membunuh manusia lain demi kepentingan survival

View previous topic View next topic Go down

membunuh manusia lain demi kepentingan survival

Post by seijiseimura84 on Thu Dec 06, 2012 11:35 am

salam....saya ambil ni dari kisah benarsebuah kapal karam, ada 3 survivormerekaberjaya bawa beberapa makanan, tapi tak bawa fresh water.mereka gagal mendapatkan air hujan, malah bila mereka kehausan, mereka minum air kencing sendiri. sorang antara mereka berjaya membunuh penyu, lalu darahnya diminum. mungkin kerana daging penyu dipenuhi air masin....maka seoramg dari survivor sakit tenat dan pengsanbeberapa hari telah berlalu. air masih gagal diperolehi. akhirnya 2 antara mereka membuat keputusan untuk membunuh survival yg coma utk mendapat air dan darah demi meneruskan kehidupan. maka terbunuhlah yg si koma. appabila si koma terjaga dia merintih kenapa saya dibunuhdan akhirnya baki 2 survivor tu masih hidup
soalan.......apakah hukum bagi seseorang manusia membunuh manusia lain demi kepentimgam survival?

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: membunuh manusia lain demi kepentingan survival

Post by thtl on Thu Dec 06, 2012 5:14 pm

salam doc,

boleh

dalil:

kaedah syarak: dharurat mengharuskan yg terlarang

2. teori Darwin= survival of the fittest...he3

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: membunuh manusia lain demi kepentingan survival

Post by seijiseimura84 on Thu Dec 06, 2012 6:53 pm

apa yg berlaku selepas mereka membunuh kawannya.....tiba2 hujan turun. seolah2 kalau mengikut tafsiran pembaca, seolah2 tuhan mcm nak menguji survivor tersebut....kalau bersabar sebentar....hujan akan turun . wallahualam. kisah benar


seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: membunuh manusia lain demi kepentingan survival

Post by thtl on Thu Dec 06, 2012 9:22 pm

doc,
kalau masih ada sabar, maka blom dharurat lagi laa...
dharurat ni bila meter sabar tu dah maksima
sebab tu namanya dharurat.
selagi boleh sabor, maka blom dharurat lagi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: membunuh manusia lain demi kepentingan survival

Post by ZulQ on Sat Dec 08, 2012 12:52 am

Ada pernah lihat sikit-sikit dokumentari tentang krew kapal yang lapar (dan akhirnya mereka memutuskan siapa yang hendak dimakan dengan cara lotteri). Tak lihat secara penuh tapi dokumentari itu menjelaskan bahawa fungsi otak mereka telah berfungsi seperti otak reptilia (lizard brain) kerana malnutrition.

Sebagai peringatan: walaupun dokumentari, kita kena berhati-hati kerana konsep "lizard brain" ni berkait rapat dengan teori evolusi. Jadi Allah sahaja yang Maha Mengetahui tentang hal ini dan diminta kita dijauhkan dari keadaan-keadaan seperti ini dalam kehidupan.

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: membunuh manusia lain demi kepentingan survival

Post by Sponsored content Today at 3:01 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum