Iblis pun ada nama?

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Iblis pun ada nama?

Post by NAZ on Mon Jun 18, 2012 3:22 pm

Saya baru dengar semalam yang iblis pun ada nama.

Adakah nama tu spesis mereka?

Yaitu, macam tugas yg mereka kena laksanakan. macam tu ka?

Semasa saya dengar, ianya bukan pendetailan, tapi macam mana bila ada orang kena musibah, ada lah iblis yg tugas dia macam terima makluman...maka dia akan api api kan orang yang kena musibah, sampai "kutuk" Allah kerana musibah kena kat keluarga yg kena musibah, (lebih kurang tak redha dengan apa yang terjadi...)

TQ

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by alDayyan on Tue Jun 19, 2012 7:31 am

NAZ wrote:Saya baru dengar semalam yang iblis pun ada nama.

Adakah nama tu spesis mereka?

Yaitu, macam tugas yg mereka kena laksanakan. macam tu ka?

Semasa saya dengar, ianya bukan pendetailan, tapi macam mana bila ada orang kena musibah, ada lah iblis yg tugas dia macam terima makluman...maka dia akan api api kan orang yang kena musibah, sampai "kutuk" Allah kerana musibah kena kat keluarga yg kena musibah, (lebih kurang tak redha dengan apa yang terjadi...)

TQ

dari segi perubatan, ada beberapa jenis bakteria yg mampu mengganggu fungsi normal otak yg mana ianya akan menyebabkan kita meracau dan membenci sesuatu dgn amat2 benci sekali..

sekiranya kita tafsirkan bakteria/kuman tu adalah iblis/setan..maka mmg itulah namanya..contohnya bakteria mcm Toxoplasma gondii..

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=microbes-manipulate-your-mind

bila otak dan minda dah kena kontrol, rasanya keimanan dan kewarasan dah xleh berfungsi dgn baik lagi..itu yg jadi kes nak bunuh diri sambil salahkan org, agama, Allah dalam keadaan meracau2.. nauzubillah..

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by thtl on Tue Jun 19, 2012 9:11 am

NAZ,

Iblis ni Raja golongan Jinn. satu je dia bukan berbilang.

general2 di bawah Iblis ni yg ada banyak nama tu, misalnya Ifrit....

tiga golongan makhluk:
Malaikat ketua Jibrael
Jinn, ketua Iblis
Manusia, ketua Muhammad saw.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by Ad-Dien on Tue Jun 19, 2012 9:15 am



setahu saya nama-nama yang dinisbahkan sebagai nama iblis tu kebanyakannya tiada asalnya.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by abu_aisyah on Tue Jun 19, 2012 9:16 am

sil wrote:
NAZ wrote:Saya baru dengar semalam yang iblis pun ada nama.

Adakah nama tu spesis mereka?

Yaitu, macam tugas yg mereka kena laksanakan. macam tu ka?

Semasa saya dengar, ianya bukan pendetailan, tapi macam mana bila ada orang kena musibah, ada lah iblis yg tugas dia macam terima makluman...maka dia akan api api kan orang yang kena musibah, sampai "kutuk" Allah kerana musibah kena kat keluarga yg kena musibah, (lebih kurang tak redha dengan apa yang terjadi...)

TQ

dari segi perubatan, ada beberapa jenis bakteria yg mampu mengganggu fungsi normal otak yg mana ianya akan menyebabkan kita meracau dan membenci sesuatu dgn amat2 benci sekali..

sekiranya kita tafsirkan bakteria/kuman tu adalah iblis/setan..maka mmg itulah namanya..contohnya bakteria mcm Toxoplasma gondii..

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=microbes-manipulate-your-mind

bila otak dan minda dah kena kontrol, rasanya keimanan dan kewarasan dah xleh berfungsi dgn baik lagi..itu yg jadi kes nak bunuh diri sambil salahkan org, agama, Allah dalam keadaan meracau2.. nauzubillah..

bakteria tu mmg ada dlm badan semua org ka?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by thtl on Tue Jun 19, 2012 9:17 am

ooo..maksudnya Iblis memilik 20 nama gitu?


tak ada masalah dien..misalnya Dien memiliki 10 nicknames di cyber...

Nabi Muhammad saw pun ada 10 nick...

tak ada masalah, asalkan ia merujuk kpd Iblis yg satu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by Ad-Dien on Tue Jun 19, 2012 9:31 am

thtl wrote:ooo..maksudnya Iblis memilik 20 nama gitu?


tak ada masalah dien..misalnya Dien memiliki 10 nicknames di cyber...

Nabi Muhammad saw pun ada 10 nick...

tak ada masalah, asalkan ia merujuk kpd Iblis yg satu...

bukan..maksud saya..iblis yang dinisbahkan nama dan sifat..macam malaikat tu.. ada asal ke penisbahan tu?

contoh..nama iblis A- kerjanya kacau rumah tangga orang..

Iblis nama B- kerjanya nyakat orang..

dan sekian -sekian..hehehe :study:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by thtl on Tue Jun 19, 2012 9:39 am

mana boleh camtu...

Jibrail A: hantar wahyu
Jibrail B: hantar mimpi
Jibril C: hantar ladunni..

sebab Iblis cuma satu je...dia mengurus kesemua dunia gelap...Big Boss

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by Ad-Dien on Tue Jun 19, 2012 9:55 am

thtl wrote:mana boleh camtu...

Jibrail A: hantar wahyu
Jibrail B: hantar mimpi
Jibril C: hantar ladunni..

sebab Iblis cuma satu je...dia mengurus kesemua dunia gelap...Big Boss

tu laa...kan la ni banyak tersebar kisah nama-nama Iblis dan peranannya di alam maya..ustaz tak tahu ke isu ni?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by thtl on Tue Jun 19, 2012 10:02 am

tak tahu sebab x der akaun FB/twitter (ketinggalan zamang..hehehe)


Jika Iblis ada 10 nama..itu OK.
Cth:
Iblis
Hantu Raya
Vampire King
Dracula
Werewolf
Devil
Darklord
DarthVadder
Saruman
etc
Jika IBlis ada 10 klon atau jenis, palsu... itu tak betul

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by ummuyaser on Tue Jun 19, 2012 11:38 am

Ad-Dien wrote:
thtl wrote:ooo..maksudnya Iblis memilik 20 nama gitu?


tak ada masalah dien..misalnya Dien memiliki 10 nicknames di cyber...

Nabi Muhammad saw pun ada 10 nick...

tak ada masalah, asalkan ia merujuk kpd Iblis yg satu...

bukan..maksud saya..iblis yang dinisbahkan nama dan sifat..macam malaikat tu.. ada asal ke penisbahan tu?

contoh..nama iblis A- kerjanya kacau rumah tangga orang..

Iblis nama B- kerjanya nyakat orang..

dan sekian -sekian..hehehe :study:

Saya pernah terbaca satu hadith di mana rasulullah saw menyuruh seorang ibu membacakan taawiz kepada bayinya di waktu petang untuk mengelak dari diganggu oleh Syaitan bernama Ummu Subyan (ibu bayi).

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by thtl on Tue Jun 19, 2012 11:58 am

hadis Baihaqi (pasal Ummu syibyan) tu dha`if

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by thtl on Tue Jun 19, 2012 12:05 pm

palsu rupanya:

عَنْ طَلْحَةَ بْنِ عُبَيْدِ اللَّهِ عَنْ حُسَيْنٍ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ
صلى الله عليه وسلم : ( مَنْ وُلِدَ لَهُ فَأَذَّنَ فِي أُذُنِهِ الْيُمْنَى
وَأَقَامَ فِي أُذُنِهِ الْيُسْرَى لَمْ تَضُرَّهُ أُمُّ الصِّبْيَانِ )
.
رواه
أبو يعلى في " المسند " ( 12 / 150 ) .
قال الشيخ الألباني في " السلسلة
الضعيفة " ( 321 ) : موضوع .

dalam Musnad abu Ya`la: dari Husin bin Ali, sapa yang dapat baby, hendaklah azan pada telinga kanan dan qamat pd telinga kirinya niscaya tidak diapa-apakan oleh jin bernama Ummu Shibyan.

kata al-Albani Maudhu' atau palsu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by Nizam on Tue Jun 19, 2012 1:00 pm

Setahu ana, syaitan adalah dari kalangan jinn yg kufur. Dan iblis adalah bapa segala jinn.

Antara nama syaitan ialah khinzab yang mengganggu manusia semasa solat.


Last edited by Nizam on Tue Jun 19, 2012 1:04 pm; edited 1 time in total

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by Nizam on Tue Jun 19, 2012 1:04 pm

thtl wrote:tak tahu sebab x der akaun FB/twitter (ketinggalan zamang..hehehe)


Jika Iblis ada 10 nama..itu OK.
Cth:
Iblis
Hantu Raya
Vampire King
Dracula
Werewolf
Devil
Darklord
DarthVadder
Saruman
etc


Jika IBlis ada 10 klon atau jenis, palsu... itu tak betul

Saruman pun ada heheh

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by thtl on Tue Jun 19, 2012 1:05 pm

jin Ifrit pun ada nama,. lihat dalam surah SEmut...

depa dok tanya, apakah Iblis ada clone dgn nama2 nya sekali..

kefahaman yg betul, macam enta faham tu..
IBLIS atau LUCIFER (bible) tu adalah King of the Jinns

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by Nizam on Tue Jun 19, 2012 1:11 pm

Ifrit ni jinn yang kuat kan?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by thtl on Tue Jun 19, 2012 1:27 pm

ya, dia boleh angkat istana Balqis. Bayangkan jin boleh angkat istana dari Yemen ke Palestine

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by ummuyaser on Tue Jun 19, 2012 3:28 pm

thtl wrote:palsu rupanya:

عَنْ طَلْحَةَ بْنِ عُبَيْدِ اللَّهِ عَنْ حُسَيْنٍ قَالَ : قَالَ رَسُولُ اللَّهِ
صلى الله عليه وسلم : ( مَنْ وُلِدَ لَهُ فَأَذَّنَ فِي أُذُنِهِ الْيُمْنَى
وَأَقَامَ فِي أُذُنِهِ الْيُسْرَى لَمْ تَضُرَّهُ أُمُّ الصِّبْيَانِ )
.
رواه
أبو يعلى في " المسند " ( 12 / 150 ) .
قال الشيخ الألباني في " السلسلة
الضعيفة " ( 321 ) : موضوع .

dalam Musnad abu Ya`la: dari Husin bin Ali, sapa yang dapat baby, hendaklah azan pada telinga kanan dan qamat pd telinga kirinya niscaya tidak diapa-apakan oleh jin bernama Ummu Shibyan.

kata al-Albani Maudhu' atau palsu

Oh banyak nya hadith yang palsu dan dhaif.. Seingat saya saya baca hadith tu dalam Al Mathurat cetakan mesir. Dah tak jumpa pula kat mana saya letak...

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by thtl on Tue Jun 19, 2012 5:59 pm

ada juga dalam Kalim Tayyib oleh syaikhul Islam Ibn Taymiyah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by Ad-Dien on Wed Jun 20, 2012 10:19 am



Yang macam ni saya maksudkan:

Mai tahqiq .. insyaAllah



1. Zalituun
Duduk di pasar / kedai supaya manusia hilang sifat jimat cermat.
Menggoda supaya manusia berbelanja lebih dan membeli barang-barang yang tidak perlu.

2. Wathiin
Pergi kepada orang yang mendapat musibah supaya bersangka buruk terhadap Allah S.W.T.

3. A’awan
Menghasut sultan / raja / pemerintah supaya tidak mendekati rakyat.
Seronok dengan kedudukan / kekayaan hingga terabai kebajikan rakyat dan tidak mahu mendengar nasihat para ulama.

4. Haffaf
Berkawan baik dengan kaki botol. Suka menghampiri orang yang berada di tempat-tempat maksiat (contoh: disko, kelab malam & tempat yang ada minuman keras).

5. Murrah
Merosakkan dan melalaikan ahli dan orang yang sukakan muzik sehingga lupa kepada Allah S.W.T. Mereka ini tenggelam dalam keseronokan dan glamour dan bermacam lagi.

6. Masuud
Duduk di bibir mulut manusia supaya melahirkan fitnah, gosip, umpatan dan apa sahaja penyakit yang mula dari kata-kata mulut.

7. Daasim
(BERILAH SALAM SEBELUM MASUK KE RUMAH) Duduk di pintu rumah kita. Jika tidak memberi salam ketika masuk ke rumah, Daasim akan bertindak agar berlaku keruntuhan rumahtangga (suami isteri bercerai-berai, suami bertindak ganas, memukul isteri, isteri hilang pertimbangan menuntut cerai, anak-anak didera dan pelbagai bentuk kemusnahan rumah tangga lagi).

8. Walahaan
Menimbulkan rasa was-was dalam diri manusia khususnya ketika berwuduk dan solat dan menjejaskan ibadat-ibadat kita yang lain.

9. Lakhuus
Merupakan sahabat orang Majusi yang menyembah api / matahari.


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by thtl on Wed Jun 20, 2012 10:45 am

itu bukan nama Iblis tapi nama-nama syaitan dan kerjayanya...hehehe

cuba dien cek sanadnya dulu....dari mana ia berasal?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by Ad-Dien on Wed Jun 20, 2012 11:12 am

thtl wrote:itu bukan nama Iblis tapi nama-nama syaitan dan kerjayanya...hehehe

cuba dien cek sanadnya dulu....dari mana ia berasal?

Ada dari satu turuq sahaja.. turuq google..

ada 109, 000 perawi yang diambil dari riwayat Google...

https://www.google.com.my/#hl=en&output=search&sclient=psy-ab&q=nama+syaitan+dan+tugasnya&oq=nama+syaitan&aq=2&aqi=g5g-K4g-m1&aql=&gs_l=hp.1.2.0l5j0i30l4j0i5.165469.168986.1.182638.18.13.3.1.1.1.465.2839.0j7j4j0j2.13.0...0.0.xcHzyHjCacQ&psj=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&fp=4cbf8e2b8e11e093&biw=1024&bih=499

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by thtl on Wed Jun 20, 2012 12:32 pm



Rasanya sanad akhir akan sampai kpd Iblis...maksudnya, Iblis yang menyibarkan khabar ni untuk membesarkan kedudukannya

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by abu_aisyah on Thu Jul 05, 2012 8:09 am


abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by Sponsored content Today at 7:58 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum