Kelebihan si miskin

View previous topic View next topic Go down

Kelebihan si miskin

Post by seijiseimura84 on Mon Jul 16, 2012 6:05 pm

- Beruntung benar perihal2 org miskin
- Biasanya dari kebanyakan kita, apabila hati ini tidak tenteram, sedih, sunyi, kepenatan, stress..........
- Kita akan membelanjakan harta utk membeli mcd, kfc, pizza hut, beli rokok, beli vcd, beli lagu, pergi shopping, tengok wayang
- Segala2 harta yg dibelanjakan demi menenteramkan jiwa

- Tp tidak bagi si miskin
- Mereka tiada harta utk dibelanjakan....utk menenteramkan jiwa mereka
- Jiwa mereke melolong utk ditenteramkan....tp tiada satu pun mampu kerana mereka tidak berharta
- Dlm keadaan jiwa mereka meronta2.....mereka dipaksa ke satu sudut, mencari jalan alternatif....jalan percuma
- Pada saat itulah, mereka menjumpa jalan alternatif iaitu mengingati Allah...serta berserah pd Allah
- Maka, merasalah mereka kemanisan iman dlm mengingat Allah

- Tp kebanyakan kita tidak begitu....
- Kebanyakan kita terlepas peluang tersebut
- Kerana kebanyakan kita diberi peluang utk mencari selain Allah
- Kebanyakan kita tidak dipaksa mencari jalan alternatif

Nota.....
Saya mendapat ilham ini kerana sebelum ini kalau saya stress....kesunyian.....penat....saya akan beli makan nandos...mcd...pizza
cuma baru2 ni saya agak pokai dan ada beberapa hutang keluarga perlu saya langsaikan menyebabkan saya terpaksa berjimat cermat
Hari ni saya stress....badan saya kesakitan...jiwa saya tertekan kerana tidak mampu membelanjakan wang makan nandos, mcd....akhirnya saya teringat pada surah al quran yg mengesa mengingati Allah maka damailah hati
saya mempraktikkan ia..... tak sangka saya menemui kemanisan dlm mengingati Allah
Tak sangka dlm keadaan pokai sekarang....mampu belajar suatu ilham yg bagus. Alhamdulillah.....

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kelebihan si miskin

Post by thtl on Mon Jul 16, 2012 6:59 pm

ingatkan zaman student kita dilanda POKAI..hehehe
bila dah ada kerjaya pun pokai jugak

itulah Allah nak doc perhatikan ayat ni:

AQ 2:155 [Dan sungguh akan Kami berikan cobaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar.]


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kelebihan si miskin

Post by seijiseimura84 on Mon Jul 16, 2012 7:45 pm

itulah asyik makan luar je.......

lepas tu baru2 ni.... mak minta bayar tanah

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kelebihan si miskin

Post by thtl on Mon Jul 16, 2012 7:47 pm

itu ikat perut utk pelaburan hartanah. a good move, kalau boleh tanah yg ada re-sale value tinggi di masa depan, bukan tanah dusun durian ek?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kelebihan si miskin

Post by helper on Tue Jul 17, 2012 3:12 am

WAH.. PAKCIK KAYA.......

ok laaa.... ramai perempuan suka lelaki kaya... ada lelaki yang berumur 40-50 tahun, tapi isteri baru berusia 20-an...

dr seiji masih muda lagi dont worry.. boleh kumpul harta banyak2 dulu...

chaiyok!!!

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kelebihan si miskin

Post by Sponsored content Today at 6:49 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum