Tanam buah betik = mendatangkan sial?

View previous topic View next topic Go down

Tanam buah betik = mendatangkan sial?

Post by Zarina on Fri Jun 01, 2012 12:29 pm

Assalammualaikum,
Saya nak tanya betul ker kalo tanam buah betik akan mengakibatkan pemilikya mendapat sial. Segala hasil usaha tuan rumah akan merosot hari demi hari? dari pantang larang orang tua-tua boleh percaya ker?

Zarina
AHLI
AHLI

Posts : 16
Points : 22
Join date : 24/05/2012
Location : Perak

Back to top Go down

Re: Tanam buah betik = mendatangkan sial?

Post by thtl on Fri Jun 01, 2012 1:05 pm

rinn,

kepercayaan khurafat ni. pantang larang org tua atau salaf melayu ni banyak yg ada unsur Hindu...

ramai je org dok tanam betik kat tepi rumah depa...tak ada pulak depa mendapat sial...malah, berbudilah kpd tanah, dgn bercocok tanam, apa saja yg bermanfaat, jangan tanam lalang udahlah, itu mmg sial

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tanam buah betik = mendatangkan sial?

Post by ummuyaser on Fri Jun 01, 2012 1:40 pm

Buah betik tinggi vitamin C, kalau dah ada tanam kat rumah boleh jimat duit takyah beli supliment.

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Tanam buah betik = mendatangkan sial?

Post by Zarina on Fri Jun 01, 2012 5:11 pm

Oyeke, terima kasih gtau yer. . :D sebab tu tanya sebab mcm tak masuk akal.. ada dengar org ckp arituh.. tak apa lah mcm tuh..

Zarina
AHLI
AHLI

Posts : 16
Points : 22
Join date : 24/05/2012
Location : Perak

Back to top Go down

Re: Tanam buah betik = mendatangkan sial?

Post by thtl on Fri Jun 01, 2012 5:22 pm

org pahang, khasnya kaw raub dan kardaw pun suka tanam dan makan betik

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tanam buah betik = mendatangkan sial?

Post by Nizam on Fri Jun 01, 2012 6:15 pm

Thread telah dipindahkan ke bahagian aqidah dan ditukar topiknya Laughing

jawapan dah dapat, nak lock tak thtl?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Tanam buah betik = mendatangkan sial?

Post by salmonella on Fri Jun 01, 2012 6:20 pm

Jangan lah lock dulu, mungkin Rinn ada nak tanya soalan tambahan ka?

salmonella
Moderator
Moderator

Posts : 47
Points : 61
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : Ampang

Back to top Go down

Re: Tanam buah betik = mendatangkan sial?

Post by Ahmad Shamil on Fri Jun 01, 2012 7:20 pm

thtl wrote:org pahang, khasnya kaw raub dan kardaw pun suka tanam dan makan betik

ya syaikhana, ada ape2 maksud tersirat ke? Laughing

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tanam buah betik = mendatangkan sial?

Post by thtl on Fri Jun 01, 2012 7:22 pm

mestila ada...mana tahu enta pun suka makan betik

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tanam buah betik = mendatangkan sial?

Post by Ahmad Shamil on Fri Jun 01, 2012 7:24 pm

thtl wrote:mestila ada...mana tahu enta pun suka makan betik
dah agak dah...kohkohkohkoh
tp seriously ana mmg suka makan buah betik...ayah ana mmg ada tanam kt sekitar rumah ni

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tanam buah betik = mendatangkan sial?

Post by thtl on Fri Jun 01, 2012 7:28 pm

aiwah, ini ada petanda yg baik

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tanam buah betik = mendatangkan sial?

Post by Sponsored content Today at 11:18 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum