Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Sun Nov 02, 2014 1:45 am

First topic message reminder :

Just sharing a full report regarding kes anwar sodomi

http://www.globalsecurity.org/military/world/malaysia/docs/ibrahim-case-conclusion2.pdf

saya setuju, sebenarnya isu kes anwar ibrahim ni merupakan isu yg ramai salah tafsir disebabkan isu ni melibatkan dunia sains di mana kebanyakan org awam tidak faham, kerana kurang pengetahuan sains

umpama ilmu islam, kadang2 org awam tidak faham mengapa yasin itu bidaah kerana bagi logik mereka, apa salahnya baca quran, tp kalau kita ada ilmu serta kefahaman islam, kita faham mengapa ia bidaah

bagi saya, personally, the kes was handle perfectly by the doctor and chemist, cuma yg tukang kacau ialah pegawai polis yg mungkin tidak fhm bagaimana doktor dan chemist bekerja
antara isu yg dikupas
a/ adakah dna semen dlm rectum boleh survive selepas 2 hari
b/ adakah berlaku penetrasi
c/ adakah wujud contaminasi dna
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down


Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Wed Nov 05, 2014 2:46 am

Lol...cakaplah tuan ibnu sakarawi berbincang pd sudut pandangan perundangan Islam baru saya fhm.

Apa2pun kita Cuba bbincang pd fakta sahaja, harap tiada emo dan kita dapat jalin hubungan antara kita dgn lebuh sihat
Sekadar dr osman tu ahli ikram...Saya fikir itu tidak membuktikan apa2, kerana kita sedia maklum sesiapa je boleh bertopeng.

Dlm isu ni saya lebih berminat nak tahu adakah amwar benar2 meliwat atau tidak, kerana dia telah menfitnah saiful, doktor ahli kmia serta kerajaan.

Samaada anwar patut dihukum itu adalah soalan kedua, selepas anwar disabit bersalah atau tidak.

Ketiga...masalah dlm kes ni juga adalah menentukan Samaada hubungan Yg berlaku adalah suka sama suka atau kerana paksaan seperti rogol.

Kalau paksaan atau secara rogol adakah 4 saksi masih diperlukan

Bagi saya, nak tukar undang2 kepada cara Islam tidak realistik, bukan sahaja sistem kita masih sekular, kes berlanjutan 4 thn melalui cara sekular, adakah kita nak abaikan kes ni secara mendadak hanya kerana tidak ikut cara Islam? Dan juga, adakah cara Islam ni Akan dipraktikan selama2nya atau hanya untuk anwar ibrahim sahaja?

seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by najib76 on Wed Nov 05, 2014 3:23 am

1. dalam kes ini beban pembuktian pada siapa ?
2. adakah pendakwaan berjaya buktikan ?
3. mampukah pembela ?

najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Join date : 02/12/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by Ibnu Sarkawi on Wed Nov 05, 2014 4:06 am

- sesiapa sahaja boleh bertopeng, itu betul. Sedangkan ahli ikram yg dikenali oleh sahabat2nya termasuk senior2 pendakwah dlm ikram pun dikatakan bertopeng, inikan pula bee'end yg terang2 menipu dlm banyak hal.
- berkenaan fakta, semak tulisan kita mana satu fakta & mana satu syarah kepada fakta.
- pemilik dubur bersedia dengan KY jellynya, & ia bukan kali pertama kata peguan Shafee. Sedangkan si mangsa boleh lari awal2 jumpa dgn Najib untuk rogol kali pertama, & tidak perlu menahan berak selama 2 hari. Sekali lagi, point ini tidak membuktikan bahawa suka sama suka berlaku. Sekali lagi poin ini tidak menuduh mereka buat suka sama suka, kerana kalau tersilap tuduh maka dirisaukan sy akan termasuk golongan keji yg membuat tuduhan zina.
- Hal aib tidak ada kaitan dengan tukar undang2 atau tidak. Ini berkenaan, sapa tuduh zina tanpa bukti 4 saksi, sila tanggung sendiri. Ianya adalah amaran umum tidak tertaluk samada undang2 hudud atau bukan.

Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by abu_firdaus on Wed Nov 05, 2014 4:23 am

dalam perbicaraan mahkamah civil, pembela berhak nak buat sangkaan sebab mereka cuma perlu menghadirkan reasonable doubt utk menolak dakwaan bersalah. "doubtful" tak perlu bukti sahih. contoh mcm kes ni, saiful boleh senang je jumpa najib padahal org biasa punya protokol tertentu utk jumpa PM. itu dah create "doubtful", & tak perlu tunjuk bukti tujuan perjumpaan pun. yg perlu bukti sahih ialah pihak pendakwa, bukan pihak tertuduh. itu yg saya faham le.

btw, saya tak memihak kpd pendakwa atau tertuduh dlm kes ini. cuma boleh memerhati saja. semoga mahkamah menilai dgn adil.
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by Ibnu Sarkawi on Wed Nov 05, 2014 4:54 am

Doubful ini juga adalah perkara yang penting dalam perlaksanaan hudud. Ini berdasarkan qaedah fiqh :-
الحدود تسقط بالشبهات
“Hukuman (hudud) itu gugur disebabkan adanya syubhat”

saya ada terbaca hadis yg maksudnya sama namun tidak dipastekan d sini kerana saya tidak menjumpai status hadisnya.
avatar
Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Wed Nov 05, 2014 6:09 am

saya setju dgn ibnu sakarwi
bahawa sukar memastikan niat saiful sebenar, samaada berlaku kerelaan atau paksaan

cuma saya terfikir, bagaimana sekiranya seorang wanita dan lelaki yg pd asalnya berzina kerana melakukan suka rela, namun kemudian wanita itu mendakwa dia dirogol. Bagaimana kita mahu membuktikan dia dirogol atau dizina...saya rasa ini penting kerana method pendakwaan berbeza mengikut kes. Bagaimana perundangan islam melihat kes begini....? Apakah approach digunapakai?

Memang benar, dalam islam memerlukan 4 saksi untuk sabitan zina, tp dalam kes ni biasanya yg membuat tuduhan adalah pihak ketiga, bukan pihak yg terlibat dalam hubungan seks

Mana ada manusia yg membawa kes ke makhamah, mengatakan , saya telah berzina, melainkan pihak ketiga yg membawa dakwaan maka pihak ketiga inilah harus membawa 4 saksi

Dalam kes ini , saiful telah mendakwa dia telah diliwat, nak atau tak nak, demi keadilan kewujudan 4 saksi perlu dipinggirkan kerana dlm kes ni, saiful mendakwa dia telah diliwat secara paksa. Makhamah sekadar respons terhadap dakwaan tertuduh.

Di manakah keadilan seorang wanita yg mendakwa dia dirogol, kemudian hakim menyuruh membawa 4 saksi...makhamah sebaliknya harus bertindak mencari bukti2 lain yg mengesahkan kewujudan rogol atau sebenarnya zina suka sama suka

Kesimpulan yg saya ingin bawakan, sama ada 4 saksi diperlukan atau tidak, bergantung kepada dakwaan penuduh

Buat masa ini, saiful mendakwa dia telah diliwat secara paksa, maka isu 4 saksi tidak timbul, sebaliknya makhamah harus membuktikan bahawa kejadiana ini berlaku seperti dakwaanya atau saiful mempunyai agenda sendiri
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by Solah on Wed Nov 05, 2014 6:16 am

Saya tak follow kes ni jadi nak tanya Doc.

Sampel DNA manusia ni boleh ambik daripada semua anggota badan kan? Sampel DNA yang digunakan dalam perbicaraan ni merujuk sampel DNA 'umum' ataupun ianya masih berbentuk air mani?


Solah
AHLI
AHLI

Posts : 114
Points : 187
Join date : 07/01/2012
Age : 35
Location : Penang

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by abu_firdaus on Wed Nov 05, 2014 6:18 am

mangsa rogol sepatutnya lebih adil jatuh bawah hukum ta'zir, kerana tiada saksi adil 4 org. cara pembuktian & hukumannya boleh ditentukan oleh pemerintah.
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Wed Nov 05, 2014 6:25 am

Mmg benar, perjumpaan saiful dgn najib adalah suatu perkara yg mencurigakan kerana kita org2 biasa pun kena menunggu barulah boleh jumpa najib. Tapi di malaysia ni, kalau kita kenal orang, yg rapat dgn najib, senang je nak jumpa najib. Saiful bukan berjumpa sendiri dengan najib, tetapi dia dibawa oleh orang lain yg mungkin ada "connection" dgn najib

Isunya....kalau ini adalah tujuan konspirasi, maka mesti ada motif.

Apa motif saiful, adakah kerana ingin mendapat duit, naik pangkat, dapat projek? Manusia mana yg sanggup gadaikan maruah serta harga diri untuk orang lain tanpa apa2 balasan. Kalau motif tiada, sukar untuk sabitkan kewujudan konspirasi

Tentang isu saiful tahan berak.....saya fikir itu perkara biasa bila wujud kecederaan pada anus. Boleh google ...dan saya ada google, dan saya dapati orang yg melakukan anal sex, selepas hubungan itu, ada org yg berak tanpa kawalan, asyik nak berak je....ada juga org yg tidak boleh berak...nak berak2 tapi tak keluar selama beberapa hari

avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Wed Nov 05, 2014 6:31 am

abu_firdaus wrote:mangsa rogol sepatutnya lebih adil jatuh bawah hukum ta'zir, kerana tiada saksi adil 4 org. cara pembuktian & hukumannya boleh ditentukan oleh pemerintah.
itu isunya....
isunya dikatakan saiful melakukan hubungan secara rela maka 4 saksi diperlukan
masalah disini, saiful mendakwa dirinya telah diliwat secara paksa
maka apakah approach yg perlu digunapakai untuk tujuan dakwaan....

bagi saya cukuplah kita respons terhadap bentuk dakwaan tuduhan

Kalau dakwaan saiful, dia diliwat secara rela, maka 4 saksi diperlukan
kalau dakwaan saiful, dia diliwat secara paksa, maka hukum ta'zir digunakan

semuanya bergantung kepada apa dakwaan
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Wed Nov 05, 2014 6:34 am

Solah wrote:Saya tak follow kes ni jadi nak tanya Doc.

Sampel DNA manusia ni boleh ambik daripada semua anggota badan kan? Sampel DNA yang digunakan dalam perbicaraan ni merujuk sampel DNA 'umum' ataupun ianya masih berbentuk air mani?

sampel saiful ada 12 kesemuanya
saya tak ingat semua....boleh rujuk link yg diberi

salah satu sampel, adalah tompokan di seluar saiful, di perianal, rectum bawah dan rectum atas, kuku saiful, kesan darah, dan lain2

sampel anwar ada 4
botol kaktus, tuala, berus gigi dan sehelai rambut , namun rambut ini tidak dijumpai dna
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by rd73 on Wed Nov 05, 2014 6:39 am

kes ini bergantung kpd kecekapan peguam msg2. siapa yg berjaya meyakinkan hakim atas dasar bukti dan hujah jer.

aku rasa si kena tuduh menang.

rd73
AHLI
AHLI

Posts : 61
Points : 69
Join date : 20/05/2014

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Wed Nov 05, 2014 1:00 pm

Hujah bahawa wujudnya konspirasi nak menjatuhkan anwar adalah pada pendapat saya adalah lemah, hujah saya.....
1/ Kalau benarlah wujud agenda kenakan anwar terhadap kes liwat, sudah pasti saya sebagai mastermind akan memastikan bahan bukti adalah jelas, lebih obvious, dan akan lakukan segala usaha untuk mencegah agenda ini berkesan. Namun kita lihat dlm kes ini
a/ saiful hanya berjumpa doktor setelah 2 hari, mengapa mesti tunggu 2 hari sedangkan tindakan ini akan menyebabkan kualiti sample dna rosak. kalaulah saya benar2 mastermind, setelah saya memasukkan semen dna anwar ke dalam rectum saiful, sudah tentu pd hari yg sama juga, saya akan menyuruh saiful pergi ke hospital segera. Sebaliknya dalam kes ini jelas, sampel dna yg dijumpai semua mempunyai tanda2 degradasi
b/ kalaukah saya master mind, saya akan terus meminta saiful pergi straight ke HKL, mengapa perlu saya pergi meminta dia berjumpa doktor swasta, sudah pasti saya tidak mahu sampel dna itu dirosakkan oleh doktor lain

2/ Adakah Jude memasukkan dna anwar ke dalam sampel Saiful
Ini pun tidak logik, kerana semasa pengambilan sampel anwar di penjara, semua sampel2 saiful sudah pun berada di jabatan kimia dan diproses..bagaimana sampel dna anwar dapat dimasukkan ke dalam sampel saiful

3/ Apakah motif Saiful sanggup menjadi agen dlm kes fitnah anwar
Dalam kes anwar yg lepas, ummi hafilda dikutuk dan dimaki kerana atas dakwaan menfitnah anwar. Soalannya, mengapa saiful sanggup mengadaikan maruahnya. Tiada manusia sanggup mengadaikan maruah melainkan dengan harga yg tinggi. Adakah dia dibayar, adakah dia mendapat projek baru, Malah setelah 4 tahun, kita melihat, saiful masih orang biasa. Sudah 4 tahun, tiada clue yg menunjukan saiful telah dibeli dengan harga tinggi

avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by thtl on Wed Nov 05, 2014 1:18 pm

tak boleh komen, tak follow sangat kes bro Nuwa...
cuma kalau kita kena dgn kes macam ni, kita mungkin tak sanggup nak hidup
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by Mohamad hafiz on Wed Nov 05, 2014 4:05 pm

spatutnya org lupakan kes ni, bagi saya ini macam bukak aib Beliau je hehehe



_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 22
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Wed Nov 05, 2014 4:08 pm

Mohamad hafiz wrote:spatutnya org lupakan kes ni, bagi saya ini macam bukak aib Beliau je hehehe


itulah.....kalau anwar tidak menuduh kerajaan dan saiful sebagai suatu konspirasi, dah lama saya ignore kes anwar ni.
Tapi sudahlah bersalah, kemudian cuba membawa aib kepada saiful, kepada kerajaan, kepada doktor2, ahli kimia dan pegawai polis menyebabkan saya merasakan bertanggungjawab membela dari fitnah2 ini.

Pendapat saya, mmg perlu buka topeng anwar, supaya orang tahu segala dakwaan beliau dlm masa politik adalah penuh unsur penipuan
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by Ibnu Sarkawi on Wed Nov 05, 2014 7:09 pm

usaha yang baik jika mahu mendedahkan penipuan tokoh2, namun dengan menggunakan isu atas katil & dalam selimut maka janganlah buat melainkan anda berani menanggungnya. Tidak kiralah anwar mahupun para penipu yg lebih besar, korup dan lebih terang seperti kerajaan beeend dan sekutu2nya yg lebih hebat menipu sehinggakan penipuan terang2an sepanjang zaman pun masih ada lagi 'pengkaji internet' yg kononnya terbuka & luas bacaannya masih tertipu.
avatar
Ibnu Sarkawi
AHLI
AHLI

Posts : 404
Points : 579
Join date : 06/12/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by rd73 on Thu Nov 06, 2014 4:50 am

aku rasa si kena tuduh mcm nak terlepas jer. sebab si penuduh lambat jumpa doktor. sebab apa ya ?

a) si tuduh mungkir janji dgn si penuduh.
b) takut dgn si penuduh

rd73
AHLI
AHLI

Posts : 61
Points : 69
Join date : 20/05/2014

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by abu_firdaus on Thu Nov 06, 2014 5:36 am

nak buat spekulasi mcm2 pun boleh hehe

tapi, pernah dulu keluar video saiful bersumpah depan kaabah. mmg nampak meyakinkan. rupanya terbukti video tu di edit yakni video kaabah & video saiful bersumpah di merge kan. bila tgk balik video tu baru perasan pergerakan jemaah di belakang saiful sepatut nak langgar dia tapi tiba2 hilang je dari screen.

agaknya sebab apa ya nak kena edit ya? edit ni perlu bantuan profesional video editor.

anyway, video ni tak ada la sebagai bahan bukti mahkamah. saja saya menyampuk, sebab bagi saya memang tetap ada "reasonable doubt" disitu.
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Thu Nov 06, 2014 6:22 am

abu_firdaus wrote:nak buat spekulasi mcm2 pun boleh hehe

tapi, pernah dulu keluar video saiful bersumpah depan kaabah. mmg nampak meyakinkan. rupanya terbukti video tu di edit yakni video kaabah & video saiful bersumpah di merge kan. bila tgk balik video tu baru perasan pergerakan jemaah di belakang saiful sepatut nak langgar dia tapi tiba2 hilang je dari screen.

agaknya sebab apa ya nak kena edit ya? edit ni perlu bantuan profesional video editor.

anyway, video ni tak ada la sebagai bahan bukti mahkamah. saja saya menyampuk, sebab bagi saya memang tetap ada "reasonable doubt" disitu.
wallahualam...
bagi saya, video itu diedit atau tidak, semuanya harus dianalisis oleh ahli pakar video, bukan sekadar tanggapan org awam. Bagi saya itu lebih baik dan adil bagi semua pihak.

Kalau sekadar dari observasi orang awam, semua orang boleh bagi komen, melainkan orang awam itu ada fakta2 dan laporan dari analisis ilmiah dari pakar2 video. Umpama observasi orang awam melihat matahari terbenam di hujung laut, dikatakan bumi ini segi empat, namun bila ahli ilmiah membuat kajian melalui ilmu kosmik, matematik, didapati bumi ini bulat.

Ironinya....walaupun ada video yg telah disahkan tulen oleh pakar video, tak ramai mahu mengakui termasuklah video seks anwar bersama seorang gadis. Akhirnya saya merasakan politik di malaysia ni adalah umpama agama. Kalau ada fakta sahih pun, seperti tidak ada gunanya kerana mempunyai kepercayaan kuat terhadap ahli politik mereka. Rakyat malaysia lebih utamakan kepercayaan daripada logik, dan ini dapat dilihat sendiri bagaimana rakyat malaysia menyokong ubat alternatif yg lebih bersifat kepercayaan berbanding logik semata2. Malah kalau anwar disabit bersalah oleh makhamah, saya yakin bahawa rakyat tidak mahu percaya kerana kepercayaan yg kuat
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by abu_firdaus on Thu Nov 06, 2014 6:32 am

doc belum tgk video tu kot. kalau tgk diaorg punya analysis (pakar buat video), mmg jelas nampak tak logic. org awam pun boleh nampak


Last edited by abu_firdaus on Thu Nov 06, 2014 6:36 am; edited 1 time in total
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by rd73 on Thu Nov 06, 2014 6:34 am

ya betul. yg pasti sekarang hanya Allah swt, si tuduh dan si penuduh jer yg tahu. hakim berhukum berdasarkan kekuatan hujah peguam msg2.

yg aku follow kes ni. nampak gaya si tuduh akan terlepas akibat bukti tak cukup.


oklah aku nak mkn ayam penyet kat nu sentral. sedap kat situ. jom.

rd73
AHLI
AHLI

Posts : 61
Points : 69
Join date : 20/05/2014

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by seijiseimura84 on Thu Nov 06, 2014 7:59 am

abu_firdaus wrote:doc belum tgk video tu kot. kalau tgk diaorg punya analysis (pakar buat video), mmg jelas nampak tak logic. org awam pun boleh nampak
saya ada tengok. Masalah argument yg diguna pakai adalah bersifat persepsi, seperti "kenapa pakistan itu lebih rendah dari saiful" Walaupun hujah tampak seperti realistik, tapi demi keadilan kita juga kena mencari kemungkinan2 ralat dalam intepretasi. Waktu kita budak2 dulu2 pun, kita didedahkan dua garisan yg nampak seperti lebih panjang, lebih pendek, tp hakikatnya ia hakikatnya sama panjang. Begitu juga dgn video ini, adakah kita sudah memastikan kita bebas dari ralat. Lebih2 lagi, bergantung kepada angle video tu, sudah pasti orang yg jauh akan nampak seakan2 sama tinggi dgn org yg dekat kamera, lebih2 lagi dlm video itu camera itu 'ditilt' sedikit ke atas. Seperti dlm gambar avatar hang...video itu ditilt ke atas, jadi nampak mcm menara belakang mcm sama tinggi . hahaha...sebagai contoh je

So conclusionnya...saya tak berani nak kata video ni edit atau tidak diedit, dan bagi saya untuk tujuan confirmation, lebih baik video itu dihantar untuk tujuan analisis. Banyak cara sebenarnya nak memastikan video itu diedit dan ia sangat mudah. Sekadar analisi yg bersifat persepsi dan mungkin wujudnya ralat, saya fikir kurang sesuai digunakan untuk tujuan analisis

Seperti dakwaan orang lain, "tak takut ke hang dosa fitnah hang"
SAya balas baik, "tak takut ke hang fitnah saiful" hahaha gurauan semata
avatar
seijiseimura84
AHLI
AHLI

Posts : 472
Points : 779
Join date : 27/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by abu_firdaus on Thu Nov 06, 2014 8:09 am

its ok then. kita masing2 berlainan persepsi hehe..

btw, utk proses rayuan mahkamah ni, mmg standard prosesnya :
1. pembela berhujah
2. pendakwa berhujah
3. pembela berhujah balas

mcm tu ke? then ada tak pendakwa berhujah balas?
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by Mohamad hafiz on Thu Nov 06, 2014 10:30 am

pendakwa berhujah balas tu ada, especially part revelation hehehehe
Siapa dapat yakinkan Hakim, biarpun salah atau tak salah, dia akan menang. Huhuhuhu, Manusia ni tak dapat dilihat keadilan dari percakapan, kadangkala kita sama kita, Pistol di kepala pun Benar boleh jadi salah. Laughing

_________________
"Memberi contoh dengan perbuatan adalah lebih baik daripada memberi contoh dengan perkataan." ~ Al-Ghazali
avatar
Mohamad hafiz
AHLI
AHLI

Posts : 867
Points : 1201
Join date : 23/01/2013
Age : 22
Location : Mukah

http://bloginformasiterkini.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by thtl on Thu Nov 06, 2014 10:47 am

Bila dijatuhkan hukuman? hari ni?
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by abu_firdaus on Thu Nov 06, 2014 11:53 am

thtl wrote:Bila dijatuhkan hukuman? hari ni?
sekarang stage ke3 - pembela hujah balas. tak pasti kalau ada stage 4 pendakwa hujah balas, maknanya esok lusa la baru habis
avatar
abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by najib76 on Thu Nov 06, 2014 11:58 am

Jumaat atau mungkin Hakim tetapkan suatu tarikh lain.
avatar
najib76
AHLI
AHLI

Posts : 233
Points : 337
Join date : 02/12/2011
Location : Johor

Back to top Go down

Re: Kes anwar ibrahim...report saintifik yg complete

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 3 Previous  1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum