Bolehkah menghayati penderitaan saudara-saudara seaqidah di luar negara?

View previous topic View next topic Go down

Bolehkah menghayati penderitaan saudara-saudara seaqidah di luar negara?

Post by zikrulmaut_sm on Fri Jun 15, 2012 2:07 pm

Bismillahirrahmanirrahim,
Assalamualaikum,

Melihatkan keadaan saudara-saudara seaqidah kita di Palestin, Syiria, etnik Rohingya, etc yang sedang mengalami krisis, saya terfikir cara untuk menghayati penderitaan mereka dengan ubah sedikit lifestyle kepada lebih simple, misalnya ubah diet makanan yang lebih ringan (selalu berlapar daripada kenyang).

sebabnya, bila dibandingkan lifestyle saya dengan mereka, terlalu jauh dan saya rasa seolah-olah tiada empathy yang boleh dilihat dari lifestyle saya.

Adakah hal ini dibolehkan dalam Islam?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bolehkah menghayati penderitaan saudara-saudara seaqidah di luar negara?

Post by thtl on Fri Jun 15, 2012 2:20 pm

wsm,

dalam Islam, ianya dinamakan puasa. puasa tu umum fadhilatnya..antaranya mengingatkan saudara kita yg kebuluran dan miskin...kalau diet, sikit je pahala, kalau puasa, besar benor...puasa Nabi daud kalau mampu...


itu cara islam, puasa

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bolehkah menghayati penderitaan saudara-saudara seaqidah di luar negara?

Post by Dodo Don on Fri Jun 15, 2012 3:10 pm

Yang penting dari mana dan bagaimana kita perolehi pendapatan dan cara mana kita belanjakannya. Kalau kita dapat rezeki yg banyak dan kita tak gunakannya maka ia akan terkumpul menjadi lagi banyak. Mungkin ia perlu diinfakkan agar menjadi lebih bermanfaat.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Bolehkah menghayati penderitaan saudara-saudara seaqidah di luar negara?

Post by Ad-Dien on Fri Jun 15, 2012 4:24 pm



selain puasa kita boleh tambah lagi setakat yang kita mampu iaitu dengan doa, sedekah, atau maklumkan khabar mengenai mereka di web, penulisan blog dan sebagainya... salah satu wasilah dalam menunjukkan keprihatinan insyaAllah..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bolehkah menghayati penderitaan saudara-saudara seaqidah di luar negara?

Post by ZulQ on Fri Jun 15, 2012 5:45 pm

Boleh ke begitu? Bukan puasa ni untuk berdibadat kepada Allah? Takut niat tak betul macam "puasa untuk kurangkan berat badan" pulak.

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: Bolehkah menghayati penderitaan saudara-saudara seaqidah di luar negara?

Post by Ad-Dien on Fri Jun 15, 2012 5:55 pm

ZulQ wrote:Boleh ke begitu? Bukan puasa ni untuk berdibadat kepada Allah? Takut niat tak betul macam "puasa untuk kurangkan berat badan" pulak.

yang dimaksudkan begitu ialah puasa itu sebagai ibrah.. atau pelajaran daripada puasa tu... bukan niat kita puasa kerana mereka.. tapi pelajaran yang akan kita dapat bila kita selalu puasa.. cotohnya:

1. Kita dapat tahu macam mana penderitaan mereka yang kekurangan makanan, berlapar berhari-hari..

2. Dapat mensyukuri nikmat yang tiada pada mereka yang miskin... dan sebagainya.. Allahua'lam

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Bolehkah menghayati penderitaan saudara-saudara seaqidah di luar negara?

Post by thtl on Fri Jun 15, 2012 5:56 pm

asalnya zsm nak diet agar mengingatkan kelaparan umat Islam di tempat bencana, lalu kami sarankan banyak berpuasa...sebab puasa mmg akan mengingatkan kelaparan org miskin dan mangsa pelarian..

bukan puasa utk diet maa....enta silap paham tu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bolehkah menghayati penderitaan saudara-saudara seaqidah di luar negara?

Post by zikrulmaut_sm on Fri Jun 15, 2012 9:01 pm

1. Saya terasa untuk menghayati penderitaan saudara-saudara seaqidah kita yang dalam krisis.

2. Ada dalil dari Rasulullah s.a.w. yang menyuruh agar mencintai saudara seaqidah kita sebagaimana kita mencintai hak diri kita sendiri.

3. Kata-kata Rasulullah adalah wahyu dari Allah.

4. Dengan melakukan puasa yang ada dalam sunnah, saya dapat mengambil 'ibrah berkenaan penderitaan mereka.

#Oleh itu,
Prihatin pada saudara = Ada dalil dari Rasulullah s.a.w = Wahyu dari Allah

#Maka,
Puasa sunnah (kerana prihatin pada saudara) = Puasa sunnah (kerana Allah).

Setuju?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Bolehkah menghayati penderitaan saudara-saudara seaqidah di luar negara?

Post by thtl on Fri Jun 15, 2012 9:03 pm

setuju..

apa pun kita tumpukan kpd puasa Ramadhan yg bakal menjelang..sebulan tak makan, mmg menginsafkan...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Bolehkah menghayati penderitaan saudara-saudara seaqidah di luar negara?

Post by Sponsored content Today at 7:34 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum