Tipu untuk dapatkan loan

View previous topic View next topic Go down

Tipu untuk dapatkan loan

Post by Nizam on Tue Jul 03, 2012 12:44 pm

salam

ana ke kerja naik moto milik salah seorang dari ahli keluarga ana, sekarang ahli keluarga ana itu nak amik moto tu balik, so ana nak beli moto baru. kalau ana beli trus hutang kat kedai moto mesti kena bayar ansuran mesti ada interest. kebetulan kat tempat keja ana ada offer 2 jenis loan untuk staf iaitu:

- loan motorsikal
- loan komputer (pc)

loan pc takde interest, pinjam rm4k bayar pun rm4k, namun loan motosikal ada interest sebanyak 4% tak silap ana. selalunya orang akan buat quotation palsu mengenai barangan pc yang nak dibeli lalu apply loan pc untuk dapatkan cash. kalau ana wat macam ni ana akan dapat elak dari pinjaman yang ada interest.

so apa pendapat kawan2?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Tipu untuk dapatkan loan

Post by thtl on Tue Jul 03, 2012 12:51 pm

harus, atas dua sebab:

1. elakkan riba lebih utama

2. anda layak meminjam dan akan bayar balik sepenuhnya, majikan tidak rugi apa-apa.

Ini bukan TIPU tapi KHID`AH atau metod utk beat the un_islamic system.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tipu untuk dapatkan loan

Post by abu_aisyah on Tue Jul 03, 2012 8:26 pm

Nizam wrote:salam

ana ke kerja naik moto milik salah seorang dari ahli keluarga ana, sekarang ahli keluarga ana itu nak amik moto tu balik, so ana nak beli moto baru. kalau ana beli trus hutang kat kedai moto mesti kena bayar ansuran mesti ada interest. kebetulan kat tempat keja ana ada offer 2 jenis loan untuk staf iaitu:

- loan motorsikal
- loan komputer (pc)

loan pc takde interest, pinjam rm4k bayar pun rm4k, namun loan motosikal ada interest sebanyak 4% tak silap ana. selalunya orang akan buat quotation palsu mengenai barangan pc yang nak dibeli lalu apply loan pc untuk dapatkan cash. kalau ana wat macam ni ana akan dapat elak dari pinjaman yang ada interest.

so apa pendapat kawan2?

kenapa tak bayar secara tangguh dengan kedai motor tu jer?rasa tu lebih baik.lebihan yg tu tak dikira interest.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Tipu untuk dapatkan loan

Post by Nizam on Tue Jul 03, 2012 8:48 pm

napa lak

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Tipu untuk dapatkan loan

Post by abu_aisyah on Tue Jul 03, 2012 8:59 pm

Nizam wrote:napa lak

apa yg ana phm dari soalan enta,enta nak mengelak dari berhutang dengan kedai motor tu kan?bukan dengan bank kan?klu direct dengan kedai motor,tu bukan loan tp bayar tangguh.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Tipu untuk dapatkan loan

Post by abu_aisyah on Tue Jul 03, 2012 9:03 pm

ok bro nizam ku,hehehe..ana tak perasan yg loan utk PC tu takde interest.ana ingat u state islamik.hehehe.dah baca balik.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Tipu untuk dapatkan loan

Post by Ahmad Shamil on Tue Jul 03, 2012 9:04 pm

dia tak kesah berhutang, cuma nak mengelak dari riba @ bunga hutang Smile
kalau berhutang guna pinjaman beli motor kt pejabat dia ada interest
kalau berhutang guna pinjaman beli pc, x da interest

maksud bayar tangguh ni ,macam kita beli kain bayar bulan bulan tu ye
beli cash dpt harga murah sikit tp bayar terus
beli bayar tangguh leh bayar sket2 tp mahal la sket kalau dikumpul keseluruhan

_________________
http://kembara-journey.blogspot.com
http://epetscorner.blogspot.com

Jihad tanpa didasari ilmu pengetahuan ibarat pedang tanpa gagang, bisa melukai (Kiai Haji Ahmad Dahlan r.h.m)

Ahmad Shamil
Admin
Admin

Posts : 929
Points : 1226
Join date : 24/11/2011
Age : 31
Location : Raub, Pahang

http://kembara-journey.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tipu untuk dapatkan loan

Post by Nizam on Tue Jul 03, 2012 9:05 pm

ana tak tau, tak pernah beli moto

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Tipu untuk dapatkan loan

Post by thtl on Tue Jul 03, 2012 9:21 pm

ambil ajelah loan computer tu, tipu sunat..hehehe

semua kedai moto apek tu semua ada interest maa..yg paling popular ialah financing dari AEON-Japan...financing tu ribalaa beb...nak tahu riba, dia dah ada sifir lengkap, based on berapa down payment + jumlah bulan installment...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tipu untuk dapatkan loan

Post by abu_aisyah on Tue Jul 03, 2012 9:24 pm

thtl wrote:ambil ajelah loan computer tu, tipu sunat..hehehe

semua kedai moto apek tu semua ada interest maa..yg paling popular ialah financing dari AEON-Japan...financing tu ribalaa beb...nak tahu riba, dia dah ada sifir lengkap, based on berapa down payment + jumlah bulan installment...

tulah nak tau.klu gitu gak,memang riba lah,ingat kan hutang tu terus dengan apek motor tu.klu courts mammoth,singer...direct hutang dengan mereka.tu bayar tangguh.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Tipu untuk dapatkan loan

Post by thtl on Tue Jul 03, 2012 9:27 pm

apek tu mana sediakan financing dia sendiri, dia cuma agent syarikat finance, kekadang belakang dia tu along...u kena serah slip gaji dan kekadang guarantee tu maksudnya nak proses loan ler tu...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tipu untuk dapatkan loan

Post by NAZ on Wed Jul 04, 2012 5:02 am

Kedai Apek pun guna pakai agreement yg ikut Law of Malaysia akta 212, Hire Purchase Act 1967 (amendment 1 January 2006).

Dulu memang dorang ikut law kedai dorang..

-----------------------------------------------

Bayaran tertangguh tu macam mana? Saya tak berapa nak faham yg dinyatakan oleh abu aisyah


_________________
نورعينى احمد
:heart:

NAZ
Muslimah
Muslimah

Posts : 215
Points : 305
Join date : 26/11/2011
Location : De'Cini

Back to top Go down

Re: Tipu untuk dapatkan loan

Post by thtl on Wed Jul 04, 2012 5:35 am

Rasanya abu_aisyah x pernah deal lagi dgn apek motor tu...dia assume bayaran ansuran dgn kedai tu adalah BBI (bai bithuman ajil) hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tipu untuk dapatkan loan

Post by abu_aisyah on Wed Jul 04, 2012 6:16 am

thtl wrote:Rasanya abu_aisyah x pernah deal lagi dgn apek motor tu...dia assume bayaran ansuran dgn kedai tu adalah BBI (bai bithuman ajil) hehehe

betul betul betul!!dulu bli cash.hehhe..ingatkan lagu tu.nizam quote gitu.klu kredit dengan intitusi2 tu,parah lah.
tipu sunat fatwa p.ramli.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Tipu untuk dapatkan loan

Post by thtl on Wed Jul 04, 2012 6:34 am

abu,
nizam nak "tipu" loan komputer tu sbb nak beli cashlaa..enta pulak silap paham, apek kedai moto tu menyediakan financing Islami kalau bayar secara ansuran...

hakikatnya, tidak demikian, baik barangan elektrik atau moto, kalau bayar ansuran, u akan kena interest kerana financing akan disediakan oleh syarikat kewangan berlesen.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tipu untuk dapatkan loan

Post by abu_aisyah on Thu Jul 05, 2012 2:38 am

thtl wrote:abu,
nizam nak "tipu" loan komputer tu sbb nak beli cashlaa..enta pulak silap paham, apek kedai moto tu menyediakan financing Islami kalau bayar secara ansuran...

hakikatnya, tidak demikian, baik barangan elektrik atau moto, kalau bayar ansuran, u akan kena interest kerana financing akan disediakan oleh syarikat kewangan berlesen.

maksud sheikh,mana2 kedai elektrik,motor.etc...semunya sbnrnya ada syarikat financing yg dah setel kan,so kite dh wat loan ngn mereka?ye ker?ye ke?hehe.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Tipu untuk dapatkan loan

Post by abgbob on Thu Jul 05, 2012 5:20 am

Ini dikatakan penggunaan qaedah al-helah/al-hiyal..al-Imam Al-Syatibi membincangkan dengan panjang lebar isu helah syarie dan helah tidak syarie dalam al-muwafaqat.Helah dalam muamalat contohnya..penggunaan konsep al-enah dalam pembiayaan peribadi(loan)

abgbob
VIP
VIP

Posts : 41
Points : 43
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tipu untuk dapatkan loan

Post by thtl on Thu Jul 05, 2012 6:17 am

abu,
nak tahu ada riba ke tak ada riba, cuba gi mana-mana kedai Moto dan pura2 nak beli moto dan tanya cara payment ansuran dia...

kemudian pergi ke mana-mana kedai elektrik appliance yg besar, HSL, SEngHeng/SenQ, Courts mammoth, Harvey Norman dan cuba tanya cara pembiayaan. Katakan enta nak beli aircond ke, TV LCD-LED ke..secara ansuran.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tipu untuk dapatkan loan

Post by abu_aisyah on Sat Jul 07, 2012 6:13 pm

abgbob wrote:Ini dikatakan penggunaan qaedah al-helah/al-hiyal..al-Imam Al-Syatibi membincangkan dengan panjang lebar isu helah syarie dan helah tidak syarie dalam al-muwafaqat.Helah dalam muamalat contohnya..penggunaan konsep al-enah dalam pembiayaan peribadi(loan)

dibenarkan ke konsep2 helah ni?bank2 mmg pakai al-enah ni kan.dengarnya kebanyakan bank nak tukar,tak mau pakai dah.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Tipu untuk dapatkan loan

Post by Sponsored content Today at 3:11 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum