kecantikan perempuan akan pudar

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

kecantikan perempuan akan pudar

Post by seijiseimura84 on Wed Jun 13, 2012 9:50 pm

Nak minta share pengakaman dari org yg sudah berkahwin...
selama korang berkahwin.... pernah tak terlintas.....rasa bosan dgn kecantikan isteri
tp tak ada timbul menyesal...sebab rasa cantik tu tak penting, tp rasa bahagia paling utama

saya bertanya utk tujuan muhasabah....pasal terus terang saya katakan saya terlalu utamakan kecantikan perempuan lain dari yg lain

tp nasihat mak saya membuka minda
mak kata kita bukan sahaja kawin dgn perempuan tu saja.....kita kawin dgn famili dia sekali...
kalau perempuan dari keluarga miskin...si suami perlu menanggung keluarga perempuan
kalau perempuan uneducated pula....mcm ni pula isu ini. itunya
kalau perempuan kerja bagus.... boleh tolong suami financial issue
bla bla bla bla

seperti ada org pernah kata kat saya
perempuan lawa mmg sesuai dijadikan kawan tapi tak sesuai jadikan isteri

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by Ad-Dien on Thu Jun 14, 2012 1:12 am



Kecantikan wanita tak akan kekal doc, begitu juga kekacakan lelaki, ....

Rasulullah sudah bagi tips terbaik dalam mencari calon isteri ni... insyaAllah.. :study:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by thtl on Thu Jun 14, 2012 8:53 am

doc,

perempuan ni macam nak beli kereta.

ia bergantung kpd sejauh mana doc pandai maintain kereta dan jenis driver macam mana anda tu.

kalau drebar saudi arabia, depa pakai kereta sampai lunyai, lepas tu depa buang tepi jalan dan beli yg lain pulak, itu stail lelaki saudi.


kalau doc pandai maintain kereta, sentiasa servis ikut jadual, maka boleh pakai forever tanpa jemu, bahkan lagi lama kereta tu lagi sedap bawak

kalau doc jenis drebar yang suka pakai buang, maka nasibla...kawin cerai kawin cerai... Laughing

tips nak miliki perempuan, kena pandai cari the right one for u dan kena maintain dgn baik. kalau u jenis lelaki arab yg kurang rasa cinta, maka u cepat boring, kalau u jenis lelaki melayu tulin atau DR LUV, maka lepas cinta datang pulak kasih dan sayang...dgn adanya anak-anak dan cucu kelak, maka boring itu Allah ganti dgn yg lain...rasa sakinah atau kedamaian dan kebahagiaan. itu mana mau cari doc...jika u datang dari keluarga yang bahagia dan tidak bosan, maka u akan mewarisi sifat yg sama...

cintailah wanita dan berbuat baiklah terhadap mereka sebagaimana Nabi bersabda, "aku yang paling baik dalam hubungan dgn wanita"

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by Dodo Don on Thu Jun 14, 2012 10:16 am

Doc,
Suami akan lebih cepat bosan dgn perangai buruk isteri. Nasihat saya carilah isteri yg menyenangkan hati kita. Tak ada gunanya wajah yg cantik tetapi dia membuatkan hati menjadi sedih, marah dan tidak menghormati kita sebagai suami. Lihatlah pasangan muda yg bercerai berai sedangkan isteri mereka masih cantik. Bukan saya suruh cari yg tak cantik, sepadan dgn rupa kita, tetapi hati dan kelakuannya menyejukkan hati kita. Saya percaya lelaki yg soleh akan mencari wanita solehah.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by thtl on Thu Jun 14, 2012 10:46 am

doc

standard cantik ni mudah je...

bila semua family members kita kata OK, dia padan dgn u...OKla..yg paling penting, bila emak u suka. ada chemistry dgn yer mother...itu je petua nak test kecantikan perempuan.

kemudian satu lagi, nabi suruh tengok ialah pada X-factor. ada sesuatu yg unik pada dia yg membuatkan u paling tertarik.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by seijiseimura84 on Thu Jun 14, 2012 12:11 pm

saya nk dengar pengalaman....barulah convince..

anggap lah saya ni seperti budak nakal....ckp2 pun tak dengar...ckp2 pun tak dengar....hanya bila dengar pengalaman, atau logik akal barulah nak dengar

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by thtl on Thu Jun 14, 2012 12:23 pm

Ia semua balik pada NIAT doc.

kalau kita kawin kerana seks sbg ultimat niat, maka bosan akan datang dgn cepat.

tapi kalau kita letak agama, ketuhanan, sunnah, relationship, care, luv, family...ia tak boring sebab ia suatu perjalanan yg seni bersama pasangan kita...ini tak ada kebosanan..

fun is inside u.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by Dodo Don on Fri Jun 15, 2012 4:17 am

Terdetik juga dalam hati mengapa dulu tak pilih agama, sekarang ni nak dekatkan keluarga pada agama bukan satu yg mudah. Mungkin suami perlu memperbaiki diri sebelum ajak isteri.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by ummuyaser on Fri Jun 15, 2012 9:51 am

Soalan bonus.....Dr Seiji kalau makan sardin pagi petang siang malam rasa bosan tak?

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by thtl on Fri Jun 15, 2012 10:01 am

org yahudi pulak, hari2 makan manna dan salwa..

AQS 2:57 [ Dan telah Kami teduhi atas kamu dengan awan dan telah Kami turunkan kepada kamu manna dan salwa. Makanlahdari yang baik-baik yang telah Kami anugerahkan kepada kamu. Dan tidaklah mereka yang menganiaya Kami, akan tetapi adalah mereka menganiaya diri mereka sendiri.]


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by ummuyaser on Fri Jun 15, 2012 10:15 am

thtl wrote:org yahudi pulak, hari2 makan manna dan salwa..

AQS 2:57 [ Dan telah Kami teduhi atas kamu dengan awan dan telah Kami turunkan kepada kamu manna dan salwa. Makanlahdari yang baik-baik yang telah Kami anugerahkan kepada kamu. Dan tidaklah mereka yang menganiaya Kami, akan tetapi adalah mereka menganiaya diri mereka sendiri.]


Sheikh, Manna dan Salwa tuu....makanan lazat

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by thtl on Fri Jun 15, 2012 10:39 am

tapi lama kelamaan org yahudi naik boring

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by ummuyaser on Fri Jun 15, 2012 10:46 am

thtl wrote:tapi lama kelamaan org yahudi naik boring

Orang Yahudi ni memang bertuah kan dapat makanan dari Syurga macam tu...pun depa rasa boring... Sad

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by Ad-Dien on Fri Jun 15, 2012 10:53 am

Dodo Don wrote:Terdetik juga dalam hati mengapa dulu tak pilih agama, sekarang ni nak dekatkan keluarga pada agama bukan satu yg mudah. Mungkin suami perlu memperbaiki diri sebelum ajak isteri.

rabbit

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by thtl on Fri Jun 15, 2012 10:57 am

dien kes special, org cari dia...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by zikrulmaut_sm on Fri Jun 15, 2012 1:46 pm

X-factor untuk mencari calon isteri? rasa macam agak subjective untuk setiap individu.

suatu masa dulu saya pernah terkena fitnah perempuan ajnabi yg sememangnya ada satu x-factor yang buat saya angau buat masa yg cukup lama. Alhamdulillah sudah dijauhkan. heheh

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by seijiseimura84 on Fri Jun 15, 2012 2:20 pm

kadang2 saya turut sedih.... mengapa saya utamakan kecantikan
adakah semua ni gara2 kerana sikap perfectionist saya

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by thtl on Fri Jun 15, 2012 2:21 pm

tak salah, sebab cantik di sisi doc, mungkin hodoh di sisi dien kardawi... Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by seijiseimura84 on Fri Jun 15, 2012 2:23 pm

saya sebenarnya bukan demanding pun....saya nak macam ala chinese dan suara comel
ramai juga gadis cina...tak lawa...yg saya minat pun
tp apakan daya bila saya cari gadis cina....selalu diassociate seolah2 hanya nak cari yg cantik
mungkin bromfauzy memahami saya....tp dia ada kat sini ke?

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by thtl on Fri Jun 15, 2012 2:36 pm

muka ala china mmg tak ada masalah, yg masalah kalau enta nak cari china betul...rasanya emak doc pun tak berapa nak setuju...


chinese look atau china betul?

doc mfauzy mmg masuk sini, dia registered member

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by Ad-Dien on Fri Jun 15, 2012 3:45 pm

thtl wrote:tak salah, sebab cantik di sisi doc, mungkin hodoh di sisi dien kardawi... Laughing

Saya jugak yang kena... cantik tu mungkin bukan yang awlawiyyat tapi ia perlu juga untuk menyejukkan hati zauj...yang penting cari yang ada agama.. atau yang doc nak bimbing dia ke arah agama... sebab matlamat walimah ni besar disisi syarak..

untuk saya... kitab adalah zauj ku setakat ini.. Razz

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by thtl on Fri Jun 15, 2012 4:35 pm

dengan kerjaya seorang MD, doc seiji tidak ada masalah langsung nak cari perempuan paling cun kat Malaysia ni...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by helper on Fri Jun 15, 2012 4:47 pm

seccara umumnya, dr seiji belum tiba masa sesuai lagi untuk kawen,

nanti, bila dah cukup masa sesuai, baru boleh kahwen...

umur tua tak semestinya cukup matang untuk kahwen...

nanti dah tiba masa nak kahwen, baru boleh carikan calon untuk, dr seiji...

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by thtl on Fri Jun 15, 2012 4:50 pm

ya betul, ini baru stage one..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by aniliaz on Fri Jun 15, 2012 6:01 pm

Hanya masa yang bisa menentukan...mudah2an Allah memberikan kita pasangan yg menbahagiakan...

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: kecantikan perempuan akan pudar

Post by Sponsored content Today at 9:18 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum