[Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Go down

[Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by zikrulmaut_sm on Thu Mar 01, 2012 1:15 pm

First topic message reminder :

Bismillahirrahmanirrahim,

Assalamualaikum,

Saya nak tanya, apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran menurut undang-undang hak cipta? Syeikh-syeikh tu ada royalti ke tak untuk tilawah diorang? Kalau nak upload dan sebarkan kat internet boleh ke?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down


Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by thtl on Sun Mar 04, 2012 5:11 am

mestilah boleh, tapi ana kena tahqiq dulu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by Ad-Dien on Sun Mar 04, 2012 5:43 am

thtl wrote:mestilah boleh, tapi ana kena tahqiq dulu

hehe..biasanya dah terbit baru akan ada edisi tahqiq untuk penambah baikan..hehe

biarlah karya ana dah keluar banyak dulu..10 tahun akan datang ustaz tahqiq lah..ahakss KohKohKoh

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by thtl on Sun Mar 04, 2012 7:19 pm

apa susah, dien ikut cara doc Fathi aje..kasi free e-book aje...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by Ad-Dien on Mon Mar 05, 2012 4:52 am

thtl wrote:apa susah, dien ikut cara doc Fathi aje..kasi free e-book aje...

ok juga tu, tunggu karya dah mencapai taraf ustaz alamghiri dulu..hehe...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by thtl on Mon Mar 05, 2012 11:55 am

tau tak per

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by Nizam on Tue Mar 13, 2012 7:26 pm

La... Jadi yg travelog tu tak jadi terbit ka thtl?

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by Ad-Dien on Tue Mar 13, 2012 8:17 pm

Penyu wrote:La... Jadi yg travelog tu tak jadi terbit ka thtl?

jadi-jadi...saya akan luluskan..hhehe..bakal CEO..huhu Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by thtl on Wed Mar 14, 2012 7:36 am

Travelog tu panjang lagi nak habis, ada 100 siri, akan dikemaskini dan diedit semasa saya di saudi insyaAllah...siri tsb akan dihentikan tak lama lagi di blog, supaya endingnya tergantung. sapa nak tau, kena beli bukunya...hehehe


penerbit? kalau CEO dien sanggup dan ada dana nak terbitkan, why not..?



thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by Ad-Dien on Wed Mar 14, 2012 1:42 pm

thtl wrote:Travelog tu panjang lagi nak habis, ada 100 siri, akan dikemaskini dan diedit semasa saya di saudi insyaAllah...siri tsb akan dihentikan tak lama lagi di blog, supaya endingnya tergantung. sapa nak tau, kena beli bukunya...hehehe


penerbit? kalau CEO dien sanggup dan ada dana nak terbitkan, why not..?



insyaAllah..nanti bicang dengan CEO besar..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by thtl on Wed Mar 14, 2012 1:48 pm

cuma manuskrip La tahzan dah terlepas, sebab dah sign contract dengan Pustaka al-Azhar JB. Depa kata nak bayor deposit...tak tahu bila..hehehe
tapi manuskrip hadis Maqlubah dah hantar kpd CEO dien, tapi dia tak balas, dah masuk dalam e-mail dia atau tidak...patutnya dien yg urus benda2 gini...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by Ad-Dien on Wed Mar 14, 2012 5:28 pm

thtl wrote:Travelog tu panjang lagi nak habis, ada 100 siri, akan dikemaskini dan diedit semasa saya di saudi insyaAllah...siri tsb akan dihentikan tak lama lagi di blog, supaya endingnya tergantung. sapa nak tau, kena beli bukunya...hehehe


penerbit? kalau CEO dien sanggup dan ada dana nak terbitkan, why not..?



insyaAllah..nanti bicang dengan CEO besar..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by hamba_Allah on Wed Mar 21, 2012 12:13 am

thtl wrote:zsm,

boleh, sebab ia bukan ada unsur komersil. yg tak boleh, enta ambil pdf tu dan caj kpd org lain kalau nak download dari PC enta.

Sebenarnya kena tengok ape dia punye license agreement. Kalo license tu cakap kegunaan untuk personal use jadi memang tak boleh share la walaupun nak bagi free kat orang pon.

Contoh: saya beli 1 ebook. License Ebook ni hanya benarkan untuk kegunaan saya saja dan tak boleh dishare kepada orang lain.

Cuba check apa dia punya EULA (End-user license agreement). Kalo takdak license tu share le banyak2 KohKohKoh

hamba_Allah
AHLI
AHLI

Posts : 9
Points : 17
Join date : 09/02/2012

Back to top Go down

Re: [Undang-undang hak cipta] Apa status kaset/cd/mp3/recording murattal @ tilawah al-Quran?

Post by Sponsored content Today at 7:37 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 2 Previous  1, 2

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum