subconcious mind dan islam

View previous topic View next topic Go down

subconcious mind dan islam

Post by seijiseimura84 on Tue May 27, 2014 5:37 am

Buku2 barat sekarang byk menfokuskab kepada subconcious mind. Malah ada yg percaya kita akan tercapai apa yg kita mahu berdasarkan subconcioua mind...

apakah ia dirujuk dlm islam?
Apa sebenarnya subconcioua mind

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: subconcious mind dan islam

Post by Ibnu Sarkawi on Tue May 27, 2014 5:43 am

minda bawah sedar boleh dibincangkan selagi mana ianya tidak melibatkan kepercayaan terhadap unsur2 ghaib sepertimana golongan yg berlebih-lebihan mencipta teori berkenaan minda bawah sedar ini. sehingga mereka beriktiqad bahawa alam keseluruhannya adalah pengatur kpd alam ini juga, dan alam semesta inilah yg memakbulkan permintaan bawah sedar manusia. Kesimpulan saya, perlu hati2 agar tidak terjerumus dlm kesyirikan.

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: subconcious mind dan islam

Post by thtl on Tue May 27, 2014 12:57 pm

subconscious mind ni tindakan kita yg spontan tanpa kita pikir. Banyak digunakan dalam sesi NLP training (NLP=neuro-lingusitic programming).
cth:
bila kita mula2 belajar kereta, kita memandu dgn full conscious mind. dgn penuh hati2 dan ikut semua undang2.

Bila kita dah dapat lesen, dah lepas lesen P..kita pun lepas tu memandu dgn sub-conscious mind..macam dah otomatik kita memandu, kita dah expert potong queu, mencilok, beat traffic light, speeding at 160 on PLUS hiway..
itu maksud subconcious.

cth lain: bila kita mula2 kawin, semua tindakan kita dgn isteri kita amat berhati-hati sebab kita masih tak biasa dgn hidup bersama sbg suami-isteri; selepas beberapa tahun kawin, kebanyakan tindakan kita dgn isteri adalah sub-conscious..kita dah tak sedar.

dua cth di atas yg menyebabkan masalah manusia. tingginya kadar kemalangan, kerana kebanyakan pemandu memandu dgn sub-conscious mind. Banyak kes krisis rumahtangga dan perceraian, adalah kerana tindakan2 sub-conscious pasangan tsb.

Maka NLP training akan cuba mengurus sub-conscious mind tsb...

Dalam islam, Imam al-Ghazali dalam Ihya' Uloomdiddin, Imam Ghazali berbicara soal jenis2 jiwa, ada jiwa ammarah (95% sub-conscious), jiwa lawwamah, malhamah dan mut'mainnah (full consciousness)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: subconcious mind dan islam

Post by seijiseimura84 on Tue May 27, 2014 1:00 pm

Kananga 2 bila buat kerja...ada je bwnda yg tak kena. Bila belek2 dlm subconsious mind barulah sedar bahawa ada sesuatu tak ikhlas biat benda.

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: subconcious mind dan islam

Post by Mohamad hafiz on Tue May 27, 2014 2:34 pm

ni kira sma mcm 'tabiat' tak ?  Suspect Suspect 

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: subconcious mind dan islam

Post by thtl on Tue May 27, 2014 3:38 pm

tabiat termasuk dalam sub-con

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: subconcious mind dan islam

Post by Mohamad hafiz on Tue May 27, 2014 8:56 pm

thtl wrote:tabiat termasuk dalam sub-con

syukran  Ya Ustaz Cool 

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: subconcious mind dan islam

Post by seijiseimura84 on Wed May 28, 2014 4:44 pm

Bagaimana dgb law of attraction? Boleh caya ke?

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: subconcious mind dan islam

Post by thtl on Wed May 28, 2014 8:03 pm

Law of attraction ni sebenarnya anjuran berfikiran +ve (positive thinking). jika kita fikirkan baik, baiklah hasilnya, kalau kita fikirkan buruk, maka buruklah. Ia macam buku La Tahzan Dr Aaidh al-Qarni tu, banyak Dr Qarni anjurkan berfikirkan positif jgn bersedih kerana ia membawa kita berfikiran negatif.
Dalam Islam teori law of attraction ni berdasarkan nas hadit beikut:
عن أبي هريرة - رضي الله عنه - قال : قال النبي - صلى الله عليه وسلم - : يقول الله تعالى : ( أنا عند ظن عبدي بي
"Aku (Allah) adalah spt apa yang hambaKu sangkakan" Hadith Qudsi Bukhari-Muslim. Maksudnya jika kita positif dgn Allah, maka positiflah ia.
Cth lain, dalam AQ, banyak kita jumpa ayart2 berikutL Allah bersama orang yang sabar; Allah bersama orang yg bertaqwa, Allah bersama orang yg berbuat ihsan..
itu semua adalah law of attraction.  Jika kita positif dgn taqdir Allah, maka datang yg baik, jika kita bertaqwa, ihsan sabar, maka Allah akan bersama mereka yg sabarm taqwa, ihsan.
Ia juga bermaksud kemahuan yg kuat atau himmah atau wawasan. atau cita2. ini semua akan menarik kejayaan.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: subconcious mind dan islam

Post by alDayyan on Sun Jun 08, 2014 5:51 am

Syukran jkk kepada doc dan ulasan yg dibuat oleh pak syeikh..terbaekkk!

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: subconcious mind dan islam

Post by ZulQ on Thu Jun 12, 2014 4:39 pm

Salam,

Ingin saya tambah law of attraction yang dianjur oleh golongan Barat sebenarnya bersifat materialistik. Ia mengajurkan bahawa jika kita mempunyai mindset dan perilaku jutawan contohnya maka kita sebenarnya 100% akan mencapai cita-cita kita. Dalam Islam walaupun kita berkerja keras, berdoa dan sebagainya kita kena percaya bahawa Allah sahajalah yang akan memutuskan jika Dia hendak memberi rezeki kepada kita ataupun tidak. Jika Dia tidak memberi maka kita kena redha dan terus berkerja keras, jika tidak sampai rezeki sehingga akhir hayat maka mungkin rezeki itu bukan untuk kita ataupun ditangguh untuk kehidupan seterusnya (Insya-Allah), WA. Kena ada bahagian diri kita yang berserah kepada Allah.

Pemikiran positif memang bagus, tetapi janganlah ghuluw. Saya kena memberi peringatan sebab hal "Law of Attraction" ni "slippery slope" dalam bab aqidah. Dikhuatiri aqidah individu boleh terjerumus ke dalam konsep pemikiran Law of Attraction (New Thought) yang direka oleh pihak Barat yang mempunyai pelbagai pendapat songsang dengan aqidah Islam.

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: subconcious mind dan islam

Post by seijiseimura84 on Fri Jun 13, 2014 10:13 pm

ZulQ wrote:Salam,

Ingin saya tambah law of attraction yang dianjur oleh golongan Barat sebenarnya bersifat materialistik. Ia mengajurkan bahawa jika kita mempunyai mindset dan perilaku jutawan contohnya maka kita sebenarnya 100% akan mencapai cita-cita kita. Dalam Islam walaupun kita berkerja keras, berdoa dan sebagainya kita kena percaya bahawa Allah sahajalah yang akan memutuskan jika Dia hendak memberi rezeki kepada kita ataupun tidak. Jika Dia tidak memberi maka kita kena redha dan terus berkerja keras, jika tidak sampai rezeki sehingga akhir hayat maka mungkin rezeki itu bukan untuk kita ataupun ditangguh untuk kehidupan seterusnya (Insya-Allah), WA. Kena ada bahagian diri kita yang berserah kepada Allah.

Pemikiran positif memang bagus, tetapi janganlah ghuluw. Saya kena memberi peringatan sebab hal "Law of Attraction" ni "slippery slope" dalam bab aqidah. Dikhuatiri aqidah individu boleh terjerumus ke dalam konsep pemikiran Law of Attraction (New Thought) yang direka oleh pihak Barat yang mempunyai pelbagai pendapat songsang dengan aqidah Islam.
inilah tujuan topik ini sebenar dibuka....
utk membincangkan kesan kepada aqidah
sebab2.... secara kebetulan....bila saya fikir apa yg saya mahu, secara kebetulan akan dapat.....
seperti nak bangun awal....akan bangun awal...
atau tolonglah lengah waktu mesyuarat,...maka lengahlah maktu mesyauarat ...
wallahualam

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: subconcious mind dan islam

Post by Dodo Don on Sat Jun 14, 2014 12:44 pm

Kalau berkaitan badan sendiri seperti bangun tidur ia memang logik. Tapi kalau berkaitan dengan perkara luar dari badan macam mesyuarat tangguh itu adalah kebetulan berlakunya sama dengan keinginan kita.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: subconcious mind dan islam

Post by thtl on Tue Jun 24, 2014 4:10 am

ZulQ, sebab tu saya dah kasi pengertian Law of attraction dari kaca mata Islam. Tak semua dari Barat itu karut semuanya, banyak guru2 motivasi mereka yg baik2..spt Covey, Zig Zigler, Tony Robbins, Sharma, etc

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: subconcious mind dan islam

Post by ZulQ on Tue Jun 24, 2014 6:31 am

Salam,

Ya saya faham yang bukan semua dari Barat bersifat karut, materialistik dan negatif. Cuma dalam hal ini saya rasa macam terpaksa mencelah juga (bukan untuk menjatuhkan pandangan Tuan THTL) sebagai peringatan dengan mendedahkan Law of Attraction (New Thought) dalam bentuk akarnya kerana khuatir jika ada saudara kita yang tidak dapat membezakan antara keduanya. Maklumlah, gaya pemikiran ini digunakan dalam seminar untuk mencapai impian menjadi jutawan. Jika orang kurang ilmu dengar, ia akan menarik minatnya sama macam skim cepat kaya, MLM dsb. Bezanya skim cepat kaya berkaitan dengan halal dan haram, Law of Attraction (New Thought) berkaitan dengan aqidah sebab ia melibatkan "the universe bending to your will".

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: subconcious mind dan islam

Post by Sponsored content Today at 7:34 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum