Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Page 4 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Go down

Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ahmad Shamil on Thu Apr 19, 2012 7:34 pm

First topic message reminder :

assalamualaikum...
atas cadangan seorang sahabat kita, dengan ini saya melancarkan thread "mari berpuisi" khas hanya di Bicara Thtl...

selamat berpuisi... rabbit terbaik

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)
avatar
Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 33
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down


Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Sat May 12, 2012 6:55 am



bukan dah kata dulu lagi saya kongsi mana yang saya jumpa?

p/s- mesti ada yang sangsi sebab saya ni tak pandai arabic?
peribahasa ambil di laman ustaz wan.. di awal tread sudah saya nyatakan ambilannya..

ajarkan saya.. saya sedang belajar dan berusaha dari bawah.

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Sat May 12, 2012 7:00 am

sila nyatakan sumber ya apa jua yang kita copy n paste

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Sat May 12, 2012 7:06 am

thtl wrote:sila nyatakan sumber ya apa jua yang kita copy n paste

aiwah.

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ahmad Shamil on Sat May 12, 2012 11:22 am

HambaNya wrote:

bukan dah kata dulu lagi saya kongsi mana yang saya jumpa?

p/s- mesti ada yang sangsi sebab saya ni tak pandai arabic?
peribahasa ambil di laman ustaz wan.. di awal tread sudah saya nyatakan ambilannya..

ajarkan saya.. saya sedang belajar dan berusaha dari bawah.

bukan sangsi atau apa..
kalau syair tu buat sendiri ramai yang nak belajar bahasa dgn ust dien kita Razz

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)
avatar
Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 33
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Sat May 12, 2012 12:10 pm

dien,

sila nyatakan:

saya ad-dien al-Kardawi sudah mampu mengarang syair2 arab

[ ] YA*
[ ] TIDAK**

* Jika YA, anda sudah Pass bahasa arab dan sudah boleh berlepas ke Timru Tengah

* Jika TIDAK, dari mana anda mengambil syair2 arab.

------------------------------------

------------------------------------

tandakan di tempat berkaitan.

avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ahmad Shamil on Sat May 12, 2012 6:21 pm

thtl wrote:dien,

sila nyatakan:

saya ad-dien al-Kardawi sudah mampu mengarang syair2 arab

[ ] YA*
[ ] TIDAK**

* Jika YA, anda sudah Pass bahasa arab dan sudah boleh berlepas ke Timru Tengah

* Jika TIDAK, dari mana anda mengambil syair2 arab.

------------------------------------

------------------------------------

tandakan di tempat berkaitan.


boss dah buatkan borang dah ni...tinggal nak isi je lagi

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)
avatar
Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 33
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Sat May 12, 2012 6:29 pm

dien kardawi ni mmg misteri sungguhlaa...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Sun May 13, 2012 9:23 am



Misteri...?
masa di sekolah dan uni dulu kawan-kawan selalu cakap begitu..tak sangka kat sini pun sama.. Smile

syair saya salin dalam buku tulis...sebenarnya untuk saya hafal perkataan sahaja..

bait-bait saya hanya perhatikan sahaja susunannya..
saya salin dari pelbagai tempat yang saya jumpa..tu kadang-kadang saya tak letak sumber..sebab sumber dari buku tulis saya..

nak mencipta belum tahap lagi.. insyaAllah akan datang...



p/s- misteri itu memang dinisbahkan kepadaku..
sebagaimana misterinya khaidir Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Sun May 13, 2012 9:28 am

Kalau Khidir menerima ilmu ladunni. maka dien tak payahlah masuk U...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ahmad Shamil on Sun May 13, 2012 2:07 pm

layannnnnnnn.... zassssss

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)
avatar
Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 33
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Sun May 13, 2012 5:05 pm

Kita punya questionnnaire dia buak dek je....

sila nyatakan:

saya ad-dien al-Kardawi sudah mampu mengarang syair2 arab

[ ] YA*
[ ] TIDAK**

* Jika YA, anda sudah Pass bahasa arab dan sudah boleh berlepas ke Timru Tengah

* Jika TIDAK, dari mana anda mengambil syair2 arab.

------------------------------------

------------------------------------

tandakan di tempat berkaitan.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Sun May 13, 2012 8:15 pm

thtl wrote:Kita punya questionnnaire dia buak dek je....

sila nyatakan:

saya ad-dien al-Kardawi sudah mampu mengarang syair2 arab

[ ] YA*
[ ] TIDAK**

* Jika YA, anda sudah Pass bahasa arab dan sudah boleh berlepas ke Timru Tengah

* Jika TIDAK, dari mana anda mengambil syair2 arab.

------------------------------------

------------------------------------

tandakan di tempat berkaitan.

kan dah jawab kat atas?
dari bku tulis saya..

saya namalan buku itu al-Jami' al-Syair Arabiyyah..
tak tahu macam mana boleh suka kan syair sedangkan tak pandai..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Sun May 13, 2012 8:18 pm

masalahnya tick le dalam quiestionaire tu...

jangan jadi mace Pokding,...selalu tak jawab soalan...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Sun May 13, 2012 8:23 pm

thtl wrote:dien,

sila nyatakan:

saya ad-dien al-Kardawi sudah mampu mengarang syair2 arab

[ ] YA*
[ x ] TIDAK**

* Jika YA, anda sudah Pass bahasa arab dan sudah boleh berlepas ke Timru Tengah

* Jika TIDAK, dari mana anda mengambil syair2 arab.

------------------------------------
Dari buku tulis catatan syair saya
------------------------------------

tandakan di tempat berkaitan.


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Sun May 13, 2012 8:29 pm

pooh...


kalau kita sentiasa berterus terang sesama kita kan senang...

avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Sun May 13, 2012 8:50 pm


pooh tu apa ya ustaz? kartun pooh ke?

insyaAllah, saya tak lokek untuk berterus terang

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Sun May 13, 2012 8:57 pm

pooh tu tanda susahnya saya nak dapat info yg tulus dan mulus...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Sun May 13, 2012 9:12 pm

thtl wrote:pooh tu tanda susahnya saya nak dapat info yg tulus dan mulus...

ohh...fuuhhh la ye..
saya minta maaf sangat susah nak online sekarang...
sedang turun ke lapangan dakwah sebenar.. ada buka tread..

jadi saya korbankan masa online..maaf ya ustaz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ahmad Shamil on Mon May 14, 2012 6:07 am

kembali kpd tujuan asal thread Laughing mari berpuisi..

saya nak kongsikan satu puisi yg saya petik dr facebook seorg org kuat ust thtl satu ketika dahulu yg kini telah bertransformasi menjadi jalur keras.. (Muhammady7)

UMNO ma'ruf parti Syahwat,
PAS pula banyak Syubuhat,
Tak perlu biar diri dapat musibat,
Tinggalkan saja hizbiyyah yang terlaknat!

Keluarlah berdakwah kepada masyarakat,
Bersama kita membina ummat,
Agar negara mendapat berkat,
Musuh juga tak berani mendekat!

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)
avatar
Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 33
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Mon May 14, 2012 7:33 am

UMNO ma'ruf parti Syahwat,
PAS pula banyak Syubuhat,
Tak perlu biar diri dapat musibat,
Tinggalkan saja hizbiyyah yang terlaknat!

M7..kenapa jadi militan sekarang...hehehe

pilihan kata-kata yg melambangkan kekerasan

sepatutnya puisi ni lembut je bahasanya menusuk kalbu
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ahmad Shamil on Mon May 14, 2012 10:44 am

thtl wrote:
UMNO ma'ruf parti Syahwat,
PAS pula banyak Syubuhat,
Tak perlu biar diri dapat musibat,
Tinggalkan saja hizbiyyah yang terlaknat!

M7..kenapa jadi militan sekarang...hehehe

pilihan kata-kata yg melambangkan kekerasan

sepatutnya puisi ni lembut je bahasanya menusuk kalbu

dia jalur keras da skrg ni..ust kena kontek dia semula...
ana kdg2 kelakar dgn gelagat dia di fb tu..

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)
avatar
Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 33
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Mon May 14, 2012 10:47 am

masalah,
ana x ade akaun FB dan tak bercadang buka sebab busy kat KSA
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ahmad Shamil on Mon May 14, 2012 10:48 am

ustaz tumpang akaun anak2 ust ke sekejap Smile

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)
avatar
Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 33
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Mon May 14, 2012 10:50 am

anak-anak pulak depa ada privacy depa sendiri pulak...

takper, M07 ni mmg masuk blog ni sbg silent reader...
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ahmad Shamil on Tue May 15, 2012 2:21 am

kali ni nak kongsikan puisi anak tuan guru nik aziz, ust nik abduh..
puisi ttg ibu..

Jika ada tuhan selain Allah,
Ia bukanlah matahari atau bintang,
Ia bukan jua jin atau manusia,
Atau apa-apa pun di langit dan di bumi,

Jika ada tuhan selain Allah,
Maka ia adalah seorang..
Bernama ibu.
Tetapi ibu bukanlah tuhan,
Walau hanyalah dia yang melahirkan,
Bagai berkuasa menciptakan,
Kerana ibu juga dilahirkan ibu,

Namun..
Sungguh ibu adalah bayangan kasih dan sayang,
Tuhan maha pengasih dan penyayang,
Yang melitupi segenap bumi dan kehidupan,
Tingginya walau tapak kaki seorang ibu,
Agar kita semua tahu,
Ibu adalah langit,
Kita adalah bumi,
Yang mesti menjunjung ibu,

Ibu,
Aku mencintaimu,
Basah doaku adalah saksi,
Hari-hariku adalah untukmu.

Nik Mohamad Abduh
RnR, Gua Musang.

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)
avatar
Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 33
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by thtl on Tue May 15, 2012 9:38 pm

kenapa dien sedih, dien dah kasi baik punya peribahasa arab:

tali unta
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Thu May 17, 2012 7:30 pm

thtl wrote:kenapa dien sedih, dien dah kasi baik punya peribahasa arab:

tali unta

peribahasa itu tak mampu melawan keinginan saya..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Ad-Dien on Thu May 17, 2012 7:38 pm

Syair Hari Guru 2012
dipetik daripada akhbar utusan ruangan mega
bertarikh 11 Mei, Jumaat bersamaan 20 Jamadil Akhir 1433H
Syeikh Dr. Abd Razak Abu Chik a.k.a Dr.Arabic

جزء ١



الذي يرغب ليكون معلم يشم الفرصة
معلم المشتقبل يبحث عن الفرصة
المعلم المؤقت يصارع الفرصة
المعلم موجه المشكلات يلغى الفرصة



Yang berminat menjadi guru menghidu peluang,
Bakal guru mencari peluang,
Guru sandaran merebut peluang,
Guru bermasalah mensia-siakan peluang.

يصل...


Last edited by HambaNya on Thu May 17, 2012 7:53 pm; edited 2 times in total

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 27
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Mari Berpuisi- hanya di BicaraThtl

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 4 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum