solat sunat selepas asar dan qada

View previous topic View next topic Go down

solat sunat selepas asar dan qada

Post by sitisu on Tue Jun 03, 2014 1:01 pm

assalamaualaikum..nak tanya
1. kalau kita solat sunat sebelum sembahyang asar boleh tak? sebab yang saya tahu tak boleh solat sunat selepas asar sahaja ( maksudnya selepas waktu azann asar atau selepas solat asar sebenarnya?)

2. jika qada solat selepaqs solat asar sah tak qada solat tu?

ini taharah sikit.

1. adik bertanya, selepas bangun tidur, mulutnya ada air liur basi pastu terus minum air dari botol besar tanpa kumur. air dlm botol tu kira mutanajjis ke? atau mustakmal je?

 Smile 
mohon pencerahan..

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: solat sunat selepas asar dan qada

Post by thtl on Tue Jun 03, 2014 1:50 pm

Jawab: wsm
1. solat sebelum asar boleh, solat sunat mutlak; solat sunat selepas adzan asar sebelum Imam start solat pun boleh, kalau solat berjamaah
2. solat qadha selepas solat asar boleh sebab ia solat bersebab.

Taharah
1. air mustakmal sebab ada larangan dari Nabi saw minum dari mulut container

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat sunat selepas asar dan qada

Post by sitisu on Tue Jun 03, 2014 5:36 pm

1. solat sunat mutlak tu mcm ba'diyah dan qabliah kan..ok faham.
2.kalu macam tu apa2 saja solat yang bersebab mmg boleh lah ye.


Taharah :
knp tak boleh minum terus dari mulut container tu walaupun ia mmg water tumbler kita sendiri, bkn dari peti ais atau bekas simpanan air...?

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: solat sunat selepas asar dan qada

Post by thtl on Tue Jun 03, 2014 7:53 pm

1. solat sunat mutlak ni solat sunat tanpa nama...solat sunat qabliah dan ba'diyah tu namanya solat sunat rawatib. Macam org lelaki datang awal ke mesjid, dia nak solat 10 rakaat...itu namanya solat sunat mutlak..

2. apa saja solat bersebab boleh waktu haram

Taharah.
Container tu maksudnya cam org arab zaman Nabi saw, air minum utk kegunaan isi rumah ada dalam bekas yg diperbuat dari kulit kambing, biasanya depa gantung kat dapur, maka sapa-sapa nak minum kena tuang dalam mug atau gelas dulu, tak boleh terus minum dari container tu...
Kalau container tu milik dia, maka tak adalah halangan


Last edited by thtl on Tue Jun 03, 2014 9:45 pm; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: solat sunat selepas asar dan qada

Post by sitisu on Tue Jun 03, 2014 9:32 pm

1,2 &taharah
ooooooo begituuuu..fhm..terima ksih penjelasan tuan. Smile Like 

sitisu
AHLI
AHLI

Posts : 191
Points : 305
Join date : 04/12/2013

Back to top Go down

Re: solat sunat selepas asar dan qada

Post by Sponsored content Today at 3:16 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum