[Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

View previous topic View next topic Go down

[Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by Ad-Dien on Wed Feb 15, 2012 8:32 am


“Sesiapa yang tidak mengambil berat terhadap urusan (hal, keadaan) orang muslimin, maka bukanlah dia dalam kalangan mereka. Dan sesiapa yang memulakan harinya dengan mengutamakan perkara selain daripada agama Allah maka bukanlah dia daripada golongan orang yang diredhai Allah”.
(Riwayat At-Tabrani)

mohon takhrij hadith ini insyaAllah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by thtl on Wed Feb 15, 2012 11:52 am

Takhrij:
من لا يهتم بأمر المسلمين فليس منهم ومن يصبح ويمسى ناصحا لله ولرسوله ولكتابه ولإمامه ولعامة المسلمين فليس منهم (الطبرانى فى الأوسط عن حذيفة)
أخرجه الطبرانى فى الأوسط (7/270 ، رقم 7473) . وأخرجه أيضا : فى الصغير (2/131 ، رقم 907) . قال الهيثمى (1/87) : فيه عبد الله بن أبى جعفر الرازى ضعفه محمد بن حميد ، ووثقه أبو حاتم ، وأبو زرعة ، وابن حبان .
dikeluarkan oleh Tobrani dalam al-Awsat dan al-saghir, kata al-Haithami dalam al-Majma' (1:87), dha'if kerana perawi bernama abdullah bin abi Jaafar al-raazi

Takhrij/tahqiq al-Albani dalam silsilah al-dha`ifah:
من أصبح و همه الدنيا ، فليس من الله في شيء ، و من لم يهتم بأمر المسلمين فليس منهم
الراوي:أبو ذر الغفاري المحدث:الألباني - المصدر:السلسلة الضعيفة- الصفحة أو الرقم:310
خلاصة حكم المحدث:ضعيف جداً
tahqiq al-albani, dha'if jiddan
semua dari dorar search engine

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by Ad-Dien on Wed Feb 15, 2012 1:48 pm

thtl wrote:Takhrij:
من لا يهتم بأمر المسلمين فليس منهم ومن يصبح ويمسى ناصحا لله ولرسوله ولكتابه ولإمامه ولعامة المسلمين فليس منهم (الطبرانى فى الأوسط عن حذيفة)
أخرجه الطبرانى فى الأوسط (7/270 ، رقم 7473) . وأخرجه أيضا : فى الصغير (2/131 ، رقم 907) . قال الهيثمى (1/87) : فيه عبد الله بن أبى جعفر الرازى ضعفه محمد بن حميد ، ووثقه أبو حاتم ، وأبو زرعة ، وابن حبان .
[/size]dikeluarkan oleh Tobrani dalam al-Awsat dan al-saghir, kata al-Haithami dalam al-Majma' (1:87), dha'if kerana perawi bernama abdullah bin abi Jaafar al-raazi

Takhrij/tahqiq al-Albani dalam silsilah al-dha`ifah:
من أصبح و همه الدنيا ، فليس من الله في شيء ، و من لم يهتم بأمر المسلمين فليس منهم
الراوي:أبو ذر الغفاري المحدث:الألباني - المصدر:السلسلة الضعيفة- الصفحة أو الرقم:310
خلاصة حكم المحدث:ضعيف جداً

tahqiq al-albani, dha'if jiddan
semua dari dorar search engine

syukran..hehe

dari multaqa alhadeeth pun saya rasa sama jawapannya terbaik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by thtl on Wed Feb 15, 2012 4:34 pm

kalau dah pandai cari kat al-Multaqa, kenapa tanya pulak! kat al-multaqa tu adalah muktamad laa

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by Ad-Dien on Wed Feb 15, 2012 8:04 pm

thtl wrote:kalau dah pandai cari kat al-Multaqa, kenapa tanya pulak! kat al-multaqa tu adalah muktamad laa

hehe..yeke muktamad? saya tanya je, minta pendapat ramai orang yang arif..baru saya dapat manfaat yang banyak lagi besar..saya kan pelajar..hehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by thtl on Wed Feb 15, 2012 8:28 pm

multaqa tu himpunan muhaddith kontemporer seluruh dunia khususnya tanah arablaa..diskusi mereka tu dianggap yg paling latest. so kalau dah jumpa dalam Multaqa, maka itulah yg terbaik.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by Ad-Dien on Wed Feb 15, 2012 8:51 pm

thtl wrote:multaqa tu himpunan muhaddith kontemporer seluruh dunia khususnya tanah arablaa..diskusi mereka tu dianggap yg paling latest. so kalau dah jumpa dalam Multaqa, maka itulah yg terbaik.

apa beze mulataqa al-hadeeth, multaqa al-isnad, dan multaqa al-athar...3 website yang berlainan... :roll:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by thtl on Thu Feb 16, 2012 6:14 am

oh, ana tak pernah try lagi yg dua lagi tu (enta lebih advance nampaknya) enta ni pandai arabic ke tak pandai atau pandai sikit2...kena tanya kat doc fathi jiran sebelah...hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by Ad-Dien on Thu Feb 16, 2012 7:02 am

thtl wrote:oh, ana tak pernah try lagi yg dua lagi tu (enta lebih advance nampaknya) enta ni pandai arabic ke tak pandai atau pandai sikit2...kena tanya kat doc fathi jiran sebelah...hehehe

hehe..tak ada lah advanced..tapi ana ahli berdaftar di sana...dulu...

arabic? biarlah rahsia..(tengah belajar..setiap hari ) Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by thtl on Thu Feb 16, 2012 12:58 pm

org yg sama (dr multaqa ahlul hadith) ke yg dok lepak kat multaqa sanad dan multaqa atsar?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by Ad-Dien on Thu Feb 16, 2012 2:21 pm

thtl wrote:org yg sama (dr multaqa ahlul hadith) ke yg dok lepak kat multaqa sanad dan multaqa atsar?

orang yang sama ape yek?? tak faham,,,

tak adalah duduk lepak sangat, singgah ziarah je..tak kerap..ya di tiga-tiganyalah.. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by thtl on Thu Feb 16, 2012 4:14 pm

maksudnya, apakah komuniti multaqa ahlil hadith, juga merupakan komuniti multaqa sanad dan multaqa atsar.

cth: org yg surfing kat blog thtl, juga org yg sama yg surfing kat laman web afn 2.0

maka apakah komuniti multaqa ahlil hadith juga yg dok surfing kat multaqa sanad??


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by Ad-Dien on Thu Feb 16, 2012 8:55 pm

thtl wrote:maksudnya, apakah komuniti multaqa ahlil hadith, juga merupakan komuniti multaqa sanad dan multaqa atsar.

cth: org yg surfing kat blog thtl, juga org yg sama yg surfing kat laman web afn 2.0

maka apakah komuniti multaqa ahlil hadith juga yg dok surfing kat multaqa sanad??


tak pasti lah pula..cuba ustaz check kan..hehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by thtl on Fri Feb 17, 2012 6:40 am

it doesn't matter, asalkan pendapat di semua multaqa tu adalah manhaj salafiyah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by Ad-Dien on Fri Feb 17, 2012 9:34 pm

thtl wrote:it doesn't matter, asalkan pendapat di semua multaqa tu adalah manhaj salafiyah

ustaz bukan ahli multaqa ka? yeyer jek..hehee. Smile


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by thtl on Sat Feb 18, 2012 4:50 am

ana ahli multaqa ahlil hadith ajelaa..satu cukup, banyak wat pening je...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by Ad-Dien on Sat Feb 18, 2012 9:58 am

thtl wrote:ana ahli multaqa ahlil hadith ajelaa..satu cukup, banyak wat pening je...

terbaik terbaik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by Ad-Dien on Mon Mar 10, 2014 7:47 pm

Hadith ini ada beberapa versi (masih dalam topik ini).. mungkin boleh dikumpulkan dan disemak...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by thtl on Mon Mar 10, 2014 9:46 pm

Pasal Dien dah pandai arabic, kat sini perbahasannya
Klik Linknya
Multaqa AH

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by Ad-Dien on Fri Mar 14, 2014 1:13 pm

thtl wrote:Pasal Dien dah pandai arabic, kat sini perbahasannya
Klik Linknya
Multaqa AH

Jazakallahu khairan jaza'  Like 

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Takhrij] Hadith Ambil Berat Urusan Muslimin

Post by Sponsored content Today at 3:42 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum