Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by elhamra' on Mon Jun 18, 2012 11:34 am

First topic message reminder :

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=390917620965226&set=a.346213482102307.81224.344957402227915&type=1&ref=nf

Assalamualaikum..

sebagai rakyat malaysia yang bermaustautin di mesir, sangat-sangat rasa bersyukur atas kemenangan Dr.Mohamed Morsi, moga sinar baru akan menerangi rakyat mesir dan umat islam sejagat.. Smile

Wallahul Musta'aan

elhamra'
AHLI
AHLI

Posts: 36
Points: 44
Join date: 25/12/2011

Back to top Go down


Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by Ad-Dien on Mon Jun 18, 2012 5:16 pm



Kurang satu 1% beza antara Muhammad Mursi dan Ahmad Syafik..



أحمد شفيق ‹‹ 12,305,980 ››
محمد مرسي ‹‹ 12,742,388 ››
49.13%50.87%


http://tab3.me/

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3837
Join date: 25/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by thtl on Mon Jun 18, 2012 5:22 pm

USA dan Israel sedang cemas

Ini ancaman kpd mereka

Mesir adalah negara yg mampu mengalahkan israel jika perang.

thtl
Admin
Admin

Posts: 8372
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by Ad-Dien on Mon Jun 18, 2012 5:24 pm

thtl wrote:USA dan Israel sedang cemas

Ini ancaman kpd mereka

Mesir adalah negara yg mampu mengalahkan israel jika perang.

betul..betul..Allahu musta'an...

best plak ikuti politik mesir... hehe...

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3837
Join date: 25/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by seijiseimura84 on Mon Jun 18, 2012 8:08 pm

jgn jadi kes mcm presiden kennedy sudah.... doakan mohon pemimpin islam terlindung dari sikap dengki bukan islam khususnya israel

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts: 260
Points: 457
Join date: 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by Ad-Dien on Mon Jun 18, 2012 8:30 pm

Ad-Dien wrote:

Kurang satu 1% beza antara Muhammad Mursi dan Ahmad Syafik..



أحمد شفيق ‹‹ 12,305,980 ››
محمد مرسي ‹‹ 12,742,388 ››
49.13%50.87%


http://tab3.me/

Terkini setakat jam 1 pm


نتائج الفرز الحالية
أحمد شفيق ‹‹ 12,478,218 ››48.67%
محمد مرسي ‹‹ 13,159,162 ››51.33%

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts: 3837
Points: 4157
Join date: 25/11/2011
Age: 23
Location: al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by elhamra' on Sun Jun 24, 2012 10:41 pm

Alhamdulillah 3x..

Dr.Muhammad Morsi telah sah ditabalkan sebagai presiden Mesir..




Live Station from Tahrir

elhamra'
AHLI
AHLI

Posts: 36
Points: 44
Join date: 25/12/2011

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by thtl on Sun Jun 24, 2012 10:53 pm

Ya, ana sedang tengok Jazeera live dari TV Hotel di Jizan, KSA

Egypt berada di landasan yg betul

thtl
Admin
Admin

Posts: 8372
Points: 9010
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by zikrulmaut_sm on Sun Jun 24, 2012 11:25 pm

Allahu akbar! wa lillahil hamd!

Semoga dengan kemenangan Dr. Morsi ini, Allah membukakan kemenangan buat ummat ini!

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts: 505
Points: 753
Join date: 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by ummuyaser on Sun Jun 24, 2012 11:51 pm

elhamra' wrote:Alhamdulillah 3x..

Dr.Muhammad Morsi telah sah ditabalkan sebagai presiden Mesir..




Live Station from Tahrir

Alhamdulillah, thumma alhamdulillah, thumma alhamdulillah...


_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts: 456
Points: 570
Join date: 24/11/2011
Location: Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by salmonella on Mon Jun 25, 2012 12:02 am

Maaf... tumpang tanya. Di sebelah sini adalah ikhwanul muslimin. Di belah sana pula adalah dari mana ya? Heboh di FB, ramai orang menyamakan ikhwanul muslimin sebagai PAS, manakala belah sana sebagai UMNO.

salmonella
Moderator
Moderator

Posts: 47
Points: 61
Join date: 24/11/2011
Age: 26
Location: Ampang

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by thtl on Mon Jun 25, 2012 12:15 am

tak boleh nak samakan mesir dgn mesia..

politik ni di setiap negara kita kena lihat secara berasingan..

Malaysia tak pernah berada di bawah diktator ala fir'aun

thtl
Admin
Admin

Posts: 8372
Points: 9010
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by zikrulmaut_sm on Mon Jun 25, 2012 10:11 am

Ada di kalangan saudara-saudara dari sesetengah harakah yang mengatakan merekalah yg paling setia terhadap perjuangan sejak awal, dan orang lain hanya tumpang saja bila dah menang.

Kemenangan ini untuk siapa? Untuk hizbi mereka atau untuk ummat semuanya?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts: 505
Points: 753
Join date: 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by farhan_abdullah on Mon Jun 25, 2012 10:28 am

akhirnya kemenangan berpihak pada yg berhak...semoga dgn kemenangan ni umat islam di negara lain dapat tempias dan akan terbela(khususnya Palestin)... terbaik

farhan_abdullah
AHLI
AHLI

Posts: 27
Points: 29
Join date: 20/12/2011
Age: 31
Location: Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by thtl on Mon Jun 25, 2012 10:41 am

zsm,

ini kemenangan utk Gerakan Islam. selama ni, manhaj salafiyah sering menuduh harakah islamiah ni dengan bughat, hizbiah, dan khawarij kerana selalu menentang penguasa. Namun proses pengambil alih kuasa di Egypt turut mendapat sokongan salafiyah Mesir.

Ini kemenangan kpd gerakan paling berpengaruh di dunia, Muslim Brotherhood. Mereka telah membuktikan teori gerakan kerja mereka (amal haraki) mereka akhirnya membuahkan hasil selepas 85 tahun punya hardwork dan mengorbankan ramai pejuang2 mereka di penjara2 Mesir.

sudah tentu, kejayaan ini akan memberi impak kepada gerakan Islam di Malaysia, khususnya PAS yg target nak ambil alih putrajaya dan PKS di Indonesia yang ingin menerajui politik di Indo.
sekurang-kurangnya umat Islam ingin melihat bagaimana gerakan Islam mentadbir sebuah negara, maka kenapa tidak kita sama-sama lihat bagaimana sebuah gerakan islam yg besar dan berpengalaman selama 80 tahun mentadbir bumi Mesir..beri peluang...dan harapan.

thtl
Admin
Admin

Posts: 8372
Points: 9010
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by zikrulmaut_sm on Mon Jun 25, 2012 12:06 pm

Entah lah syeikh. Bila depa dah start main claim siapa paling setia siapa yg tak, nampak tak patut sangat. Kadang-kadang perangai tak matang syabab ni buat saya sedih jugak.

Lagipun depa cakap nak kerja untuk ummat, tapi buat gaya macam nak suruh ummat agungkan mereka.

Cukuplah Allah Sang Pemberi Kemenangan yang diagungkan.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts: 505
Points: 753
Join date: 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by thtl on Mon Jun 25, 2012 2:31 pm

sekarang ni kebanyakan negara OIC diperintah oleh regim sekuler dan gerakan Islam sedang berusaha keras mengambil alih utk menukar regim sekuler tsb..
maka kejayaan di Mesir antara yg dikatakan sesuatu yang amat luar biasa...cuma keadaan di Syria agak meruncing. namun, zsm, itulah hakikatnya, maksud memerdekakan bumi Islam ialah memerdekakan ia dari cengkaman regim-regim yang sekuler dan budak suruhan Barat...

thtl
Admin
Admin

Posts: 8372
Points: 9010
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by abuzaid65 on Tue Jul 10, 2012 4:21 pm

nampaknya Dr Morsi dan IM masih bnyk lagi rintangan yg perlu dilalui di Mesir ni.. Mahkamah dan Tentera masih belum berpihak kepada mereka lagi.. sama2lah kita doakan yg terbaik buat mereka..

http://www.eramuslim.com/berita-mahkamah-agung-konstitusi-mesir-sebut-pembubaran-parlemen-sudah-final.html

abuzaid65
AHLI
AHLI

Posts: 134
Points: 162
Join date: 03/12/2011
Age: 48
Location: Shah Alam, Selangor

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by alwafiey on Tue Jul 10, 2012 4:24 pm

kita doakan semoga rancangan putar belit regim tentera mesir dipatahkan...

Cabaran terbesar Dr Morsi bagi saya adalah cabaran hal kebajikan rakyat...

alwafiey
AHLI
AHLI

Posts: 26
Points: 34
Join date: 10/07/2012

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by yat on Wed Jul 11, 2012 12:10 pm

tentera dan hakim ni kira khwarij ke tak ni?

yat
Moderator
Moderator

Posts: 891
Points: 1130
Join date: 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by thtl on Wed Jul 11, 2012 10:31 pm

mmg khawarij ler apa lagi...

golongan yg menentang pilihan rakyat Egypt..

thtl
Admin
Admin

Posts: 8372
Points: 9010
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by yat on Thu Jul 12, 2012 1:14 am

thtl wrote:mmg khawarij ler apa lagi...

golongan yg menentang pilihan rakyat Egypt..

maknanya, halal lah darah mereka ni....menentang pemerintah yg dilantik dgn sah...

yat
Moderator
Moderator

Posts: 891
Points: 1130
Join date: 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by thtl on Thu Jul 12, 2012 7:33 am

yat,

khawarij yg halal tu adalah yang mengangkat senjata memerangi penguasa yg sah.
Kalau depa tak angkat senjata, darah tetap haram, balik pd hukum asal..
blood is sacred, tak semudah al-qaeda kita nak halalkan darah manusia...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts: 8372
Points: 9010
Join date: 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Dr. Mohamed Morsi President baru Mesir

Post by yat on Thu Jul 12, 2012 10:26 am

thtl wrote:yat,

khawarij yg halal tu adalah yang mengangkat senjata memerangi penguasa yg sah.
Kalau depa tak angkat senjata, darah tetap haram, balik pd hukum asal..
blood is sacred, tak semudah al-qaeda kita nak halalkan darah manusia...hehehe

tapi mungkin lah, konsep seperation of state and power, macam egypt dia ada parlimen, mahkamah(legislative) and tentera 3 institusi yg berlainan, ala2 malaysia jugak la

yat
Moderator
Moderator

Posts: 891
Points: 1130
Join date: 05/12/2011

Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top

- Similar topics

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum