dalil sahih sunnahnya berbekam

View previous topic View next topic Go down

dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by yat on Tue May 01, 2012 9:55 pm

Salam,

Minta dikongsikan dalil sahih mengenai sunah berbekam, dan sapa2 sini yt pernah berbekam...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by thtl on Wed May 02, 2012 6:45 am

ini dien boleh tolong, sebab dia ada Tibb Nabawi lil Ibn Qayyim.betui tak dien..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by Ad-Dien on Wed May 02, 2012 7:49 pm

thtl wrote:ini dien boleh tolong, sebab dia ada Tibb Nabawi lil Ibn Qayyim.betui tak dien..

saya rasa pernah tulis di blog bab bekam ni..

dalam syamail pun ada bab khusus mengenai hajamah ni..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by thtl on Wed May 02, 2012 8:26 pm

dien postler satu dua hadis sahih for yat

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by Ad-Dien on Wed May 02, 2012 8:36 pm

thtl wrote:dien postler satu dua hadis sahih for yat

hhuhu...baru nak beradu..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by thtl on Wed May 02, 2012 8:38 pm

ish biasanya tidur lewat...kat Gizan baru jam 8:40 malam..hehehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by Ad-Dien on Wed May 02, 2012 8:47 pm

thtl wrote:ish biasanya tidur lewat...kat Gizan baru jam 8:40 malam..hehehe

tak boleh dah lepas ni lewat..hehe...dah kerje part time di maktabah lama..hehe..kena fokus menulis karya pulak..

ok saya kasi hadith je ye..nanti minta syeikh takhrij k akhi yat.. untuk akhi yat saya kasi special malam ni jugak..hehe..

عن بن عباس قال: إن النبي صلى الله عليه وسلم احتجم في الاخدعين وبين الكتفين واعطى الحجام أجره ولو كان حراما لم يعطه


Daripada Ibn Abbas berkata, bahawa Rasulullah s.a.w pernah berbekam pada dua urat tengkok dan antara kedua-dua bah baginda. Baginda memberikan kepada tukang bekam itu upah. Sekiranya ia adalah haram, baginda pasti tidak akan memberinya (upah).

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by Ad-Dien on Wed May 02, 2012 8:59 pm



عن انس بن مالك قال: كان رسول الله صلى عليه وسلم يحتجم في الاخدعين والكاهل، وكان يحتجم لسبع عشرة، وتسع عشرة، وإحدى وعشرين


Daripada Anas bin Malik berkata: Adalah Rasulullah s.a.w pernah berbekam di dua urat tengkok dan bahagian atas belakang baginda. Rasulullah s.a.w berbekam pada 17, 19 dan 21 (hari bulan)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by Ad-Dien on Wed May 02, 2012 9:03 pm


عن انس بن مالك قال: أن رسول الله صلى عليه وسلم احتجم وهو محرم بملل على ظهر القدم


Daripada Anas bin Malik berkata: Rasulullah s.a.w pernah berbekam di bahagian belakang kaki baginda di Malal (tempat antara makkah dan madinah) dalam keadaan berihram.
الراوي: عبدالله بن عباس المحدث: الألباني - المصدر: مختصر الشمائل - الصفحة أو الرقم: 311
خلاصة حكم المحدث: صحيح


Mukhtashar al-Syama'il, al-Albani kata sahih. syaikh Maher kata dha`if, tapi ia sahih lighairihi dari jalur yg lain.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by thtl on Wed May 02, 2012 9:05 pm

الراوي: عبدالله بن عباس المحدث: الألباني - المصدر: مختصر الشمائل - الصفحة أو الرقم: 311
خلاصة حكم المحدث: صحيح


Mukhtashar al-Syama'il, al-Albani kata sahih. syaikh Maher kata dha`if, tapi ia sahih lighairihi dari jalur yg lain.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by Ad-Dien on Wed May 02, 2012 9:08 pm



syekh tolong quote hadith tu dan letak takhrij di bawahna ye..
takut nanti keliru pula...

nak beradu dulu..hehe..sok nak ke maktabah alamghiri..9 jam berama buku..so happy... Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by thtl on Wed May 02, 2012 9:36 pm

beres

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by Ad-Dien on Thu May 03, 2012 8:28 pm

thtl wrote:beres
tak beres pun..takda takhrij pun..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by thtl on Thu May 03, 2012 9:05 pm

bila ana dah takhrij syama'il Imam abu Isa tu dah cukup, sebab kitab tu kan ada jual kat Malaysia...

kemudian yg penting, ana dah kasi tau tahqiqnya tu..dari al-Albani dan syaikh Mahir...itu susah mau dapat tu...hehehe

bila ana beri betis, jangan nak paha pulak...
Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by Ad-Dien on Thu May 03, 2012 9:09 pm

thtl wrote:bila ana dah takhrij syama'il Imam abu Isa tu dah cukup, sebab kitab tu kan ada jual kat Malaysia...

kemudian yg penting, ana dah kasi tau tahqiqnya tu..dari al-Albani dan syaikh Mahir...itu susah mau dapat tu...hehehe

bila ana beri betis, jangan nak paha pulak...
Laughing
hehe...

maksud saya saya tak tulis riwayat..bukhari, muslim..tirmizi..hehe..

makan betis tak cukup...dalam ilmu..kehkeh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by thtl on Thu May 03, 2012 9:15 pm

Nama Termidzi kan ada tu..syamail Termidzi...bila buka syamail, maka dalam tu Imam Termidzi akan kasi sanad dan takhrijnya sekali...
kalau syamail tak ada, maka ana kena kasilah...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by Ad-Dien on Thu May 03, 2012 9:21 pm

thtl wrote:Nama Termidzi kan ada tu..syamail Termidzi...bila buka syamail, maka dalam tu Imam Termidzi akan kasi sanad dan takhrijnya sekali...
kalau syamail tak ada, maka ana kena kasilah...

hehe...ada syamail kat kedai..tak bawak rumah

bleh..kasi yang cetakan arabic.hehe..fresh punya

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by thtl on Thu May 03, 2012 9:50 pm

Yat dah puas hati tu, dia sengap je

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by Ad-Dien on Thu May 03, 2012 9:58 pm

thtl wrote:Yat dah puas hati tu, dia sengap je

hehe terbaik

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by yat on Fri May 04, 2012 4:53 am

puas2..

sebab kalau mengoogle, hehe, asyik2 dari darus syifa and yayasan sofa...saya tau ianya sunnah, tapi saja nak kepastian yg lebih kuat, itu sahaja

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by Ad-Dien on Fri May 04, 2012 7:33 pm

yat wrote:puas2..

sebab kalau mengoogle, hehe, asyik2 dari darus syifa and yayasan sofa...saya tau ianya sunnah, tapi saja nak kepastian yg lebih kuat, itu sahaja

good alhamdulillah..
moga bermanfaat

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: dalil sahih sunnahnya berbekam

Post by Sponsored content Today at 9:11 pm


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum