Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 3:28 pm


Assalamualaikum. Memandangkan akhi Nizam (Admin) tanya tentang arabic tempoh hari jadi saya up kan semula tread arabic untuk sama-sama kita belajar dan peroleh manfaat.

PERHATIAN. DISCLAIMER

Saya sekadar berkongsi kan sahaja. Bukan bermakna saya mahir dalam bahasa Arab. Saya juga masih belajar perlahan-lahan sama seperti kalian, jadi jangan anggap saya seorang yang mahir dalam bahasa Arab.



_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3857
Points: 4177
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 3:36 pm

أُولَٰئِكَ الَّذِينَ اشْتَرَوُا الضَّلَالَةَ بِالْهُدَىٰ


Mereka itulah orang-orang yang membeli kesesatan dengan petunjuk
(al-Baqarah 2:16)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3857
Points: 4177
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 3:50 pm




صُمٌّ بُكْمٌ عُمْيٌ فَهُمْ لَا يَرْجِعُونَ



Mereka pekak, bisu dan buta; maka mereka tidak dapat kembali (kepada kebenaran).
(al-Baqarah 2:18)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3857
Points: 4177
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 3:58 pm


إِنَّ اللَّهَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ


Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.
(al-Baqarah 2:20)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3857
Points: 4177
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by thtl on Mon Jun 04, 2012 4:00 pm

sapa yg kasi warna, dien ke atau ambik kat mana-mana website?

thtl
Admin
Admin

Posts: 9417
Points: 10176
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by Nizam on Mon Jun 04, 2012 4:00 pm

Ad-Dien wrote:
إِنَّ اللَّهَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ


Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.
(al-Baqarah 2:20)

Macam mana ek susunan tatabahasa nya

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts: 885
Points: 1173
Join date: 24/11/2011
Age: 30
Location: Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 4:02 pm

thtl wrote:sapa yg kasi warna, dien ke atau ambik kat mana-mana website?

buat sendiri syeikh, berpinar juga mata. Tapi saya buat sikit-sikit sahaja.. untuk latihan saya... Biasanya saya buat sebelum ni waktu baca terjemahan Quran..pernah menulis patah demi patah, kebetulan dapat idea nak buat camni..

jadi saya buat lah warna untuk memudahkannya.. kalau salah tolong tegur dan betulkan


Last edited by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 4:06 pm; edited 1 time in total

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3857
Points: 4177
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 4:04 pm

Penyu wrote:
Ad-Dien wrote:
إِنَّ اللَّهَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ


Sesungguhnya Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.
(al-Baqarah 2:20)

Macam mana ek susunan tatabahasa nya

itu kena belajar 'irab ya akhi

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3857
Points: 4177
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by thtl on Mon Jun 04, 2012 4:15 pm

apa yg dien buat cuma, terjemahan AQ perkata...

thtl
Admin
Admin

Posts: 9417
Points: 10176
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 4:16 pm

يَا أَيُّهَا النَّاسُ


Wahai sekalian manusia
(al-Baqarah 2:21)


Last edited by Ad-Dien on Tue Jun 05, 2012 3:56 pm; edited 1 time in total

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3857
Points: 4177
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 4:18 pm

thtl wrote:apa yg dien buat cuma, terjemahan AQ perkata...

Yup lebih kurang macam tu lah.. terjemahan huruf-huruf mudah dan ringkas sahaja. Bukan grammer, dan sebagainya. Saya dulu bermula dengan cara macam ni lah dulu-dulu hingga kini.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3857
Points: 4177
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by Ibnu Sarkawi on Mon Jun 04, 2012 5:50 pm

Semoga Allah membalas kebaikan usaha2 Dean.. boleh juga saya ni belaja arab ckit2.

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts: 374
Points: 539
Join date: 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by Ad-Dien on Mon Jun 04, 2012 7:20 pm

Ibnu Sarkawi wrote:Semoga Allah membalas kebaikan usaha2 Dean.. boleh juga saya ni belaja arab ckit2.

waiiyak. Akhi boleh faham tak? mudah tak? kalau ada cadangan maklumkan lah ye... sama-sama belajar.. insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3857
Points: 4177
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by Ad-Dien on Tue Jun 05, 2012 4:10 pm


سُبْحَانَكَ لَا عِلْمَ لَنَا إِلَّا مَا عَلَّمْتَنَا ۖ
Maha suci Engkau (Ya Allah)! Kami tidak mempunyai pengetahuan selain dari apa yang Engkau ajarkan kepada kami (Al-Baqarah 2:32)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3857
Points: 4177
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by Ad-Dien on Tue Jun 05, 2012 4:16 pm



إِنَّهُ هُوَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ


Dia lah yang Maha Pengampun (Penerima taubat), lagi Maha Mengasihani. (Al-Baqarah 2:37)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3857
Points: 4177
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by Ad-Dien on Tue Jun 05, 2012 4:41 pm



إِنَّهُ هُوَ التَّوَّابُ الرَّحِيمُ


Dia lah yang Maha Pengampun (Penerima taubat), lagi Maha Mengasihani. (Al-Baqarah 2:37)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3857
Points: 4177
Join date: 24/11/2011
Age: 24
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by Nizam on Sat Dec 22, 2012 2:35 pm

Ana dah faham serba sikit mengenai nawhu

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts: 885
Points: 1173
Join date: 24/11/2011
Age: 30
Location: Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by thtl on Sat Dec 22, 2012 9:22 pm

tak lama lagi boleh baca kitab arab ler tu

thtl
Admin
Admin

Posts: 9417
Points: 10176
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by Nizam on Sun Dec 23, 2012 5:09 am

Syeikh memang ada ke daurah2 pendek kat saudi?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts: 885
Points: 1173
Join date: 24/11/2011
Age: 30
Location: Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Ayat Al-Quran Ringkas Dan Menarik

Post by thtl on Sun Dec 23, 2012 7:13 am

memang ada...tapi kena melalui saluran di Malaysia
selalunya di Madinah, Mekkah, Jeddah dan Riyadh

thtl
Admin
Admin

Posts: 9417
Points: 10176
Join date: 24/11/2011

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum