tawassul dengan amal soleh

View previous topic View next topic Go down

tawassul dengan amal soleh

Post by kalepensel on Fri May 25, 2012 4:42 pm

saya ada beberapa soale tentang tawassul dengan amal soleh

1- kalau bertawassul dengan satu amal soleh (contoh beri sedekah), adakah boleh di-tawassul-kan lagi amalan itu setelah bertawassul kali pertama? maksud saya adakah boleh bertawassul dengan satu amalan soleh untuk beberapa kali?

2- kalau bertawassul dengan satu amal soleh, adakah amalan itu menjadi kurang berkat?

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: tawassul dengan amal soleh

Post by thtl on Fri May 25, 2012 5:31 pm

Jawab:

Bertawassul dgn amal soleh ni mungkin dilakukan sekali seumur hidup, bila enta dah buntu, macam tiga orang yg terperangkap dalam gua.
dalam kesempatan biasa, enta bertawassul pula dgn nama Allah:

AQS 7:180 [Hanya milik Allah asmaa-ul husna, maka bermohonlah kepada-Nya dengan menyebut asmaa-ul husna itu]

dalam keadaan lain, enta minta ulamak yg soleh mendoakan utk enta...misalnya datang jumpa Ust Rasul Dahri minta dia tolong doa, atau jumpa Dr Abdullah Yasin, minta dia tolong doa. Ini tawassul dgn org soleh. atau jumpa TG Nik Aziz ke minta dia doakan...

kena pelbagai...kalau guna amal soleh yg satu tu je setiap kali nak tawassul, maka kurengla umppph dia, kena variasi..
tawassul dgn amal soleh tu kena last option. jangan guna selalu.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: tawassul dengan amal soleh

Post by delima on Sat May 26, 2012 11:42 am

thtl wrote:Jawab:
dalam keadaan lain, enta minta ulamak yg soleh mendoakan utk enta...misalnya datang jumpa Ust Rasul Dahri minta dia tolong doa, atau jumpa Dr Abdullah Yasin, minta dia tolong doa. Ini tawassul dgn org soleh. atau jumpa TG Nik Aziz ke minta dia doakan...

kena pelbagai...kalau guna amal soleh yg satu tu je setiap kali nak tawassul, maka kurengla umppph dia, kena variasi..
tawassul dgn amal soleh tu kena last option. jangan guna selalu.
Salam tuan syeikh,
Masa ulamak ni masih hidup je ye?
Apakah variasi lain, selain 2 yg di atas?
Terima kasih

delima
AHLI
AHLI

Posts : 42
Points : 46
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: tawassul dengan amal soleh

Post by thtl on Sat May 26, 2012 12:24 pm

Ya semasa ulama' itu masih hidup sahaja. Bila minta dari kubur, itu dah jadi doktrin sufi.
variasi:

1. doa guna asma'ul_husna
2. tahajjud
3. pergi umrah
4. memilih waktu2 mustajab

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: tawassul dengan amal soleh

Post by Ad-Dien on Sat May 26, 2012 12:31 pm

delima wrote:
thtl wrote:Jawab:
dalam keadaan lain, enta minta ulamak yg soleh mendoakan utk enta...misalnya datang jumpa Ust Rasul Dahri minta dia tolong doa, atau jumpa Dr Abdullah Yasin, minta dia tolong doa. Ini tawassul dgn org soleh. atau jumpa TG Nik Aziz ke minta dia doakan...

kena pelbagai...kalau guna amal soleh yg satu tu je setiap kali nak tawassul, maka kurengla umppph dia, kena variasi..
tawassul dgn amal soleh tu kena last option. jangan guna selalu.
Salam tuan syeikh,
Masa ulamak ni masih hidup je ye?
Apakah variasi lain, selain 2 yg di atas?
Terima kasih

Adapun tawassul (mendekatkan diri kepada Allah dengan cara tertentu) ada tiga jenis:

1. Masyru’, iaitu tawassul kepada Allah Azza wa Jalla dengan Asma’ dan Sifat-Nya dengan amal solih yang dikerjakannya atau melalui doa orang solih yang masih hidup.

2. Bid’ah, iaitu mendekatkan diri kepada Allah Azza wa Jalla dengan cara yang tidak disebutkan dalam syari’at, seperti tawassul dengan peribadi para Nabi dan orang-orang solih, dengan kedudukan mereka, kehormatan mereka, dan sebagainya.

3. Syirik, bila menjadikan orang-orang yang sudah meninggal sebagai perantara dalam ibadah, termasuk berdoa kepada mereka, meminta hajat dan memohon pertolongan kepada mereka

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: tawassul dengan amal soleh

Post by delima on Sat May 26, 2012 3:58 pm

Terima kasih tuan syeikh dan dien.
Sayalah orang yang paling beruntung dalam forum ni.

delima
AHLI
AHLI

Posts : 42
Points : 46
Join date : 19/05/2012

Back to top Go down

Re: tawassul dengan amal soleh

Post by Dodo Don on Sat May 26, 2012 4:36 pm

Assalamualaikum,
Saya pernah diceritakan bahawa taubat Nabi Adam as diterima setelah baginda menyebut nama Nabi Muhammad saw walaupun baginda belum dilahirkan.
Benarkah cerita itu?

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: tawassul dengan amal soleh

Post by thtl on Sat May 26, 2012 4:41 pm

tidak benar.
Ia direka oleh penganut ajaran sufi, nama ajarannya ialah "Nur Muhammad", bahawa Nabi Muhammad saw berasal dari cahaya yg disimpan dalam sulbi Adam.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: tawassul dengan amal soleh

Post by Ad-Dien on Sat May 26, 2012 7:13 pm

delima wrote:Terima kasih tuan syeikh dan dien.
Sayalah orang yang paling beruntung dalam forum ni.

Afwan. Kita semua beruntung dapat saling berukhuwwah fillah, insyaAllah.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: tawassul dengan amal soleh

Post by kalepensel on Sun May 27, 2012 6:20 am

thtl wrote:Jawab:

Bertawassul dgn amal soleh ni mungkin dilakukan sekali seumur hidup, bila enta dah buntu, macam tiga orang yg terperangkap dalam gua.
dalam kesempatan biasa, enta bertawassul pula dgn nama Allah:

AQS 7:180 [Hanya milik Allah asmaa-ul husna, maka bermohonlah kepada-Nya dengan menyebut asmaa-ul husna itu]

dalam keadaan lain, enta minta ulamak yg soleh mendoakan utk enta...misalnya datang jumpa Ust Rasul Dahri minta dia tolong doa, atau jumpa Dr Abdullah Yasin, minta dia tolong doa. Ini tawassul dgn org soleh. atau jumpa TG Nik Aziz ke minta dia doakan...

kena pelbagai...kalau guna amal soleh yg satu tu je setiap kali nak tawassul, maka kurengla umppph dia, kena variasi..
tawassul dgn amal soleh tu kena last option. jangan guna selalu.

oo. baru tahu

jazakallah ustaz

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: tawassul dengan amal soleh

Post by Sponsored content Today at 5:21 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum