Kesahihan cerita dari artikelm ini

View previous topic View next topic Go down

Kesahihan cerita dari artikelm ini

Post by yat on Thu Aug 30, 2012 5:05 am

Artikel asal dari link ini:

http://muslimvillage.com/2012/08/29/27629/the-loss-of-meaning-the-destruction-of-muslim-holy-sites/?utm_source=MV-mail&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%2332733&utm_campaign=newsletter%2029th%20Aug%202012

Penulis adalah sufi bermazhab hanafi (dari page wiki dia)..

Ada 3 riwayat yg saya nak tau kesahihan dia:

Imam Shafi’i washed a shirt sent to him by Imam Ahmad and drank the water it was washed in (Ibn ‘Asakir, Tarikh Dimashq, 5.312).

Imam Shafi’i also would visit the grave of Imam Abu Hanifa and pray there when he had some pressing need and ask God to fulfill that need, which would invariably be fulfilled. (al-Baghdadi, Tarikh Baghdad, 1.122)

Imam Ahmad made a bequest that he be buried in Bab al-Tibn in the Qati’a cemetery. When asked about this, he responded, “I have strong proof that there is a prophet buried in Qati’a, and I would rather be buried close to a prophet than to my very own father” (Ibn Abi Ya’la, Tabaqat al-Hanabila, 1 . 188).

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Kesahihan cerita dari artikelm ini

Post by Ad-Dien on Thu Aug 30, 2012 5:55 am

yat wrote:Artikel asal dari link ini:

http://muslimvillage.com/2012/08/29/27629/the-loss-of-meaning-the-destruction-of-muslim-holy-sites/?utm_source=MV-mail&utm_medium=Email&utm_content=Subscriber%2332733&utm_campaign=newsletter%2029th%20Aug%202012

Penulis adalah sufi bermazhab hanafi (dari page wiki dia)..

Ada 3 riwayat yg saya nak tau kesahihan dia:

Imam Shafi’i washed a shirt sent to him by Imam Ahmad and drank the water it was washed in (Ibn ‘Asakir, Tarikh Dimashq, 5.312).

Imam Shafi’i also would visit the grave of Imam Abu Hanifa and pray there when he had some pressing need and ask God to fulfill that need, which would invariably be fulfilled. (al-Baghdadi, Tarikh Baghdad, 1.122)


Imam Ahmad made a bequest that he be buried in Bab al-Tibn in the Qati’a cemetery. When asked about this, he responded, “I have strong proof that there is a prophet buried in Qati’a, and I would rather be buried close to a prophet than to my very own father” (Ibn Abi Ya’la, Tabaqat al-Hanabila, 1 . 188).


Setakat yang saya tahu, kisah Imam Syafie bertabarruk di kubur Imam Abu Hanifah itu batil...

ada sesetengah berpendapat riwayat dalam kitab tarikh ini tidak boleh dijadikan hujjah... perlu dahulukan riwayat dalam kitab fiqh dan hadith...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kesahihan cerita dari artikelm ini

Post by thtl on Thu Aug 30, 2012 5:58 am

penulis sufi mmg tak boleh percaya daa...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kesahihan cerita dari artikelm ini

Post by Ad-Dien on Thu Aug 30, 2012 6:06 am

thtl wrote:penulis sufi mmg tak boleh percaya daa...

Ustaz ada kitab tarikh? tabaqat atau manaqib tak? cube cek kan kalau jumpa... setakat yang didengar kisah ni tak ada sanad/ sanad lemah.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kesahihan cerita dari artikelm ini

Post by thtl on Thu Aug 30, 2012 6:09 am

boleh je, nak search guna syamela. cuma hari ni tak free

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Kesahihan cerita dari artikelm ini

Post by yat on Thu Aug 30, 2012 6:17 am

Saya memang tak percaya tulisan dia, cuma nak tau riwayat dia ambik tu..

dulu saya da tanya tentang satu riwayat dari kitab tarikh baghdad, batil jugak.....

dari satu sudud pulak, memang nampak tak logik, macam Imam Syafie minum air basuhan baju hadiah dari Imam Ahmad....tak boleh blah!!!

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: Kesahihan cerita dari artikelm ini

Post by Ad-Dien on Thu Aug 30, 2012 6:20 am


Dari al-Akh Igun..


Dikisahkan bahwa Imam Syafi'i -rahimahullah- pernah mengatakan : "Aku ngalap berkah (bertabarruk -ket) dengan Abu Hanifah. Aku mendatangi kuburannya setiap hari. Apabila aku ada hajat, maka aku pergi ke sisi kuburannya, sholat dua raka'at dan berdoa di sisi kuburan Abu Hanifah, kemudian tak lama dari itu Allah mengabulkan do'aku".


TAKHRIJ DAN DERAJAT KISAH

BATHIL. Kisah ini dicantumkan oleh al-Khotib al-Baghdadi dalam Tarikh Baghdad 1/123 dari jalur Umar bin Ishaq bin Ibrohim dari Ali bin Maimun dari asy-Syafi'i.

Riwayat ini adalah lemah, bahkan bathil, karena Umar bin Ishaq tidak dikenal dan tidak disebutkan dalam kitab-kitab perowi hadits. (Lihat Silsilah Ahadits Adh-Dho'ifah 1/78 oleh al-Albani).

Kisah ini adalah kedustaan yang amat nyata. Syaikhul Islam Ibnu Taimiyah -rahimahullah- berkata : "Ini adalah kedustaan yang sangat nyata bagi orang yang mengerti ilmu hadits... Orang yang menukil kisah ini hanyalah orang yang sedikit ilmu dan agamanya." (Iqtidho' Shirothil Mustaqim 2/685-686).

Ibnu Qoyyim -rahimahullah- juga berkata : "Kisah ini termasuk kedustaan yang sangat nyata." (Ighotsatul Lahfan 1/399).

Dalam kitab Tab'id Syaithon dijelaskan : "Adapun cerita yang dinukil dari Imam Syafi'i -rahimahullah- bahwa beliau biasa pergi ke kuburan Abu Hanifah -rahimahullah-, maka itu adalah kisah dusta yang nyata." (At-Tawashul Ila Haqiqoti Tawassul hlm. 339-340).

Maka janganlah engkau dengarkan apa yang dikatakan oleh al-Kautsari bahwa sanad kisah ini adalah shohih (Maqolat al-Kautsari hlm. 381), karena ini adalah termasuk kesalahannya.

bacaan lain: http://arkib.al-fikrah.net/index.php?name=Forums&file=viewtopic&printertopic=1&t=17386&start=0&postdays=0&postorder=asc&vote=viewresult

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Kesahihan cerita dari artikelm ini

Post by Sponsored content Today at 9:06 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum