Persoalan tentang madu

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Persoalan tentang madu

Post by kalepensel on Wed Sep 12, 2012 12:51 pm

Salam syeikh
Saya ada beberapa soalan tentang madu

1- Macam mana nak tahu madu itu asli atau tiruan?

2- Orang kata kalau minum madu, tak boleh pakai sudu besi, kerana menimbulkan darurat. Adakah benar dakwaan ini?

3- Madu dari mana yang terbaik? Orang kata madu local tak elok, terutama yang dijual di pasar-pasar raya. Adakah ini benar?

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by thtl on Wed Sep 12, 2012 5:52 pm

1. madu ori vs madu tiruan

a. beli dari pembekal/pengimpot yg bertauliah
b. ada badan yg mengesahkan ketulinannya, Malaysia, madu tualang di sahkan oleh Fama. maka dapatkan madu yg ada cop Fama
Baca perlabelan pada botolnya. kalau yg diimpot dari USA, Australia dan NZ ada badan yg mengesahkan keasliannya.

c. tuang sedikit madu dalam air suam;
madu asli= air tetap jernih dan madu tidak pecah
madu tiruan=ia cepat bercampur dgn air dan mnjadi keruh

d. ujian keporosan:

titis madu ke atas kertas. madu asli tidak mudah diserap oleh kertas kerana kandungan air yg rendah, manakala madu tiruan mudah di serap oleh kertas

e. titiskan madu
madu asli=flownya tidak putus dan ia membentuk bulatan yg sempurna, madu tiruan, flownya terputus dan tidak bulat.

f. pembakaran
panaskan sedikit madu dalam camca, gunakan api lilin.
madu asli menghasilkan buih yg besar, manakala madu tiruan menghasilkan buih yg kecil
g. ujian pembekuan
madu asli tidak beku bila disimpan dalam peti ais, manakala madu tiruan akan beku.

Isu kedua: tak boleh guna sudu besi.
Ia cuma metos sahaja

3. madu terbaik
subjektif.
cuma heresay dan berdasarkan harga pasaran:
1. Madu Sidir dari Yemen, RM300 per KG (madu mengambil nektar dari pokok pokok sidr)

2. Manuka Honey dari New Zealand
USD 120 per KG

3. Royal Black Honey Malaysia
USD 136 per kg
4. Acacia Honey dari USA dan Australia

5. Madu Tualang Malaysia. Ia dari hutan rainforest Malaysia dan madu bersarang di atas pokok tualang yg amat sukar mendaki
Not:
buat masa ni ketika menetap di saudi saya makan madu made in al-Qassim, KSA, madu korma (dates honey), SR 15 per 450 g (SR 38.00 pr KG)

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by kalepensel on Wed Sep 12, 2012 7:17 pm

ok boss. timo kasih

jazakallah terbaik

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 21
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by abu_aisyah on Thu Sep 13, 2012 4:34 am

pernah rasa madu yaman tu sekali.mmg terbaik.tak rasa perit langsung ditekak,tak terlalu pekat,tak terlalu cair.tak terlalu manis.mmg best.budak yaman tu bagi rasa,dia wat cicah ngn roti canai.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by abu_muadz on Thu Sep 13, 2012 4:43 am

Semasa di tanah haram itu hari, ana beli madu Yaman untuk cuba2. Memang mahal iaitu 100 riyal untuk 250gm tapi rasa madunya lain daripada madu2 yang ana pernah rasa. Memang sedap.

Kalau nak beli madu tualang, ada pembekal yang saya kenal. InsyaAllah boleh dipercayai. Dia ada kiosk di Giant Shah Alam dan packing dia memang ada no. contact dia & syarikat. Boleh tengok video macamana team dia pergi ambil madu tualang kat website dia: http://syairtimur.blogspot.com/

abu_muadz
AHLI
AHLI

Posts : 23
Points : 29
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by Ad-Dien on Thu Sep 13, 2012 6:08 am

abu_muadz wrote:Semasa di tanah haram itu hari, ana beli madu Yaman untuk cuba2. Memang mahal iaitu 100 riyal untuk 250gm tapi rasa madunya lain daripada madu2 yang ana pernah rasa. Memang sedap.

Kalau nak beli madu tualang, ada pembekal yang saya kenal. InsyaAllah boleh dipercayai. Dia ada kiosk di Giant Shah Alam dan packing dia memang ada no. contact dia & syarikat. Boleh tengok video macamana team dia pergi ambil madu tualang kat website dia: http://syairtimur.blogspot.com/

Madu Pahang ni.. kat kampung Tualang memang fames Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by thtl on Thu Sep 13, 2012 6:12 am

bolehla order dgn dien
madu Kardawi

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by Ad-Dien on Thu Sep 13, 2012 6:22 am

thtl wrote:bolehla order dgn dien
madu Kardawi

Kerdau takda madu, tapi area Tualang banyak.. tu yang guna nama tualang tu.. nama tempat kat Pahang Smile

USJ pun takdak madu..he

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by abu_muadz on Thu Sep 13, 2012 6:24 am

Kalau tak silap ana, Tualang tu nama pokok. Pokok Tualang memang besar dan tinggi & bukan sebarangan orang boleh panjat.

http://ms.wikipedia.org/wiki/Pokok_Tualang

abu_muadz
AHLI
AHLI

Posts : 23
Points : 29
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by thtl on Thu Sep 13, 2012 6:26 am

tualang mmg nama pokok,
tak tahu pulak Pahang ada kampung Tualang...kohkoh

dien,
USJ ramai yg bermadu daa...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by Ad-Dien on Thu Sep 13, 2012 6:27 am

thtl wrote:tualang mmg nama pokok,
tak tahu pulak Pahang ada kampung Tualang...kohkoh

dien,
USJ ramai yg bermadu daa...

Ya, memang nama pokok ler asal usul kampung tu..hehe..

USJ ni madu lain... Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by abu_aisyah on Thu Sep 13, 2012 7:46 am

tambahan:
sapukan madu ke kulit dan gosok2.jika melekit,ia bukan madu asli.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by helper on Thu Sep 13, 2012 9:48 am

ambik itu madu, bawak balik kat rumah. kalau isteri marah.. comferm itu madu ori

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by thtl on Thu Sep 13, 2012 10:37 am

abu,

jika madu asli, apa jadi kalau gosok??

helper,
kalau setakat marah tak apa lagi, the real scenario ialah earthquake skala 9.9 (richter scale)...kohkoh

tak caya tanya tokddeka dan kapten

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by abu_aisyah on Thu Sep 13, 2012 5:59 pm

klu madu asli,tak melekit.

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by Ad-Dien on Thu Sep 13, 2012 9:33 pm

abu_aisyah wrote:tambahan:
sapukan madu ke kulit dan gosok2.jika melekit,ia bukan madu asli.

wah, tips baru ni...tau mane ni?? bawakan sanadnya,,ehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by abu_muadz on Fri Sep 14, 2012 1:23 pm

Baru jer terima Manuka Honey, melalui online order.


abu_muadz
AHLI
AHLI

Posts : 23
Points : 29
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by thtl on Fri Sep 14, 2012 5:42 pm

mau RM100+++ tu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by abu_muadz on Sat Sep 15, 2012 7:02 am

thtl wrote:mau RM100+++ tu

Yang ana beli tu 250g sahaja. Harga tak termasuk pos adalah RM59.90. Semalam dah cuba, warna dia macam keemasan, tekstur tak macam madu biasa dan rasanya...hehe..macam ubat. Madu Sidr Yaman lagi ana suka dari segi rasa & tekstur.

Jazan tu dekat dengan Yaman, takleh kirim ke madu sidr yaman 1 kg bila Thtl nak balik raya haji nanti... Smile

abu_muadz
AHLI
AHLI

Posts : 23
Points : 29
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by thtl on Sun Sep 16, 2012 9:05 am

boleh je kalau doc nak, ana sendiri pun tak beli, sebab ana makan madu made in Jizan atau Abha je, ori dan jauh lebih murah...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by abu_aisyah on Mon Sep 17, 2012 10:21 am

Ad-Dien wrote:
abu_aisyah wrote:tambahan:
sapukan madu ke kulit dan gosok2.jika melekit,ia bukan madu asli.

wah, tips baru ni...tau mane ni?? bawakan sanadnya,,ehe Smile

aku melihat dan mendengar dari ustaz razali tahir sendiri.terhenti setakat itu. Smile

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by abu_muadz on Tue Sep 18, 2012 5:03 am

thtl wrote:boleh je kalau doc nak, ana sendiri pun tak beli, sebab ana makan madu made in Jizan atau Abha je, ori dan jauh lebih murah...hehehe

Nanti ana email ke enta. Syukran.

abu_muadz
AHLI
AHLI

Posts : 23
Points : 29
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by thtl on Tue Sep 18, 2012 8:58 am

kalau dok amal makan madu yaman ni, satu isteri tak berapa nak cukup...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by abu_muadz on Tue Sep 18, 2012 10:51 am

thtl wrote:kalau dok amal makan madu yaman ni, satu isteri tak berapa nak cukup...hehehe

erhhmm... *gulp* KohKohKoh KohKohKoh

abu_muadz
AHLI
AHLI

Posts : 23
Points : 29
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by abu_aisyah on Tue Sep 18, 2012 11:16 am

abu_muadz wrote:
thtl wrote:kalau dok amal makan madu yaman ni, satu isteri tak berapa nak cukup...hehehe

erhhmm... *gulp* KohKohKoh KohKohKoh

emmmmm....ye ker?ye ker?emmmm....tiada bahan kimia tamabhan,tulen,asli (sedang melakukan kira2)..sudah bagus..

emmm...leh cayer ker nih?emmmmm Suspect Suspect

_________________
www.facebook.com/syafiqabuhasan

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Persoalan tentang madu

Post by Sponsored content Today at 3:16 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum