program tadarus ketika Ramadhan

View previous topic View next topic Go down

program tadarus ketika Ramadhan

Post by hafiz on Wed Jun 25, 2014 1:00 pm

program tadarus ketika Ramadhan, ada apa2 unsur bidaah ke ustaz? sbb x slp, ada gak dngr crita2 kurng enak mengenai hal ni.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: program tadarus ketika Ramadhan

Post by bukhori on Wed Jun 25, 2014 5:04 pm

Tak ada unsur bidaah lah, sorg baca yang lain dengar dan semak, itu ajer unless la kalau ada perkara2 bidaah yang diselitkan semasa aktiviti tadarus tu..

bukhori
AHLI
AHLI

Posts : 88
Points : 124
Join date : 30/01/2014

Back to top Go down

Re: program tadarus ketika Ramadhan

Post by aimahmad on Wed Jun 25, 2014 6:42 pm

Boleh Hafiz hurai skit ape contoh cerita2 kurang enak yg dimaksudkan?

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: program tadarus ketika Ramadhan

Post by hafiz on Tue Jul 01, 2014 6:11 pm

mcm dngr/trbaca2 jelah... mcm bacaan Yassin yg diamalkan hri jumaat x slp bidaah kn? x sl org ckp knapa tadarus bulan Ramadhan je... cmtulh lbih kurng... tpi sbenrnya mmng xpe ke?

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: program tadarus ketika Ramadhan

Post by bukhori on Tue Jul 01, 2014 8:06 pm

Kn ada hadith sahih malaikat Jibril dtg menemui Nabi sepanjang bulan ramadhan dan Nabi membaca Al-Quran untuk diperdengrkan kpd Jibril. “Nabi SAW
adalah manusia terbaik , dan Baginda menjadi
lebih baik apabila datangnya Ramadan ketika
Jibril bertemu Baginda pada setiap malam
dalam bulan Ramadan untuk bertadarus al-
Quran. Baginda akan membacanya dengan
amat baik seperti angin yang bertiup
lembut .” ( HR Bukhari dan Muslim ) .

Setahu saya, Bab baca Yasin malam Jumaat juga tidaklah salah, yang salah cuma bila bc beramai2 mcm yg terbiasa diamalkan masyarakat kita & beri'tiqad msti dibaca pd malam jumaat & dgn kaifiat dan fadilat tertentu.. Kalau baca sorang2 n just niat bc AQ InsyaAllah ok jer rsanya..
Wallahua'lam..

bukhori
AHLI
AHLI

Posts : 88
Points : 124
Join date : 30/01/2014

Back to top Go down

Re: program tadarus ketika Ramadhan

Post by abu_firdaus on Wed Jul 02, 2014 5:35 am

hafiz wrote:mcm dngr/trbaca2 jelah... mcm bacaan Yassin yg diamalkan hri jumaat x slp bidaah kn? x sl org ckp knapa tadarus bulan Ramadhan je... cmtulh lbih kurng... tpi sbenrnya mmng xpe ke?

tadarus quran, jika ikut method gilir2 sorang baca yg lain dgr & betulkan, sepatutnya ok dah tu. kalau baca ramai2 serentak tu bukan tadarus namanya. since ramadhan bulan quran elok la digalakkan baca dlm bulan ini, dgn harapan kita teringin juga baca dibulan lain. amalan lain pun sama juga. solat malam, bersedekah digalakkan supaya membiasakan diri utk amal di bulan lain juga.

cuma yg saya pernah dgr..ada juga yg anjurkan baca quran ikut grp dan setiap grp baca juz lain2. kemudian dikatakan semua akan dpt pahala qatam quran. yg ni pelik sikit la..

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: program tadarus ketika Ramadhan

Post by hafiz on Wed Jul 02, 2014 1:56 pm

say pnya lbh kurng cmtulh... ada bnyk group, sparuh baca 15 juzuk awal (group saya), sparuh lgi 15 akhir... x taulh diaorng berkeyakinan yg klau buat cmni dpt pahala utk bacaan penuh Al-Quran ke, apa ke. tpi orng dh mmng tanggungjawabkn saya ketuai kumpulan saya, ada bidaah atau bnde2 slh lain ke x, saya mmng trpaksa lakukan... sbb tu tanya..

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: program tadarus ketika Ramadhan

Post by thtl on Thu Jul 03, 2014 2:11 am

mana pulok camtu...kalau baca 15 juz dapat pahala 15 juz ajela....

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: program tadarus ketika Ramadhan

Post by bukhori on Thu Jul 03, 2014 4:37 am

dr. abd basit pn dh terangkn kcuali smua buat dlm 1 group

bukhori
AHLI
AHLI

Posts : 88
Points : 124
Join date : 30/01/2014

Back to top Go down

Re: program tadarus ketika Ramadhan

Post by aimahmad on Thu Jul 03, 2014 3:49 pm

Bulan lepas saya ke satu majlis yg disebut sebagai majlis khatam Quran sempena perasmian sebuah bangunan milik anak syarikat kerajaan negeri. Bila tiba acara khatam Quran tu, naik la ke atas pentas lebih 30 orang pelajar tahfiz & 2 orang gurunya. Lalu masing2 membaca 1 juzuk setiap seorang, dgn kuat & serentak beramai2.

Kalau tanya saya, ini pertama kali saya lihat acara sebegini. Yg saya tahu, sunnahnya adalah apabila seorang membaca Al-Quran, yg lain mendengar. Dlm kes ini, yg didengari hanya bunyi berdengung hiruk pikuk bacaan serentak beramai2 selama lebih kurang sejam.

Apa pandangan tuan2?

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: program tadarus ketika Ramadhan

Post by abu_firdaus on Fri Jul 04, 2014 5:30 am

tak ada manfaat apa2 pun utk org yg dgr kalu buat begitu

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: program tadarus ketika Ramadhan

Post by Sponsored content Today at 5:19 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum