Tepung Tawar Syirik

View previous topic View next topic Go down

Tepung Tawar Syirik

Post by Ibnu Sarkawi on Sat Jun 02, 2012 11:59 am

Assalammualaikum.. saya memohon bantuan untuk kongsikan artikel-artikel atau tulisan yang boleh memberi pukulan K.O kepada amalan bertepung tawar(jika anda cenderung kepada mengatakan amalan tepung tawar itu syirik)

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by thtl on Sat Jun 02, 2012 12:10 pm

dalil:

و عن أبي هريرة رضي الله عنه قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم:" من أتى عرافا أو كاهنا فصدقه بما يقول فقد كفر بما أنزل على محمد".
رواه أبو داود و الترمذي و النسائي وابن ماجه و الحاكم و قال صحيح على شرطهما و صححه الألباني في صحيح الترغيب
.

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah ra katanya: Sabda Baginda saw: "Sesiapa yang mendatangi dukun dan bomoh ,malah membenarkan apa yang disebutkan oleh dukun atau bomoh tersebut, Sesungguhnya (orang-orang yang mendatangi bomoh dan dukun sebegini) telah mengingkari apa yang diwahyukan kepada Baginda sallallahu alaihi wasallam." HR Abu Daud, Termizi, Nasa`iy, Ibn Majah dan al-Hakim, dinilai sahih oleh al-Hakim dan disahihkan oleh syaikh albani.

Ia berasal dari ajaran dukun2 melayu yang bertujuan dari tepung dan beras pulut bertujuan mengeraskan semangat dan menjauhkan roh2 jahat. Maka ajaran dukun tadi berlawanan dgn apa yg diwahyukan kpd Nabi saw kita supaya menjauhi dukun spt itu yg mengajar ilmu yg karut.


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by Dodo Don on Sat Jun 02, 2012 6:24 pm

Tidak ada istilah pukulan KO.. semuanya bergantung kepada sejauh mana keimanan seseorang itu dan kepatuhannya pada ajaran Islam.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by thtl on Sat Jun 02, 2012 6:27 pm

tepung tawar ni susah nak kasi KO sebab ia dilakukan di peringkat kebangsaan di kalangan pemimpin melayu tertinggi...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by Ad-Dien on Sat Jun 02, 2012 6:38 pm



dan disokong kuat oleh kebanyakan ulama' asyairah seluruh nusantara

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by Ibnu Sarkawi on Sat Jun 02, 2012 8:09 pm

Dodo Don wrote:Tidak ada istilah pukulan KO.. semuanya bergantung kepada sejauh mana keimanan seseorang itu dan kepatuhannya pada ajaran Islam.

saya dah buat istilah tu, maka istilah tu sudah ada

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by Ibnu Sarkawi on Sat Jun 02, 2012 8:10 pm

thtl wrote:dalil:

و عن أبي هريرة رضي الله عنه قال قال رسول الله صلى الله عليه وسلم:" من أتى عرافا أو كاهنا فصدقه بما يقول فقد كفر بما أنزل على محمد".
رواه أبو داود و الترمذي و النسائي وابن ماجه و الحاكم و قال صحيح على شرطهما و صححه الألباني في صحيح الترغيب
.

Diriwayatkan daripada Abu Hurairah ra katanya: Sabda Baginda saw: "Sesiapa yang mendatangi dukun dan bomoh ,malah membenarkan apa yang disebutkan oleh dukun atau bomoh tersebut, Sesungguhnya (orang-orang yang mendatangi bomoh dan dukun sebegini) telah mengingkari apa yang diwahyukan kepada Baginda sallallahu alaihi wasallam." HR Abu Daud, Termizi, Nasa`iy, Ibn Majah dan al-Hakim, dinilai sahih oleh al-Hakim dan disahihkan oleh syaikh albani.

Ia berasal dari ajaran dukun2 melayu yang bertujuan dari tepung dan beras pulut bertujuan mengeraskan semangat dan menjauhkan roh2 jahat. Maka ajaran dukun tadi berlawanan dgn apa yg diwahyukan kpd Nabi saw kita supaya menjauhi dukun spt itu yg mengajar ilmu yg karut.


jazakallahukhairan.. ini salah satu pukulan KO.. yang menjadikannya susah ialah kita lawan kuantiti yang ramai jd kena byk pukulan2 maut hehe

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by Ibnu Sarkawi on Sat Jun 02, 2012 8:13 pm

Ad-Dien wrote:

dan disokong kuat oleh kebanyakan ulama' asyairah seluruh nusantara

kalau betul tolong buktikan supaya tidak jadi tuduhan yang mendatangkan dosa. kalau setakat ustaz yang mengaku asyairah tp tak tahu beza asyairah abu musa & asyairah al-ghazali tu adalah jugak sikit yang menyokong.

fatwa mufti lama Sarawak masih digunakan sesetengan ustaz asyairah di Sarawak untuk attack amalan syirik tepung tawar ni.

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by Ad-Dien on Sat Jun 02, 2012 8:38 pm

Ibnu Sarkawi wrote:
Ad-Dien wrote:

dan disokong kuat oleh kebanyakan ulama' asyairah seluruh nusantara

kalau betul tolong buktikan supaya tidak jadi tuduhan yang mendatangkan dosa. kalau setakat ustaz yang mengaku asyairah tp tak tahu beza asyairah abu musa & asyairah al-ghazali tu adalah jugak sikit yang menyokong.

fatwa mufti lama Sarawak masih digunakan sesetengan ustaz asyairah di Sarawak untuk attack amalan syirik tepung tawar ni.

maksud saya kebanyakan ustaz yang bermanhaj asyairah mahupun orang awam yang bermanhaj sama... sila lihat komentar mereka berkenaan isu tepung tawar

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by Ibnu Sarkawi on Sun Jun 03, 2012 5:36 am

Ad-Dien wrote:
Ibnu Sarkawi wrote:
Ad-Dien wrote:

dan disokong kuat oleh kebanyakan ulama' asyairah seluruh nusantara

kalau betul tolong buktikan supaya tidak jadi tuduhan yang mendatangkan dosa. kalau setakat ustaz yang mengaku asyairah tp tak tahu beza asyairah abu musa & asyairah al-ghazali tu adalah jugak sikit yang menyokong.

fatwa mufti lama Sarawak masih digunakan sesetengan ustaz asyairah di Sarawak untuk attack amalan syirik tepung tawar ni.

maksud saya kebanyakan ustaz yang bermanhaj asyairah mahupun orang awam yang bermanhaj sama... sila lihat komentar mereka berkenaan isu tepung tawar

yg enta type tu ulama, tp xpe lain kali boleh perbetulkan.

yg menyokong tepong tawar ni ramainya yg xde mannhaj aqidah sekadar mengaku je asyairah. sedangkan geng2 tabligh ramai yang menolak keras tepung tawar, & ustaz2 yang memang tahu aqidah asyairah menolak juga. kecuali puak2 sufi.. hoho

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 6:48 am

dien,

itulh bahayanya jika kita buat "generalization". sebab kalau boleh kita kena ada hard facts atau data yg menyokong kenyataan kita

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by Ad-Dien on Sun Jun 03, 2012 10:00 am



Jazakallah kerana membetulkan kesilapan ku. Semoga Allah melimpahkan kalian dengan kebaikan yang banyak, amin Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by Dodo Don on Sun Jun 03, 2012 5:52 pm

Kalau mereka kata ianya satu upacara tradisi dan kini ianya tidak dikaitkan dgn kepercayaan agama. Bolehkah begitu?
Bagaimana dgn sembah silat sebab ia juga satu upacara/ ritual yg tak dikaitkan dgn agama lagi.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by thtl on Sun Jun 03, 2012 6:59 pm

Islam datang utk membetulkan adat. Maka tak benar bahawa Islam dan adat itu kekal terpisah. sebab dasar Islam ni dia tinggi dan menguasai seluruh cabang hidup termasuk adat resam mesti diselaraskan dengn ajaran Islam

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by alDayyan on Mon Jun 04, 2012 6:33 am

bagaiamana pula kalau NIAT KITA JUST FOR FUN utk MEMERIAHKAN SAJA MAJELIS kawin tersebut tanpa memperdulikan ttg semangat ke apa2 ke yg mengarut2? scratch

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by Ibnu Sarkawi on Mon Jun 04, 2012 7:26 am

sil wrote:bagaiamana pula kalau NIAT KITA JUST FOR FUN utk MEMERIAHKAN SAJA MAJELIS kawin tersebut tanpa memperdulikan ttg semangat ke apa2 ke yg mengarut2? scratch

sekarang, wpun niat kita ok tapi perbuatan masih tak lepas sbb ianya masih melakukan adat2 yang syirik. mula2 kena hapuskan secara total amalan ni di bumi Malaysia ni, bersama2 kepercayaan dan orang tidak lagi memanggilnya sebagai adat. Bila dah bukan adat, maka barulah ianya tak bermasalah dari segi 'iktiqad' dan 'perbuatan' bila dilakukan untuk fun.

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by alDayyan on Mon Jun 04, 2012 8:17 am

Ibnu Sarkawi wrote:
sil wrote:bagaiamana pula kalau NIAT KITA JUST FOR FUN utk MEMERIAHKAN SAJA MAJELIS kawin tersebut tanpa memperdulikan ttg semangat ke apa2 ke yg mengarut2? scratch

sekarang, wpun niat kita ok tapi perbuatan masih tak lepas sbb ianya masih melakukan adat2 yang syirik. mula2 kena hapuskan secara total amalan ni di bumi Malaysia ni, bersama2 kepercayaan dan orang tidak lagi memanggilnya sebagai adat. Bila dah bukan adat, maka barulah ianya tak bermasalah dari segi 'iktiqad' dan 'perbuatan' bila dilakukan untuk fun.

oic.. agak sukar juga nak buat mcm tu..maknanya tindakan kita sebegitu masih lagi tertakluk dgn resam masyarakat yg mana selagi masyarakat menganggapnya sebagai adat maka adalah haram hukumnya..

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by thtl on Mon Jun 04, 2012 8:46 am

mmg sukar membuang adat ni kalau kita mempunya parents yg amat kuat berpegang dgn adat, khususnya bila u nak nikah kawin. Adat ni tak semuanya haram. tapi bila adat itu dikaitkan dengan ajaran animisma dan Hinduisme, maka itu je yg haram. Banyak adat melayu yg OK yakni selari dgn ajaran Islam..maka kita kena cek satu demi satu.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 8:54 am



Adat yang selaras dengan syarak boleh dijadikan hukum sedangkan adat yang bertentangan dengan syarak boleh dihukum. Mantiq skit..ehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by thtl on Mon Jun 04, 2012 9:31 am

kat Negeri 9 tak camtu dien, hukum adat adalah paling tinggi sekali...hukum syarak pun kena tunduk bawah hukum adat...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 9:37 am

thtl wrote:kat Negeri 9 tak camtu dien, hukum adat adalah paling tinggi sekali...hukum syarak pun kena tunduk bawah hukum adat...hehehe

itu yang lemah tuu..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by Ibnu Sarkawi on Mon Jun 04, 2012 9:51 am

Ad-Dien wrote:
thtl wrote:kat Negeri 9 tak camtu dien, hukum adat adalah paling tinggi sekali...hukum syarak pun kena tunduk bawah hukum adat...hehehe

itu yang lemah tuu..

mana tafsir mimpi ibn sirin nya dean?

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by thtl on Mon Jun 04, 2012 9:53 am

dien ni dia kena cari ilham dulu sblm ta`bir

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 10:02 am



Terlupa lah pulak Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tepung Tawar Syirik

Post by Sponsored content Today at 6:37 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum