Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by Ad-Dien on Mon May 21, 2012 12:05 pm

First topic message reminder :

ceramah mufti pahang dengan ustaz Zamihan mat zin al-Ghari...

Lokasi: Masjid Taman Temerloh Jaya
Masa: 9.00 Malam.
Tarikh: 24/05/2012

doakan agar warga disini terselamat daripada fitnah dan tomahan yang palsu..


Last edited by HambaNya on Mon May 21, 2012 12:50 pm; edited 2 times in total

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down


Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by thtl on Tue May 22, 2012 11:17 am

ancaman jangan dicari, tapi kalau datang juga, anggaplah ia sunnah yang pernah kena pada org2 terdahulu
dien je yg selalu nak lari dari ancaman...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by Ahmad Shamil on Tue May 22, 2012 12:06 pm

insya Allah ustaz, akan saya gigit pesanan itu dengan geraham saya

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Join date : 24/11/2011

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by thtl on Tue May 22, 2012 12:11 pm

terbaik

Ini slogan dien al-Kardawi:

عقيدة السلف اصحاب الحديث


maka dien juga kena bersedia macam ust AZ kita

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by Ad-Dien on Tue May 22, 2012 7:03 pm

thtl wrote: terbaik

Ini slogan dien al-Kardawi:

عقيدة السلف اصحاب الحديث


maka dien juga kena bersedia macam ust AZ kita

saya tidak pernah lari... kalau tidak tak perlu lah saya dakwah di mall ini...saya menyampaikan sunnah sesuai dengan ilmu dan kemampuan saya sahaja... alhamdulillah mereka disini menerimanya...

saya pun nak bertanya beberapa soalan kepada mufti dan ustaz Zamihan insyaAllah... jika ada kesempatan

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by Ad-Dien on Tue May 22, 2012 7:05 pm

Abu_Zubair wrote:
ust fikri ada cerita kt fb, ttg ancaman tu..beliau kata,kalau nak difikirkan ancaman, Nabi s.a.w. lebih teruk diancam..

doakan kebaikan buat kami para pejuang di negeri Pahang ini...

kami berdua kat sini memang terang-terangan sahaja.. namun syeikna alamghiri lebih berani...tambahan orang sini dah kenalnya... saya je majhul lagi..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by thtl on Tue May 22, 2012 7:11 pm

dien, hang tanya aje soklan, abisla...sebab radar wahabi detector mereka amat sensitif. depa boleh tahu dari soklan tu, apakah manhaj yg bertanya...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by Ad-Dien on Tue May 22, 2012 7:28 pm

thtl wrote:dien, hang tanya aje soklan, abisla...sebab radar wahabi detector mereka amat sensitif. depa boleh tahu dari soklan tu, apakah manhaj yg bertanya...

ye saya tau... saya mahu kebenaran..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by thtl on Tue May 22, 2012 7:31 pm

hahaha

kebenaran tu hanya milik mereka la dien...

salafi dan wahabiah adalah musuh ASWJ dan salah seorang penjaga ASWJ di malaysia adalah zamihan.

kebenaran apa yg dien nak cari dr depa berdua?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by Ad-Dien on Tue May 22, 2012 7:51 pm

thtl wrote:hahaha

kebenaran tu hanya milik mereka la dien...

salafi dan wahabiah adalah musuh ASWJ dan salah seorang penjaga ASWJ di malaysia adalah zamihan.

kebenaran apa yg dien nak cari dr depa berdua?

ASWJ bukan milik mereka semata-mata...
saje nak tanya soalan...nak tengok reaksi mufti dan dia..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by thtl on Tue May 22, 2012 7:58 pm

sharelah dulu soalan tu, mana tahu kami boleh kasi repair ke...sebab masa saya usia dien dulu, mmg saya suka tanya soklan nak pekena asyairah dan tareqat ni...tapi mereka tak senang selepas kita tanya, muka mereka berubah..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by Ad-Dien on Tue May 22, 2012 8:18 pm

thtl wrote:sharelah dulu soalan tu, mana tahu kami boleh kasi repair ke...sebab masa saya usia dien dulu, mmg saya suka tanya soklan nak pekena asyairah dan tareqat ni...tapi mereka tak senang selepas kita tanya, muka mereka berubah..

soalan tak fikir lagi.. KohKohKoh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by thtl on Tue May 22, 2012 8:20 pm

ini semua kena plan dien, soalan spontan tu bahayo...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by Ahmad Shamil on Tue May 22, 2012 8:21 pm

dien jgn lupa wat rakaman sekali tau Smile

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by thtl on Tue May 22, 2012 8:23 pm

dien nak rakam dgn apa?

unless ada smartfone

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by Ahmad Shamil on Tue May 22, 2012 8:25 pm

pinjam kemera sheikh fikri al-amghiri

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by Ad-Dien on Tue May 22, 2012 8:26 pm

saya nak tanya... ya al-fadhil syeikh mufti dan syeikh zamihan, ahbasy tu mende ekk???


Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by thtl on Tue May 22, 2012 8:28 pm

itu soalan maut buat dienlaa...lepas tu sure kena panggil beri keterangan di pejabat jaip, kuantan...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by zikrulmaut_sm on Tue May 22, 2012 8:35 pm

actually ada dijual spycam. yang biasa dijual model bentuk seperti pen. letak kat poket baju, nampak macam pen biasa, padahal itu kamera. tapi use with caution, sebab sebahagian orang yang dah salah guna pergi rakam benda bukan-bukan. heheh

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by Ad-Dien on Tue May 22, 2012 8:38 pm

thtl wrote:itu soalan maut buat dienlaa...lepas tu sure kena panggil beri keterangan di pejabat jaip, kuantan...

"saya pernah baca artikel tentang wahabi, ada juga disebut ahbasy..boleh syeikh jelaskan apa perbezaan dua aliran ni? wahabi ni camna, ahbasy ni camna?"

haha

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by thtl on Tue May 22, 2012 8:40 pm

saya dah attend presentation zamihan dua kali, satu di mesjid al_Falah USJ 9..dia akan jelaskan bahaya wahabi awal-awal lagi...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by Ahmad Shamil on Tue May 22, 2012 8:59 pm

zikrulmaut_sm wrote:actually ada dijual spycam. yang biasa dijual model bentuk seperti pen. letak kat poket baju, nampak macam pen biasa, padahal itu kamera. tapi use with caution, sebab sebahagian orang yang dah salah guna pergi rakam benda bukan-bukan. heheh

murah ke kamera pen tu akhi..kt mana ada jual

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by Ad-Dien on Wed May 23, 2012 9:43 pm



Hari ni bicara mufti...~~~

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by zikrulmaut_sm on Wed May 23, 2012 9:56 pm

Abu_Zubair wrote:
zikrulmaut_sm wrote:actually ada dijual spycam. yang biasa dijual model bentuk seperti pen. letak kat poket baju, nampak macam pen biasa, padahal itu kamera. tapi use with caution, sebab sebahagian orang yang dah salah guna pergi rakam benda bukan-bukan. heheh

murah ke kamera pen tu akhi..kt mana ada jual

cuba cari di lelong.com.my, kat situ biasanya ada jual. search "spycam".

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by Ahmad Shamil on Thu May 24, 2012 6:54 am

HambaNya wrote:

Hari ni bicara mufti...~~~

slmt mendapat "guru talaqqi" baru wahai adikku

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by Ad-Dien on Thu May 24, 2012 10:41 am

Abu_Zubair wrote:
HambaNya wrote:

Hari ni bicara mufti...~~~

slmt mendapat "guru talaqqi" baru wahai adikku

guru talaqqi dengan mufti dan ust.zamihan?
Tidak ku mahu walau mereka yang minta

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by thtl on Thu May 24, 2012 10:51 am

kalau dien tengok serban dan kopiah zamihan dien mesti akan berubah hati..serban dia tu hanya wali-wali je yg pakai...kopiah tunjuk langit...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by Ad-Dien on Thu May 24, 2012 11:06 am

thtl wrote:kalau dien tengok serban dan kopiah zamihan dien mesti akan berubah hati..serban dia tu hanya wali-wali je yg pakai...kopiah tunjuk langit...

saya dah lama tinggalkan guru-guru sufi ni... Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by Adl on Wed Jun 20, 2012 11:23 am

Assalamualaikum,

Tak ada apa2 cerita @ lapuran yang dapat dikongsikan bersama tentang Bicara Mufti hari tu ke?

Adl
AHLI
AHLI

Posts : 32
Points : 34
Join date : 15/02/2012

Back to top Go down

Re: Bicara Mufti: Pemikiran Wahabi dan Permasalahannya.

Post by Sponsored content Today at 9:22 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum