Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Go down

Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Tue Mar 06, 2012 8:16 pm

First topic message reminder :



Apa perbezaan antara keduanya? Nyatakan sebanyak yang mungkin

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down


Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Mon Mar 19, 2012 4:52 pm

uku An-Mihal wa al-Mihal - Shahrastani - terjemahan Muhammad Ramzi Omar, DBP: Kuala Lumpur. 2006

Buku ni adalah nak bedah kenapa berlaku perpecahan dalam akidah, tapi al-Syahrastani cuma merekodkan kumpulan-kumpulan yang berpecah dari ASWJ. Ini merupakan syarah kpd hadith "Umatku akan berpecah kepada 73 puak"
Maka syahrastani selusuri jejak-jejak perpecayah tersebut dari era syiah, muktazilah, jabariah, qadariah...ia tak ada kaitan dn thread ni

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by UmmMohammadAisha on Mon Mar 19, 2012 6:55 pm

Assalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

Jazakallaahu khair atas penjelasan. Fahamlah saya sekarang.
Dah cuba cari2 buku DYQ di kedai2 buku online dan yg popular, tiada stok nampaknya. Allahu`alam.

Wassalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

UmmMohammadAisha
AHLI
AHLI

Posts : 19
Join date : 04/02/2012

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Mon Mar 19, 2012 7:06 pm

ana jangka ia akan muncul di pasaran tempatan edisi cetakan Malaysia tak lama lagi...jasmin, al-hidayah, biasanya akan cepat buat malaysian punya edition

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Mon Mar 19, 2012 9:23 pm

thtl wrote:ana jangka ia akan muncul di pasaran tempatan edisi cetakan Malaysia tak lama lagi...jasmin, al-hidayah, biasanya akan cepat buat malaysian punya edition

insyaAllah...nantikan Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by zikrulmaut_sm on Tue Mar 20, 2012 4:36 pm

maaf sebab belum sempat ke post office. sebab ada kekangan sikit. insya Allah beberapa hari lagi saya pergi.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Tue Mar 20, 2012 7:36 pm

zikrulmaut_sm wrote:maaf sebab belum sempat ke post office. sebab ada kekangan sikit. insya Allah beberapa hari lagi saya pergi.

la baksa 'alaik..

jauh tu makkasar Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by UmmMohammadAisha on Wed Mar 21, 2012 6:22 am

Assalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

Tuan Hassan,

Saya nak bertanya soalan susulan.

thtl wrote:

2. ini dari sudut akidah, thread ni pun pasal akidah. asyairah-maturidi mmg dalam akidah saja, kalau fiqh (hanafi-maliki-syafi'iy-hanbali-zahiri-dll)

# saya ingin memahami satu konklusi dari beberapa penulis barat yang berbunyi - "metodologi perundangan islam kini telah bertukar/bergerak daripada fahaman Ash'ariyah kepada Muktazilah" - jadi saya nak confirmkan betul ke kita Muslims as a default mengikuti fahaman Ash'ariyah?

Jawab:

Penulis Barat mmg nak kelirukan kita. maka ia tertolak.
Asya'irah dan Muktazilah memang bertelagah sejak abad ke3 Hijrah. Imam Asya'ari dulu adalah penganut Muktazilah, selepas itu dia taubat dan meninggalkan Muktazilah, ini bukti asya'irah dan muktazilah tak pernah ada perdamaian.

Tapi by default, kebanyak muslims, mmg ikut asya'irah dan fiqihnya syafi'iy di Malaysia dan Indonesia.

Sekarang fahamlah saya yang golongan2 ini hanya berbeda dari segi akidah. Soalan saya:

1. Tetapi perbezaan akidah tentu lebih berat daripada berbeda sudut fiqh kerana fiqh itu adalah hal2 hukum sedang akidah adalah hal asas pegangan agama.

2. Sebenarnya penulisan orientalist tersebut dan beberapa lagi membuat konklusi tentang maqasid al-shariah sebagai consideration untuk 'mengeluarkan hukum' (ini pemahaman mereka - saya rasa ini sebenarnya isu mengamalkan hukum). Jadi jika golongan2 yang dimaksudkan TIDAK terlibat dalam mengeluarkan hukum maka mereka telah tersalah faham dalam isu ini.

Kerana mereka refer kepada fahaman ini kepada perkara yang tidak melibatkan mereka (isu fiqh).


Minta pencerahan dan confirmation fahaman saya ni ustaz.

Jazakallaahu khair.


Wassalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

UmmMohammadAisha
AHLI
AHLI

Posts : 19
Points : 23
Join date : 04/02/2012

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Wed Mar 21, 2012 1:59 pm

1. Tetapi perbezaan akidah tentu lebih berat daripada berbeda sudut fiqh kerana fiqh itu adalah hal2 hukum sedang akidah adalah hal asas pegangan agama.

Komen: sudah tentu perbezaan akidah lebih serius dari perbezaan fiqh.

2. Sebenarnya penulisan orientalist tersebut dan beberapa lagi membuat konklusi tentang maqasid al-shariah sebagai consideration untuk 'mengeluarkan hukum' (ini pemahaman mereka - saya rasa ini sebenarnya isu mengamalkan hukum). Jadi jika golongan2 yang dimaksudkan TIDAK terlibat dalam mengeluarkan hukum maka mereka telah tersalah faham dalam isu ini.
komen:
Mmm...yg saya pun dah tak follow.

Sumber hukum yang muktamad cuma dua sahaja:
1. al-Qur'an
2. as-Sunnah

10 lagi sumber hukum, antaranya

2. Ijma'
4.qias
5. Fiqh al-maqosyid.

dan seterusnya itu tidak disepakati di kalangan para fuqaha' akan kesabitannya sbg sumber hukum.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by UmmMohammadAisha on Wed Mar 21, 2012 2:27 pm

Assalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

thtl wrote:
2. Ijma'
4.qias
5. Fiqh al-maqosyid.

dan seterusnya itu tidak disepakati di kalangan para fuqaha' akan kesabitannya sbg sumber hukum.

Dari pembacaan saya yang bertitk tolak daripada Maqasid al-shariah ke usul al-fiqh kepada legal theory, saya lihat masalih mursalah / maslaha yang menjadi asas kepada "fiqh al-maqasid" berbeda dengan 'sumber' hukum yang 4.

Yang saya lihat ianya adalah termasuk (jika boleh saya gunakan terma ni) metod aplikasi hukum yang disumberkan oleh 2 atau 4 sumber tersebut. Perkara yang menjadi konsiderasi (boleh ke ni?) dalam mengamalkan hukum2 yang telah tetap dalam situasi yang berbeda.

Dan memang amat tidak benar jika fiqh al-maqasid menjadi 'sumber' hukum sebegaimana sumber AQ dan as-Sunnah.

Dan saya juga perhatikan ada yang menulis artikel2 rinkas tentang maqasid al-syariah ini juga tidak menyampaikan dengan telus, hanya mengambil face-value atau makna direct 'maqasid' itu saja, esp untuk 'aplikasi' kan 'maqasid' itu kepada bidang2 yang pelbagai.

Aduhh...Ya Rabbana, hindarkan saya daripada berkata sesuatu yang salah..ameen.


Allahu`alam...


Bagaimana ya Tuan Hassan?

Wassalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

UmmMohammadAisha
AHLI
AHLI

Posts : 19
Points : 23
Join date : 04/02/2012

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Wed Mar 21, 2012 5:11 pm

ada tesis phD UM oleh Dr Muhd Firdaus Nurul Huda tajuk thesis phD nya:
Kesan Perubahan Sosial terhadap Hukum Islam
terbitan Thinkers Library 2002

349 ms. hardbound RM34.00

ini menjelaskan aplikasi sebenar fiqh al-maqosyid. Kalau anda dapatkan buku ni, maka isu fiqh maqosyid akan selesai.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by UmmMohammadAisha on Wed Mar 21, 2012 6:57 pm

Assalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

thtl wrote:ada tesis phD UM oleh Dr Muhd Firdaus Nurul Huda tajuk thesis phD nya:
Kesan Perubahan Sosial terhadap Hukum Islam
terbitan Thinkers Library 2002

349 ms. hardbound RM34.00

ini menjelaskan aplikasi sebenar fiqh al-maqosyid. Kalau anda dapatkan buku ni, maka isu fiqh maqosyid akan selesai.

Jazakallaahu khairan katheera . Saya akan dapatkannya segera, inshaAllah Smile . Rasanya da ternampal buku ni di library.


Wassalaamu`alaikom wa rahmatullaahi wa barokaatuh

UmmMohammadAisha
AHLI
AHLI

Posts : 19
Points : 23
Join date : 04/02/2012

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by zikrulmaut_sm on Mon Mar 26, 2012 1:52 pm

Alhamdulillah, buku sudah dipos ke Temerloh.

Kata pegawai kaunter di post office tadi, dalam 4 hari akan sampai. akhi Dien nanti tolong notify ye kalau buku tu dah sampai kat rumah.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ad-Dien on Mon Mar 26, 2012 8:21 pm

zikrulmaut_sm wrote:Alhamdulillah, buku sudah dipos ke Temerloh.

Kata pegawai kaunter di post office tadi, dalam 4 hari akan sampai. akhi Dien nanti tolong notify ye kalau buku tu dah sampai kat rumah.

insyaAllah nanti dah sampai ana maklumkan pada akhi..

barakallahufik Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Ibnu Sarkawi on Sat Mar 31, 2012 6:28 am

saya cadangkan buku Takwil Hadis oleh Ustaz Umar M. Noor bagi melembutkan hati kita untuk menerima khilaf mengenai takwil nama/sifat Allah.


Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by abu_aisyah on Mon Jul 23, 2012 1:16 pm

ni penulisan Mohd Hairi Nonchi dllm fb beliau.ana tertarik dengan perenggan terakhir beliau.

Jawapan ringkas kepada Zamihan yang tidak henti-henti mengkafirkan Salafi.

Zamihan mendakwa golongan 'Wahabi' memiliki akidah tasybih dan tajsim kerana menetapkan sifat-sifat Allah tanpa takwil. Akan tetapi peliknya, puak Zamihan ini sendiri menetapkan sifat mendengar dan melihat Allah tanpa takwil.

Apabila ditanya, bukankah sifat itu juga ada pada makhluk? Diorang yang menyembah akal ini akan kata: Ya, tetapi pendengaran dan penglihatan Allah tidak sama dengan makhluk-Nya.

Begitu bodohnya Zamihan ini. Dia menyangka Salafi yang menetapkan SELURUH sifat Allah bererti menyamakan sifat tersebut dengan makhluk. Padahal jelas kaedah Ahlus Sunnah bermanhaj Salaf yang menjadi pegangan 'Wahabi', menetapkan sifat Allah tanpa tasybih/tamtsil, tanpa tajsim, tanpa takyif, tanpa takwil dan tanpa ta'thil.

Jika diperhalusi, yang sebenarnya berakidah tasybih dan tajsim ialah puak zamihan ini. Sejak awal, mereka menyangka sifat al-Istiwa', al-Yad, al-Nuzul, etc Allah itu adalah menyamai sifatnya para makhluk. Disebabkan sangkaan ini (akibat keterlaluan mempertuhankan akal), mereka cuba menolak sifat-sifat khabariyyah Allah dengan kaedah yang mereka namakan 'Takwil'. Kononnya mereka hendak mensucikan Allah daripada keyakinan syirik mereka yang sejak awal menyamakan dengan makhluk.


Adalah mustahil mereka takwil sifat Allah, melainkan pada mulanya mereka menyangka sifat itu sama dengan makhluk. Nilailah sendiri, siapakah sebenarnya yang berakidah tasybih dan tajsim

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by thtl on Mon Jul 23, 2012 1:59 pm

I_S,

kenapa cover kita tu blur je...

lagipun kitab tu pasal apa sebenarnya??


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Aqidah Salaf dan Aqidah Asya'ariah/Maturidiah

Post by Sponsored content Today at 9:51 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum