Tinggalkan Al Quran Jika Berpecah?

View previous topic View next topic Go down

Tinggalkan Al Quran Jika Berpecah?

Post by alDayyan on Fri Oct 04, 2013 11:23 am

Salam 

Apakah yg dimaksudkan dgn hadis ini? Mohon pencerahan..


Jumpa kat lidwaa.

_________________
Jazakallah  kerana menjawab persoalan saya.. Semoga Allah merahmati kita semua.  Smile
Jemput LIKE   Like  fanpage
KOLEKSI HADIS PALSU DAN KISAH ISRAELIYAT.

alDayyan
Helper
Helper

Posts : 562
Points : 771
Join date : 25/05/2012
Age : 47
Location : 127.0.0.1

http://www.bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Tinggalkan Al Quran Jika Berpecah?

Post by thtl on Fri Oct 04, 2013 11:47 am

maksudnya, jika pembacaan dan diskusi ayat itu membawa kpd kesatuan dalam makna dan bacaanya. Jika kita bertengkar dgn maksud ayat itu, apakah maksud sebenarnya, maka lebih ditinggalkan majlis itu..itu maksudnya
(Fath al-Bari) ada asbab nuzul, nanti ana cari

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tinggalkan Al Quran Jika Berpecah?

Post by Ad-Dien on Fri Oct 11, 2013 9:38 pm

alDayyan wrote:Salam 

Apakah yg dimaksudkan dgn hadis ini? Mohon pencerahan..


Jumpa kat lidwaa.
Ayat ini tentang sahabat berselisih mengenai qiraat (dielek bacaan) Al-Quran maka mereka diperintahkan untuk meninggalkan perdebatan mengenainya supaya mereka tidak berpecah belah.

Dalam sejarah pengumpulan Al-Quran, kita dapat lihat adanya perselisihan mengenai qiraat Al-Quran Ketika terjadi perang Armenia dan Azarbaijan dengan penduduk Iraq, sehinggalah mushaf Al-Quran dilengkapkan semula atas saranan Huzaifah ibn Al-Yaman. [Ini bukan asbab al-wurud hadith, cuma sejarah pernah terjadi perselisihan mengenai qiraat]

Lafaz akhir "Faqumu" itu boleh juga difahami dengan berdiri. Sesetengah syarh menyebutkan bahawa ia perintah untuk berdiri dari perbincangan itu, iaitu meninggalkan perdebatan/ perselisihan mengenai Al-Quran supaya tidak berpecah sebagai mana ummat terdahulu yang berselisih mengenai kitab mereka.

Allahua'lam.

[Intisari dari Kasyf al-Musykil min hadith As-Sahihain, karya Abu al-Faraj Ibn Jauzi 1/344]


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tinggalkan Al Quran Jika Berpecah?

Post by thtl on Wed Oct 23, 2013 11:26 am

Syukran Dien, ana jarang dapat buka kitab sejak akhir2 ni

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tinggalkan Al Quran Jika Berpecah?

Post by Ad-Dien on Wed Oct 23, 2013 11:00 pm

thtl wrote:Syukran Dien, ana jarang dapat buka kitab sejak akhir2 ni
Afwan ya syikhana, takpa ustaz ana bantu mana yang mampu sahaja. Ana pun jarang online dan maaf jarang dapat luang masa disini macam dulu-dulu lagi. Tambahan sekarang dah study (sem 4) dan ada tanggungjawab dengan masyarakat sini serta handle syarikat dakwah, jadi komitmen kat alam maya dah makin berkurang, tak dapat nak seaktif dulu lagi.

Ana cuba mana yang mampu insyaAllah. Barakallahufikum

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tinggalkan Al Quran Jika Berpecah?

Post by Sponsored content Today at 3:12 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum