Iblis pun ada nama?

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

Iblis pun ada nama?

Post by NAZ on Mon Jun 18, 2012 3:22 pm

First topic message reminder :

Saya baru dengar semalam yang iblis pun ada nama.

Adakah nama tu spesis mereka?

Yaitu, macam tugas yg mereka kena laksanakan. macam tu ka?

Semasa saya dengar, ianya bukan pendetailan, tapi macam mana bila ada orang kena musibah, ada lah iblis yg tugas dia macam terima makluman...maka dia akan api api kan orang yang kena musibah, sampai "kutuk" Allah kerana musibah kena kat keluarga yg kena musibah, (lebih kurang tak redha dengan apa yang terjadi...)

TQ

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down


Re: Iblis pun ada nama?

Post by Ad-Dien on Wed Jun 20, 2012 11:12 am

thtl wrote:itu bukan nama Iblis tapi nama-nama syaitan dan kerjayanya...hehehe

cuba dien cek sanadnya dulu....dari mana ia berasal?

Ada dari satu turuq sahaja.. turuq google..

ada 109, 000 perawi yang diambil dari riwayat Google...

https://www.google.com.my/#hl=en&output=search&sclient=psy-ab&q=nama+syaitan+dan+tugasnya&oq=nama+syaitan&aq=2&aqi=g5g-K4g-m1&aql=&gs_l=hp.1.2.0l5j0i30l4j0i5.165469.168986.1.182638.18.13.3.1.1.1.465.2839.0j7j4j0j2.13.0...0.0.xcHzyHjCacQ&psj=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_cp.r_qf.,cf.osb&fp=4cbf8e2b8e11e093&biw=1024&bih=499

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by thtl on Wed Jun 20, 2012 12:32 pm



Rasanya sanad akhir akan sampai kpd Iblis...maksudnya, Iblis yang menyibarkan khabar ni untuk membesarkan kedudukannya

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by abu_aisyah on Thu Jul 05, 2012 8:09 am


abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Join date : 03/06/2012

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by thtl on Thu Jul 05, 2012 8:55 am

kalau ada mamat nak tolong beri nama kpd species jinn, mmg boleh, ia macam menamakan species fauna dan flora laa...bunian, pocong. kuntilanak semua tu kan org tua-tua dah kasi nama...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by ZulQ on Thu Jul 05, 2012 2:55 pm

abu_aisyah wrote:.

Kenyataan ni kena confirm kesahihannya. Nanti jadi macam kenyataan fakta songsang "Hukum meninggalkan solat" pula.

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by zikrulmaut_sm on Thu Jul 05, 2012 3:05 pm

abu_aisyah wrote:

bukan ke imam masjidil haram baca dengan berhenti kat "an'amta 'alaihim." ?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by thtl on Thu Jul 05, 2012 10:30 pm

mana ada zul?
Imam Sudais tak berhenti kat situ..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by zikrulmaut_sm on Fri Jul 06, 2012 5:25 am

kalau yang saya dengar, syaikh fahd alkandari, dia berhenti kat situ.

nanti saya check balik rakaman murattal. sekarang tak boleh sebab online pakai henfon dan tak bawak laptop.

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by thtl on Fri Jul 06, 2012 8:50 am

zsm,

kalau syaikh abdul rahman al-sudais, mmg sahih dia tak waqaf. kena ikut syaikh sudais sebab sekarang dia CEO perbadanan haramain. dia no 1 dalam kompleks mesjidil haram dan nabawi. baru naik pangkat dari imam besar kepada CEO

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by alDayyan on Tue Jul 10, 2012 6:26 am

abu_aisyah wrote:
sil wrote:
NAZ wrote:Saya baru dengar semalam yang iblis pun ada nama.

Adakah nama tu spesis mereka?

Yaitu, macam tugas yg mereka kena laksanakan. macam tu ka?

Semasa saya dengar, ianya bukan pendetailan, tapi macam mana bila ada orang kena musibah, ada lah iblis yg tugas dia macam terima makluman...maka dia akan api api kan orang yang kena musibah, sampai "kutuk" Allah kerana musibah kena kat keluarga yg kena musibah, (lebih kurang tak redha dengan apa yang terjadi...)

TQ

dari segi perubatan, ada beberapa jenis bakteria yg mampu mengganggu fungsi normal otak yg mana ianya akan menyebabkan kita meracau dan membenci sesuatu dgn amat2 benci sekali..

sekiranya kita tafsirkan bakteria/kuman tu adalah iblis/setan..maka mmg itulah namanya..contohnya bakteria mcm Toxoplasma gondii..

http://www.scientificamerican.com/article.cfm?id=microbes-manipulate-your-mind

bila otak dan minda dah kena kontrol, rasanya keimanan dan kewarasan dah xleh berfungsi dgn baik lagi..itu yg jadi kes nak bunuh diri sambil salahkan org, agama, Allah dalam keadaan meracau2.. nauzubillah..

bakteria tu mmg ada dlm badan semua org ka?

sekiranya dijangkiti, ia mmg ada.. bergantung kepada kesan2 jangkitan dan tanda2 jangkitan itu sendiri.. WA..

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by alDayyan on Tue Jul 10, 2012 6:32 am

kalau dalam buku2 lama yg bertemakan occult, gothic dan nekro, mmg berjenis2 setan dan namanya..

lagi satu dalam buku yg "xleh pakai" buku uncle seekers tu..apa ntah tajuknya.. 99 nama setan agaknya.. Laughing

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Iblis pun ada nama?

Post by Sponsored content Today at 11:23 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum