Besar keuntungan dalam berdagang

View previous topic View next topic Go down

Besar keuntungan dalam berdagang

Post by soni on Sun Jun 24, 2012 6:37 am

Assalamualaikum Wr. Wb

Apa Islam mengatur berapa besar keuntungan dalam berdagang?
Maaf jika soalan ini sudah ada di forum ni, kerana saya belum search hehe

Terimakasih Smile

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Besar keuntungan dalam berdagang

Post by thtl on Sun Jun 24, 2012 9:09 am

Islam tak menetapkan, tapi semua tahu Islam adalah pertengahan antara Kapitalis (keuntungan tanpa had) dan Komunis (tiada keuntungan)

Bila harga sukar dikawal utk barangan keperluan yg diibutuhkan manusia, keadaan dharurat Khalifah boleh masuk pasaran dan menetapkan harga.
Cth: harga runcit gula dan petrol dikawal oleh penguasa.

manakala harga emas, ditetapkan oleh harga emas dunia...Islam ikut je pasaran dunia.

manakala harga bagi barangan antik, Islam tak kawal. misalnya keris zaman Hang Tuah, dijual pada harga RM2 juta. padahal pada zaman Hang Tuah hanya berharga 5 dirham sahaja.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Besar keuntungan dalam berdagang

Post by abu_aisyah on Sun Jun 24, 2012 2:11 pm

ada seorg sahabat memberi komen mengenai blr oleh islamic banking.kenapa lebih tinggi daripada konvensional?dia bagi analogi,2 peniaga menjual nasi lemak.kedua2nya sama sedap,kualiti,kuantiti dan dijual di kawasan yg sama.peniaga A jual dgn rm1.00 sebungkus manakala rm1.50 oleh peniaga B.dh tentu org ramai akan pergi ke peniaga A.soalan sahabat tu,kenapa islamic bank tak jadi macam peniaga A (dia bukan compare kan peniaga A tu sbgi konvensional,analogi dia jika bank islam dapat rendah kan blr dia,dah tentu lebih ramai org akan berurusniaga).

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Besar keuntungan dalam berdagang

Post by Azamtekad on Mon Jun 25, 2012 8:36 am

abu_aisyah wrote:ada seorg sahabat memberi komen mengenai blr oleh islamic banking.kenapa lebih tinggi daripada konvensional?dia bagi analogi,2 peniaga menjual nasi lemak.kedua2nya sama sedap,kualiti,kuantiti dan dijual di kawasan yg sama.peniaga A jual dgn rm1.00 sebungkus manakala rm1.50 oleh peniaga B.dh tentu org ramai akan pergi ke peniaga A.soalan sahabat tu,kenapa islamic bank tak jadi macam peniaga A (dia bukan compare kan peniaga A tu sbgi konvensional,analogi dia jika bank islam dapat rendah kan blr dia,dah tentu lebih ramai org akan berurusniaga).

Kuantiti kualiti memang sama. Tapi satu halal satu haram tuan. Satu jual pakai riba. Satu jual pakai cash. Hehe.

Halal dan haram itu jelas. Saya pun kadang2 pelik, pekerja bank sendiri kurang faham perbezaan perbankan islam dan riba'. Hujah mereka perbezaan pada akad sahaja. Tetapi akad jugalah yang membezakan samada kita islam atau bukan islam

_________________
Husnul Khotimah

Azamtekad
AHLI
AHLI

Posts : 159
Points : 188
Join date : 25/11/2011
Location : Klang

http://kambinghalal.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Besar keuntungan dalam berdagang

Post by thtl on Mon Jun 25, 2012 9:36 am

abu aisyah,

itu petanda perbankan Islam masih belum diliberalisasikan lagi. Kalau Bank Negara membenarkan PAS mengujudkan Bank Kohilal ke...barulah ia akan memberi tekanan kepada Bank Islam, bank Rakyat, Bank Muamalat. di saudi, al-Rajhi bank ditubuhkan oleh seorang arab je, sulaiman al-Rajhi...bank Islam di Malaysia masih terkongkong dengan kekangan bank Negara Malaysia dan Bank Negara sendiri masih merupakan perbankan ribawiyah. Bank riba mengawal bank Islam, itupun dah menyalahi hukum. sepatutnya Bank Negara tuler yg kena islamik dulu...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Besar keuntungan dalam berdagang

Post by NAZ on Mon Jun 25, 2012 11:13 am

Setuju dengan apa yang diulas oleh thtl.

Saya tambah sikit ekhhh..

Sistem perbankan Islamic di Malaysia walaupun dibawah Central Bank, kebaikannya ialah ianya mesti ada lembaga syariah (untuk pastikan ianya syariah compliance)

Sampai bila-bila pun, Perbankan Islam yang sebenarnya tidak mampu dilaksanakan dengan baik. Di mana boleh diistilahkan sebagai “cannibalize conventional banking”.

Walaubagaimana pun,sungguhpun sistem belum cukup sempurna, kita harus menyokong sistem perbankan Islam sehingga mampu menjadi sistem perbankan terbaik dunia. Itu adalah lebih baik dari sistem perbankan konvensional.

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: Besar keuntungan dalam berdagang

Post by abu_aisyah on Mon Jun 25, 2012 12:41 pm

azam tekad,
hal yg akhi maksudkan tu mmg sudah pasti.cume,cube baca balik betul2 ape yg ana quote.

thnx thtl,jelas.jadi,apa yg masyarakat perlu buat sheikh jika mahukan bank kohilal wujud? KohKohKoh KohKohKoh

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Besar keuntungan dalam berdagang

Post by thtl on Mon Jun 25, 2012 1:23 pm

biar depa pulak perintah Putrajaya. maka depa akan tukar Bank Negara jadi Bank Markazi fully syariah dan bank kohilal ditubuhkan...hehehe

Bank Markazi yg Islami yang kena pantau kadar keuntungan perbankan islam ni supaya perbankan islami menjadi tonggak perbankan di Malaysia...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Besar keuntungan dalam berdagang

Post by Sponsored content Today at 12:39 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum