Join date : 20/05/2014

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by rd73 on Wed May 21, 2014 9:20 am

selalu sheikh Idris itu wirid secara fardi jer lepas beri salam,tapi bilal ambil alih apa yg biasa dibuat oleh imam nusantara. hancusss. apa nak buat. khliaf muktabarlah katakan.. hihihihihi.

rd73
AHLI
AHLI

Posts : 61
Points : 69
Join date : 20/05/2014

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by abu_firdaus on Wed May 21, 2014 9:32 am

hehe..

anyway masyarakat berubah atau tidak bagi saya itu isu kedua. isu pertama ialah apa cara kita nak betulkan. Allah lihat usaha kita, tak semesti hasilnya kan. sekurang2nya nak bagi faham kawan2 n ahli keluarga kita. yg saya nampak apa yg ada sekarang ni (hisnul muslim atau buku zikir sunnah) tak mengkritik amalan zikir masyarakat. lalu zikir2 yg betul ini dianggap sebagai "sunat" sahaja dan bukan sunnah. sama seperti simpan janggut.

pengalaman sy dgn isteri sendiri pun lama juga nak betulkan. saya beri dia buku zikir sunnah nabi dan suruh dia ikut buku tu saja lepas solat, takyah ikut yg lain..hehe. alhamdulilah dia boleh terima.

saya kira kalau kita boleh tabulate n summarise the difference antara zikir2 adat vs zikir sunnah letak side by side ada kemungkinan kita boleh mudah nak fahamkan org utk tukar kpd yg betul. lebih kurang kalau kat tempat kerja mcm yg kita panggil "dos & don'ts" tu.

allahua'lam.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by rd73 on Wed May 21, 2014 9:49 am

rasanya bro masri ada buat kot. cuba lihat kat blog dia. betul vs tak betul.

rd73
AHLI
AHLI

Posts : 61
Points : 69
Join date : 20/05/2014

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by abu_firdaus on Wed May 21, 2014 9:54 am

cantik tu kalau dah ada. apa linknya?

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by rd73 on Wed May 21, 2014 9:59 am

saya google dulu ya. nama dia mohd masri bin mohd ramli kalau tak silap. student UIA dulu ler. sekarang ni lost contact.

rd73
AHLI
AHLI

Posts : 61
Points : 69
Join date : 20/05/2014

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by abu_firdaus on Wed May 21, 2014 10:00 am

ye saya kenal dia. alkahfi tu kan

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by rd73 on Wed May 21, 2014 10:08 am

ini orngnya.



dah cuba bagi links ini yg meesage yg keluar-

New members are not allowed to post external links or emails for 7 days. Please contact the forum administrator for more information

rd73
AHLI
AHLI

Posts : 61
Points : 69
Join date : 20/05/2014

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by Mohamad hafiz on Wed May 21, 2014 10:15 am

rd73 wrote:ini orngnya.



dah cuba bagi links ini yg meesage yg keluar-

New members are not allowed to post external links or emails for 7 days. Please contact the forum administrator for more information

Itu maksudnya lpas hari ke-7 bru buleh send link Smile

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by abu_firdaus on Wed May 21, 2014 10:19 am

hehe.. ada grace period pulak. takpe la sy cuba google. bro masri alkahfi tu mmg selalu keluar kat fb afn dan pernah jumpa dia & join program dia

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by thtl on Wed May 21, 2014 10:25 am

dulu kami satu team di afn 1.0 bersama RD73, sehingga afn 2.0 dah berkubur, masri pun dah ghaib

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by Ad-Dien on Thu May 22, 2014 7:54 pm

thtl wrote:dulu kami satu team di afn 1.0 bersama RD73, sehingga afn 2.0 dah berkubur, masri pun dah ghaib

Kenangan...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by thtl on Thu May 22, 2014 9:06 pm

Masri aktif tak kat FB?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by bukhori on Fri May 23, 2014 3:08 am

dia aktif dgn al-kahfi tuan..

bukhori
AHLI
AHLI

Posts : 88
Points : 124
Join date : 30/01/2014

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by abu_firdaus on Fri May 23, 2014 3:40 am

thtl wrote:Masri aktif tak kat FB?
sesakali sekala dia share alkahfi post kat fb afn

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by abu_aisyah on Tue May 27, 2014 3:55 pm

OT:bro RD73, dulu main badminton kat putrajaya kan dgn kay,faisal,pojie,dll?  Wink 

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by thtl on Tue May 27, 2014 3:57 pm

ya, afn badminton club

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by abu_aisyah on Tue May 27, 2014 4:06 pm

hehe,lama tak jumpe dia.bro yg sangat cool.  Cool 

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by abu_firdaus on Fri Jun 06, 2014 4:52 am

rd73 wrote:ini orngnya.



dah cuba bagi links ini yg meesage yg keluar-

New members are not allowed to post external links or emails for 7 days. Please contact the forum administrator for more information

akhi RD, sy search kat site alkahfi tu tak jumpa pulak. dah pebih 7 hari ni boleh la tolong post link tu hehe

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: kritikan terhadap zikir2 sesudah solat

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum