status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by yat on Mon Apr 23, 2012 1:16 pm

salam, ni riwayat fb:

terseksa ahli kubur yang dilawati oleh perempuan yg tidak menutup aurat dgn sempurna

status?


Last edited by yat on Mon Apr 23, 2012 2:21 pm; edited 1 time in total

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by aniliaz on Mon Apr 23, 2012 1:35 pm

Macam mana tahu ahli kubur tu terseksa ustaz?

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by thtl on Mon Apr 23, 2012 1:48 pm

prinsipnya seseorang tidak akan pikul dosa orang lain:

AQ6:164 [dan tiadalah (kejahatan) Yang diusahakan oleh tiap-tiap seorang melainkan orang itulah sahaja Yang menanggung dosanya; dan seseorang Yang boleh memikul tidak akan memikul dosa perbuatan orang lain (bahkan dosa usahanya sahaja)]

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by yat on Mon Apr 23, 2012 2:17 pm

tersebar sudah di kalangan FB....saya mengesyaki ianya palsu...

memang kita tak dapat tau orang tu kena siksa atau tidak dalam kubur...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by Nizam on Mon Apr 23, 2012 5:59 pm

Serius penyebaran hadis palsu dan pendustaan sangat byk di fb

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by thtl on Mon Apr 23, 2012 6:05 pm

maka kena pertingkatkan kerja2 pemurnian hadis di FB ler bagi yg aktif berFB. ana belum ada akaun FB dan tak bercadang nak buka sebab sibuk di Jazan ni...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by Nizam on Mon Apr 23, 2012 6:07 pm

Berjuang tetap berjuang.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by thtl on Mon Apr 23, 2012 6:10 pm

post kat afn 2.0
kat sana setakat mentahqiq hadis mmg ramai lagi yg berkhidmat, cikgu razmin, el-hakim, fathi, dr abuwafaa..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by yat on Tue Apr 24, 2012 4:00 am

syiakh razmin takder ke? upgrade la sini jadi panel hadis....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 4:19 am

thtl wrote:maka kena pertingkatkan kerja2 pemurnian hadis di FB ler bagi yg aktif berFB. ana belum ada akaun FB dan tak bercadang nak buka sebab sibuk di Jazan ni...

setuju..maka kita kena banyakkanlah penulisan untuk bertemakan hadith dan sunnah untuk memurnikan kembali ajaran hadith di malaysia ni..

contoh macam syeikh thtl..ada la tahzan dan hadith maqlubah..dan syeikh lain di AFN..

moga Allah muliakan

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 5:21 am

dien,, tajuk buku:

100 hadis2 palsu di FB dan tweeter

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by yat on Tue Apr 24, 2012 5:29 am

thtl wrote:dien,, tajuk buku:

100 hadis2 palsu di FB dan tweeter

projek yang baik ni...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 5:43 am

dien tolong kumpulkan, sebahagian dah ada dalam afn 2.0
ana boleh tlg tahqiqkan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 6:47 am

thtl wrote:dien tolong kumpulkan, sebahagian dah ada dalam afn 2.0
ana boleh tlg tahqiqkan

insyaAllah...memang dah terfikir nak buat yang ini..

tapi saya kena siapkan 4 manuskrip lain...

ada projek dengan syeikhuna alamghiri.. hehe..


insyaAllah saya akan usulkan tajuk ni...kira usaha sama pertama dengan al-jazani lah ni..hehe

p/s- yang kitab mimpi tak jalan lagi..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 7:16 am

jadikan ust alamghiri nak terbitkan buku ni?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 7:23 am

thtl wrote:jadikan ust alamghiri nak terbitkan buku ni?

buku mana? maqlubah ke?

ke travelog USA? dah siap?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 7:29 am

maksudnya, apakah dia serius dan ada modal/staff yg mencukupi utk terjun dalam bidang penerbitan dan pengedaran buku2 agama ni??

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 7:47 am

thtl wrote:maksudnya, apakah dia serius dan ada modal/staff yg mencukupi utk terjun dalam bidang penerbitan dan pengedaran buku2 agama ni??

bah..

serius bah...
staff dah ada yang asal..
modal insyaAllah ada..baru balik melancong pi spain baru ni..hehe..

marketing..dia kenal ramai distributor..dan dia pun penulis yang dinekali..


hanya sahaja tinggal karya-karya je yang nak dibanyakkan..maksud saya karya-karya sunnah...

untuk jadikan pustaka salafi pertama di malaysia,amin

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 9:03 am

tak ada pun Iklan kat Afn 2.0

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by aniliaz on Tue Apr 24, 2012 10:57 am

HambaNya wrote:
thtl wrote:maksudnya, apakah dia serius dan ada modal/staff yg mencukupi utk terjun dalam bidang penerbitan dan pengedaran buku2 agama ni??

bah..

serius bah...
staff dah ada yang asal..
modal insyaAllah ada..baru balik melancong pi spain baru ni..hehe..

marketing..dia kenal ramai distributor..dan dia pun penulis yang dinekali..


hanya sahaja tinggal karya-karya je yang nak dibanyakkan..maksud saya karya-karya sunnah...

untuk jadikan pustaka salafi pertama di malaysia,amin

Salafi... erm..ustaz, dah lama nak tahu sgt pasal salafi ni... soalan saya yg jahil ini... salafi dan wahabi tu ada persamaan tak?

dlm hidup saya ni .. saya jumpa org2 yg memilih jalan tarikat dan separuh lagi islamik konvesional (mcm geng2 profesional PAS) ... saya pernah bertanyakan pada seorang perawat kanan sebuah pusat rawatan yg terkenal di Malaysia ni... dia ahli seumur hidup PAS, bekerjaya sbgai lecturer business, selalu menyertai majlis zikir di n9 ...seorg yg lemah lembut dan mudah tersenyum...

Apabila ditanya ttg kekeliruan didepan mata saya, pergaduhan sesama mereka , saya bertanya... nak ikut yg mana tn.haji ... saya keliru..
Tn. Haji tu kata, zai ikut al-quran dan hadis;banyakkan baca Kitab Sahih Bukhari ... lalu saya tercengang,yg pergi majlis zikir tu mcm mana tn.haji.. dia jawab tak salah nak berzikir utk Allah ...

Pendapat ustaz macam mana?


aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by yat on Tue Apr 24, 2012 11:40 am

Manhaj Salafi adalah gelaran diberikan kepada pengikut2 golongan2 salaf, iaitu golongan 3 kurun pertama selepas kewafatan nabi, iaitu kefahaman para sahabat, tabie (anak murid sahabat) dan tabiu tabie (anak murid pada tabie) dan ulamak lain pada awal 3 kurun berdasarkan hadis nabi:

Sebaik-baik kalian adalah pada kurun aku, kemudian pada kurun yang mengikutinya, kemudian pada kurun yang mengikutinya - Sahih al-Bukhari – no: 3650

imam2 mazhab yang empat kesemuanya adalah dari golongan salaf (3 kurun terawal)

'wahabi' yang dicanangkan pula adalah dari golongan pengikut gerakan Syaikh Muhammad bin abdul wahab, ulamak saudi yang memulakan gerakan tauhid. Mekah pada waktu itu terlalu banyk kesyirikan nya seperti puja kubur dan macam2 lagi (maklumlah tempat asal Nabi Muhammad s.a.w, apa2 sahaja relate dgn nabi atau tempat nabi dijadikan tempat kermat/pemujaan/penyembahan) dan beliau bersungguh menghapuskan kesyirikan ini dengan gerakan tauhid beliau dan berjaya....Syaikh Muhammad bin abdul wahab banyak mengambil pendapat2 dari Ibnu Taimiyah rhm, tokoh tajdid di zaman khalaf yang cuba mengembalikan pemahaman umat islam waktu itu ke zaman salaf

secara asasnya, 'wahabi' mengikut pendapat ulamak2 kurun salaf (dan memaki gelaran salafi) dan berpusat di arab saudi.

nak lebih lanjut dngr video ini...



pada asasnya, geng2 'wahabi' atau 'salafi' ni amat membenci bidaah, iaitu ibadat khusus di mana tiada contoh dari zaman nabi dan semasa zaman salaf. Yang famousnya adalah seperti tahlilan, kenduri arwah, tu yg famous la, kerana tiada contoh dari zaman salaf yang membuat perkara begitu (contoh kenduri arwah, kalau ianya baik sudah tentu ada riwayatnya sahabat membuat kenduri arwah untuk nabi)....

geng2 sufi, tareqat memng tak ngam dengan salafi ni...

yang lain2 kena tanya yg lebih expert....


Last edited by yat on Tue Apr 24, 2012 12:03 pm; edited 1 time in total

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 11:57 am

rabbit

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by aniliaz on Tue Apr 24, 2012 12:01 pm

thtl wrote: rabbit

Waa..tuan guru gembira nampaknya..hehe komen dari tuan guru pulak mcm mana?

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by yat on Tue Apr 24, 2012 12:15 pm

antara point2 yg tak cerdik selalu dengar dari anti wahabi:

1. nabi naik unta, kita naik kereta, kira bidaah la tu

2. takkan doa kat kubur tak boleh kot, semua nak bidaah (doa untuk keampunan si mati dekat kubur takper, cuma selalunya kubur orang alim depa buat doa 'melalui' si alim yg sudah meninggal macam perantaraan dan entah apa2 lagi ritual pelik)...

3. nabi dulu dakwah tak guna internet, anda guna internet, kira bidaah la tu....

4. tak hormat imam syafie, tapi tak bagi bukti pun, semua amalan2 bidaah nusantara ni disandarkan pada imam syafie, sebenarnya takder pun, malah imam syafie amat membenci bidaah dan menegah tahlil (sapa ada rujukan boleh kasi kat sini)...

5. 'wahabi' lah menjatuhkan khalifah uthmaniah...ni kena study sejarah tanah hijaz...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 12:21 pm

ani,

belum sampai tahap TG lagi...protaz bolehlaa..

wahabi ni penerus manhaj salafi, tapi style dia keras kerana sesuai dgn budaya arab saudi ni..
masalahnya bila semangat wahabism ni dibawa balik ke Nusantara dgn semangat yg sama, maka ia mmg tak diterima oleh warga melayu yg lemah lembut dan beradab. itu je isunya.

wahabi ni bagus dari segi manhaj, tapi dari segi deployment (penerapan) ke dalam masyarakat tidak sesuai dgn suasana Malaysia.
itulah komen saya

mengenai perpecahan di Malaysia, itu tak dapat dielakkan, di Indo pun sama, di tanah arab pun sama. Ini akhir zaman dan masing2 pandai-pandailah bawa diri.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: status hadis perempuan tk menutup aurat lawat kubur

Post by Sponsored content Today at 3:17 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum