Kenapa madu yaman mahal sangat?

View previous topic View next topic Go down

Kenapa madu yaman mahal sangat?

Post by yat on Tue Dec 17, 2013 11:23 am

Just nak tanya,

saya tengah helath conscious ni baru start makan madu, depa kata madu yaman terbaik di dunia, sebab tu haraga mahal...ramai juga dari kalanagan orang agama jadi pengedar madu yaman..

blh tau kenapa madu yaman mahal, ada dalam hadis ka apa macam kurma ajwa?..or ada bukti scientific?

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Kenapa madu yaman mahal sangat?

Post by thtl on Tue Dec 17, 2013 12:00 pm

myth je Dr Yat...
ia femes sbb madu tu dari bunga pokok sidir. Pokok sidr ni daunnya nabi saw perintahkan guna utk mandi mayat. maka sebab tu madu yaman femes sebab ia madu dari pokok sidr. madu dinilai kpd banyak mana bunga yg lebah tu kutip...

kat saudi, ana tak beli pun madu sidr, satu takut kena tipu, ana guna madu saudi je...jauh lebih murah. Madu yaman sidir SR 300 sekilo, madu Saudi cuma SR40 sekilo.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kenapa madu yaman mahal sangat?

Post by yat on Tue Dec 17, 2013 12:04 pm

saya beli madu fraser hill yg bela...ada sekali tu madu tulakang something like that....madu fraser hill baru sepuluh hinggit kat tesco, madu yg tulakang tu mahal sikit sebab madu liar bukan bela, rm25 bagi botol kecik

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Kenapa madu yaman mahal sangat?

Post by thtl on Tue Dec 17, 2013 12:10 pm

yg tu rasanya tak ori...cameron hiland, Madu Tualang ni pun bagus sbb madu tu buat sarang atas pokok Tualang, maksudnya ia adalah dari hutan dara. Rasanya yg ori, FAMa ada market...atas jenama FAMA, RM18.00 utk 250 gm
Ana suka madu impot, macam dari India, NZ, Australi, range dalam 40-50 sebotol, kalau NZ agak mahal, jenama Manukah Honey

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kenapa madu yaman mahal sangat?

Post by thtl on Tue Dec 17, 2013 12:12 pm

Bila ana balik Kelantan, sana ana beli dari pengumpul madu yg ori, harga botol kecil pun Rm25.00, Kelantan ada madu Kelulut, sejenis lebah yg kecil, ini dalam RM40 ringgit...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kenapa madu yaman mahal sangat?

Post by yat on Tue Dec 17, 2013 1:18 pm

tu la tak tau ori ke tak..pakai beli jek..tapi fraser hill memang ada ladang lebauh diorang bela....beli kat tesco..madu australia yg kecik harga belas2 ringgit..madu liar memang mahal dari madu bela...itu yg ana tau...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Kenapa madu yaman mahal sangat?

Post by thtl on Tue Dec 17, 2013 6:54 pm

kena beli yg mahal. yg Fraser hill tu nampak macam mass production...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kenapa madu yaman mahal sangat?

Post by Ibnu Sarkawi on Tue Dec 17, 2013 7:26 pm

Saya baru tau pasal madu Kelulut dari Ustaz Rosli d group fbnya.. Madu sidr byk betul dah brand sekarang. Brand Ustaz Rusdi Alias pun ada.. dulu sy beli online via nawawisubandi

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Kenapa madu yaman mahal sangat?

Post by thtl on Tue Dec 17, 2013 8:46 pm

Bila banyak pengedar, maka kena careful, sbb nanti ada yg tak ori. Ana biasa makan madu Sidr dan boleh tahu bau dan rasanya.
Madu kelulut ni khas ada di kelantan sahaja, dan paling banyak di kampung saya masa saya kecik2 dulu, sapa mmg pencari madu kelulut...bila makan madu kelulut akan mengembalikan nostalgia zaman kanak2 saya.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kenapa madu yaman mahal sangat?

Post by Sponsored content Today at 12:48 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum