Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

View previous topic View next topic Go down

Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by seijiseimura84 on Mon Jun 09, 2014 4:55 pm

Sebelum korang mengenal salafi, bagaimana respons saudara bila first2 mendengar ini bidaah, itu bidaah...?
camne respons saudara bila dpt tahu aqidah yg selama diamalkan tidak tepat....
apakah yg membuatkan anda yakin salafi ni jalan yg paling dekat dgn kebenaran

sebelum ni saya tidak tahu menahu pasal salafi dan bidaah
bila org ckp yasin bidaah....saya pelik....saya cuba gunakan akal hujah, mengatakan tujuan yasin adalah supaya masyarakat dpt mengisi tempat korosng dari kelalaian
daripada tiada apa2 , lebih baik ada apa2

ketika itu, saya berdebat dgn adik masri,,.....ber round...round serta round saya berdebat....tp saya tak fhm
tp saya cukup terhutang budi kepada adik masri kerana banyak bersabar dgn saya , serta tidak jemu membuat penerangan kepada saya.....
akhirnya saya fhm, isu2 bidaah....serta prinsip salafi

anda bagaimana pula

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by thtl on Mon Jun 09, 2014 6:40 pm

doc kenal salafi saudi arabia atau saudi Egypt?
kira2nya hang salafi la loni? he3

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by Mohamad hafiz on Tue Jun 10, 2014 1:14 am

Saya gembira bila mula tahu mengenai salafi ni. Alhamdulillah perkara bid'ah tu sya tk pernah amal, sya cuma tngk org buat dn entahlaa knapa sya rsa ragu2, jdi sya pun diam diri until I know about it

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali

Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 21
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by abu_firdaus on Tue Jun 10, 2014 3:33 am

saya pun baru kenal. belum sampai 5 tahun. lepas buat haji. lepas balik haji sy masih join tahlil..siap bagi nama arwah waktu tahlil ramadhan. sebelum tu pun kenal dgn nama wahabi je hehe. pun begitu saya tak pernah anti dgn mereka. maybe sebab ada sedikit kefahaman tentang perbezaan mazhab sebab dok oversea dan juga sebab pernah solat subuh kat masjid india yg tak baca qunut..hehe

tapi sebab perkataan wahabi tu juga la saya jadi curious dan first ilmuan yg sy ikut ialah dr maza, sebab depa duk kata dia wahabi hehe

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by alDayyan on Tue Jun 10, 2014 5:34 am

Saya xpeenah anti salafi yg telah bnyk membuka mata dan minda trhadap hal2 kebidaahan yg sy lakukan selama ni bersama2 masyarakat pengamal bidaah. Masih lagi tgh belajar dan mendalami.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by aimahmad on Tue Jun 10, 2014 5:35 pm

Dgn penuh kekesalan, jawapannya ya.

Saya lebih byk studi ttg Sosialisme sebelum saya berusaha studi ttg Islam. Saya lebih dulu tahu ape itu Syiah sblm saya tahu ape itu Salafiyyah. Saya lebih dulu kenal nama Al-Jilani & Al-Ghazali sblm kenal nama Ibn Hanbal & Ibn Taimiyyah.

Info2 yg saya dpt dr kawan2 di JAIS & Jabatan Mufti pun lebih berikan imej negatif kpd Salafi-Wahabi. Selain tu, info dlm paper & majalah mainstream pun lebih kurang begitu. Tapi dah ditakdirkan Allah SWT, dlm 2009 masa saya browse di kedai utk beli buku yg beri info ttg kesesatan Wahabi, saya terbeli 2 buku kecil dgn tajuk Katakan Tidak Pada Wahabi & buku Syeikh Muhammad Bin Abdul Wahab: Antara Fakta & Palsu. So basically pembelian buku dlm kategori tersalah beli tu buat saya terbuka mata & hati utk studi lebih byk ttg manhaj Salafiyyah.

Nak kata saya sekarang bermanhaj Salafiyyah pun tak juga, ilmu pun sejengkal cuma.. & masih dlm proses belajar. Cuma boleh dikatakan sekarang ni lebih proSalafiyyah la kalau dibandingkan 10 tahun dulu.. lebih kurang begitu.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by ZulQ on Tue Jun 10, 2014 9:25 pm

Salam,

Saya tidak kenalpun salafi sebelum saya mengetahui apa itu salafi (sekarang pun saya rasa saya tidak kenal salafi dengan lebih mendalam). Malah perihal sanad hadis dan status hadis pun saya tidak tahu. Sebelum ini saya ikut-ikutan dan hanya faham sedikit mengenai Islam hanya melalui buku teks dan kelas agama (cara yang salah untuk mengenali dan memahami agama), itupun akibat ketidakmahuan saya untuk mempelajari memahami agama di sekolah menyebabkan saya salah faham dalam beberapa hal berkenaan Islam. Alhamdullilah saya masih hidup sekarang untuk terus memahami dan mengkaji agama yang saya anuti. Pengembaraan saya mula "membara" apabila saya menemui Al-Ahkam.net dan seterusnya di AFN baru saya mula mengenali sedikit apa itu Salafi.

Walaupun begitu saya tidak melabel diri saya sebagai "Salafi" disebabkan saya tidak mendalami manhaj Salafi. Malah sekarang saya sebenarnya tertarik dengan manhaj THTL iaitu (maaf dan sila betulkan jika silap) manhaj yang berdasarkan dalil yang sahih dan ... saya tak beberapa ingat, berdasarkan ingatan saya THTL ada post di blog beberapa tahun lalu. (Ini dalam ayat saya sendiri dan berdasarkan "rasa" saya; sekali lagi, maaf dan betulkan jika tersilap) Manhaj yang berdasarkan dalil sahih tetapi akal juga tidak dipulaukan dalam hal-hal yang memerlukan ijtihad dan pengunaan akal.


Last edited by ZulQ on Thu Jun 12, 2014 4:24 am; edited 1 time in total

ZulQ
AHLI
AHLI

Posts : 163
Points : 244
Join date : 28/11/2011

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by mdazam54 on Wed Jun 11, 2014 11:22 am

Salam,
Aku orang Perlih, so ramai yg kata Perlih ni berfahaman Salafiyyah seperti yg diwar-warkan,,,
Pada hakikatnya tak lah keseluruhan negeri Perlis (rakyatnya) itu berpegang dengan fahaman ini. Walaubagaimanapun, syukur dan terima kasih atas usaha Majlis Agama negeri & Pejabat Mufti dibawah naungan Raja Perlis (terutamanya Raja Muda Perlis) begitu bersungguh dan ketara dalam menegakkannya.
Aku antara generasi yg membesar dalam era 70an di Perlis, pertembungan Kaum Tua & Kaum Muda begitu rancak ketika itu, dan tidak ketinggalan pengaruh Al-Arqam juga hangat.
Alhamdulliah, sejak dari atuk & bapak aku, kami “diajar” memahami agama berdasarkan kepada dalil & nas, & sejak dari aku kecik2 (belum sekolah) dah diheret ke kelas2 pengajian “wahabi” walaupun kebanyakkan masa aku “membuta” dalam kelas tetapi sedikit sebanyak memberi kesan jugak la (as budak2). Semasa aku sekolah menengah, classmate and best friend aku anak kepada Ustaz Dahlan (salah seorang guru THTL – rasanya kot) juga sebagai faktor pemangkin.
Walau apa pun keadaan, pengajian & pembelajaran untuk mendalami pemahaman agama berdasarkan kepada Al Quran dan As Sunnah (dalil & nas) mesti terus dipertingkatkan,,,,, tapi tu la, kadang2 iman ni adakala naik dan adakala turun,,,,,, sigh !!!!
Harapan dan doa agar aku sentiasa berada di atas jalan yang lurus;
Ya Muqollibal Qulub Thabbit Qalbi’ala Deenika (Wahai Tuhan yg membolak-balikkan hati, tetapkan hatiku di atas agamaMu (HR At Tarmidzi)

mdazam54
AHLI
AHLI

Posts : 32
Points : 36
Join date : 10/06/2012

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by thtl on Wed Jun 11, 2014 11:34 am

mdazam54,
apa nama anak dato' Kaya Bakti UD (rh) tu? Ya, ust Dahlan rh adalah guru pertama saya

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by mdazam54 on Wed Jun 11, 2014 12:17 pm

thtl wrote:mdazam54,
apa nama anak dato' Kaya Bakti UD (rh) tu? Ya, ust Dahlan rh adalah guru pertama saya

Dr Akmal

mdazam54
AHLI
AHLI

Posts : 32
Points : 36
Join date : 10/06/2012

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by seijiseimura84 on Thu Jun 12, 2014 2:47 am

thtl ada beza ke salafi mesir atau arab saudi?

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by thtl on Thu Jun 12, 2014 9:54 am

salafi saudi ni lebih rigid dan limited sumber rujukan fatwanya; manakala salafi Egypt lebih flexible sebab mereka hidup dalam senario dan pengaruh al-Azhar yg kuat. al-Azhar ni kubu tareqat, mazhabik dan pengaruh Gomen yg kuat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by aimahmad on Thu Jun 12, 2014 1:29 pm

Minta jasa baik Ustaz THTL senaraikan secara ringkas tokoh2 ulama utama dlm Salafi Saudi vs Salafi Mesir. Saya secara peribadi lebih mengenali ulama2 Salafi Saudi.

aimahmad
AHLI
AHLI

Posts : 125
Points : 125
Join date : 29/04/2014
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by abubakar on Fri Jun 13, 2014 9:42 pm

thtl wrote:salafi saudi ni lebih rigid dan limited sumber rujukan fatwanya; manakala salafi Egypt lebih flexible sebab mereka hidup dalam senario dan pengaruh al-Azhar yg kuat. al-Azhar ni kubu tareqat, mazhabik dan pengaruh Gomen yg kuat

Saya tak brp kenal salafi saudi mahupun salafi mesir, kalau sekadar nama itu saya biasa dgr tp kitab-kitab mereka saya tak ada baca. Kitab ulama' mutaakhirin drpd luar yg saya ada baca cuma sebahagian kitab karangan Syeikh Al-Albani, Sayyid Sabiq, Sayyiq Qutb, dan paling byk sekali drpd DYQ lah. Berdasarkan secebis ilmu yg saya miliki, setakat ini saya mmg lebih cenderung kpd lulusan drpd benua India cthnya TGNA, Maulana Asri, Maulana Shaari dsb berbanding drpd Timur Tengah. Kalau nak kira prioriti, yg pertama sekali benua India, kemudian Mesir, kemudiannya Syam, diikuti oleh Yaman, barulah Saudi.

Sebab utama kecenderungan saya kpd salafi/ahlulhadeeth Benua India, ini kerana saya dapati mereka ini adalah kelompok pertengahan di antara Salafi Saudi dan Salafi Mesir. Utk masyarakat Malaysia ini, saya kira lebih sesuai dgn cara dakwah Salafi Mesir, berbanding dgn Salafi Saudi.

_________________
Ya Allah ajarkanlah aku perkara yg aku masih jahil dan ingatkanlah aku mengenai apa yg aku lupa.

abubakar
AHLI
AHLI

Posts : 262
Points : 314
Join date : 06/07/2012

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by Dodo Don on Sat Jun 14, 2014 12:33 pm

Saya cuma tahu mazhab syafie..salafi atau tidak saya tidak berapa mengetahuinya. Saya tidak anti mana-mama pihak. Tahlil pun join..kalau tak tahlil pun tak pe..saya balik rumah jelah. Saya berpegang dengan akidah Islam yang saya percayai dan baru saja mengetahui ianya akidah Asyariah.

Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by ibnuwafiy on Wed Oct 29, 2014 6:16 pm

sebelum sy kenal salafi,wahabi,asyairah,geng2 ni sume,sy ikut je adat2 kebiasaan melayu..ikut je buku2 skolah dulu.. join je tahlil yasinan tu..

tp xtau d mane mulenye,byk persoalan timbul akan ibadah2 yg sy buat..dr situ,sy mule2 kenal UAI..sy excited follow kuliah die..dr situ,mule la sy byk mencari sumber2 ilmu dan bahan bacaan.. smpai la sy jumpe web ahkam..afn. sy rase seperti.."jwpn begini lah ku mahu".. till now... masih belajar..jauh tertinggal.hu

ibnuwafiy
AHLI
AHLI

Posts : 49
Points : 69
Join date : 16/07/2012

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by thtl on Wed Oct 29, 2014 6:59 pm

panjang dah perjalanan tu..dr ahkam ke afn 1.0-3.0, ke bicara th...
Like

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by hafiz on Wed Oct 29, 2014 8:32 pm

macam saya sebelum ni, dngr psl wahabi dan sebagainya. tak pernah sokong mahupun membantah wahabi kerana tidak tahu pasal benda2 ni sebelum ni. dari sekolah pun sudah digosokkan dengan 'bidaah2 hasanah'. start dari bicarathtl baru mengenali dngn lebih mendalam pasal hal2 bidaah dan segala kesalahan yg orang2 kita lakukan. syukur Alhamdulillah. masih belum dalam ilmu, tetapi insyaAllah akan ditambah sedikit demi sedikit. sekrng pun, sdng cuba tarik ahli2 keluarga terutamanya utk mengamalkan amalan2 yg sebenar-benarnya insyaAllah.

hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 388
Points : 709
Join date : 15/06/2013

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by ibnuwafiy on Thu Oct 30, 2014 5:58 am

byk jadi silent reader je ustaz. umpama plankton je sy... Hihihi

syukur sangat2 bule kenal dgn orang2 seperti ustaz2 disini.. sangat memberi pecencerahan dari segi dalil dan hujah. terbaik

sy ade dalam afn-2-3 je ustaz thtl.. afn-1 x jumpe lg. masih bule akses ke?

ibnuwafiy
AHLI
AHLI

Posts : 49
Points : 69
Join date : 16/07/2012

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by thtl on Thu Oct 30, 2014 6:28 am

rasanya dah corrupted...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Sebelum korang mengenali salafi....adakah anda anti salafi?

Post by Sponsored content Today at 3:11 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum