Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by yat on Fri Feb 17, 2012 10:16 am

First topic message reminder :

Salam,

Saya tengah rajin melihat documentary tentang sejarah, tambah2 lagi zaman2 BC (before christ)...dalam history channel dan jugak discovery channel, banyak yang mereka tayangkan, mostly ambik dari old testament (bible) dari book of Exodus, cerita noah's ark (nabi nuh a.s), moses (Nabi musa a.s), david king of israel (Nabi Daud a.s), joshua (Yush' bin N'un), Sodom and gamorrah (dari kisah Nabi Lut a.s) dan banyk lagi...

Mostly, old testament bible ni banyak persamaan dengan Sirah nabawi islamic version (ada la sikit2 perbezaan, tapi tak ketara)..documentary mereka agak mantap, cerita dari kesan archeologist, peninggalan sejarah, catatan2 dari sumber selain dari kitab agama dan penerangan dari sudut sains, mereka betul2 pergi ke tempat yg dinyatakan dan cuba lihat kesan sejarah yg tinggal...boleh cakap lengkap research mereka ni..

cuma yg tak best visual 'Prophets' digambarkan, adakah dibenarkan utk melihat untuk mendapat ilmu? dan adakah boleh untuk share dengan orang lain?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down


Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by Ad-Dien on Sun Feb 19, 2012 6:37 pm

thtl wrote:sapa yg tak ingat usyul 20, bukan genuine IM..

Laughing

hehe...IM kan banyak cabang..split 3 kan? ke lebih..
ana pun tak tahu ana yang mana satu...hehe

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by thtl on Sun Feb 19, 2012 7:11 pm

mmg split tiga,
haluan
isma
ikram

hang masuk team mana?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by Ad-Dien on Sun Feb 19, 2012 7:26 pm

thtl wrote:mmg split tiga,
haluan
isma
ikram

hang masuk team mana?

kan dah cerita aritu, taaruf life stream..hehe

ana mana tahu tapi ustaz yang bagi tau..yang tak ngam dengan haluan..

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by thtl on Sun Feb 19, 2012 7:31 pm

mmglah tiga-tiga tu tak ngam antara satu sama lain...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by Ad-Dien on Sun Feb 19, 2012 7:48 pm

thtl wrote:mmglah tiga-tiga tu tak ngam antara satu sama lain...

isma rasanya..sebab ikram ni kami baru tau..

isma ni jalur keras ka?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by thtl on Sun Feb 19, 2012 8:01 pm

isma dan haluan ni sama-sama keras, sebab tu amat liat utk disatukan

Laughing

ikram tu yg jalur sederhana, depa dah tunggu 10 tahun nak satukan isma dan haluan ni..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum melihat documentary yg menayangkan visual nabi

Post by Sponsored content Today at 11:23 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum