Fiqh hadith baca 3 qul sebelum tido..

Go down

Fiqh hadith baca 3 qul sebelum tido.. Empty Fiqh hadith baca 3 qul sebelum tido..

Post by bukhori on Sat Feb 01, 2014 8:20 pm

Assalam tuan2 panel.. Tntang fiqh hadith sapu seluruh anggota bdan sblm tido, yg rajihnya adakah tiup tpak tngan seblum mmbca surah 3 qul ataupun selepas mmbcanya? Sbb ada yg mngatakn selepas wlaupun kalu x salah sy hadithnya mngatakan sblm... Mntk pnjelasan yg pakar.

bukhori
AHLI
AHLI

Posts : 88
Points : 124
Join date : 30/01/2014

Back to top Go down

Fiqh hadith baca 3 qul sebelum tido.. Empty Re: Fiqh hadith baca 3 qul sebelum tido..

Post by thtl on Sat Feb 01, 2014 10:22 pm

cara dalam sahih Bukhari:
Meniup kedua telapak tangan sambil membaca surat Al Ikhlash (qul huwallahu ahad), surat Al Falaq (qul a’udzu bi robbil falaq), dan surat An Naas (qul a’udzu bi robbinnaas), masing-masing sekali. Setelah itu mengusap kedua tangan tersebut ke wajah dan bagian tubuh yang dapat dijangkau. Hal ini dilakukan sebanyak tiga kali. Inilah yang dicontohkan oleh Nabi shallallahu ‘alaihi wa sallam sebagaimana dikatakan oleh istrinya ‘Aisyah.

Dari ‘Aisyah, beliau radhiyallahu ‘anha berkata,

كَانَ إِذَا أَوَى إِلَى فِرَاشِهِ كُلَّ لَيْلَةٍ جَمَعَ كَفَّيْهِ ثُمَّ نَفَثَ فِيهِمَا فَقَرَأَ فِيهِمَا ( قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ ) وَ ( قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ الْفَلَقِ ) وَ ( قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ ) ثُمَّ يَمْسَحُ بِهِمَا مَا اسْتَطَاعَ مِنْ جَسَدِهِ يَبْدَأُ بِهِمَا عَلَى رَأْسِهِ وَوَجْهِهِ وَمَا أَقْبَلَ مِنْ جَسَدِهِ يَفْعَلُ ذَلِكَ ثَلاَثَ مَرَّاتٍ

“Nabi shallallahu ’alaihi wa sallam ketika berada di tempat tidur di setiap malam, beliau mengumpulkan kedua telapak tangannya lalu kedua telapak tangan tersebut ditiup dan dibacakan ’Qul huwallahu ahad’ (surat Al Ikhlash), ’Qul a’udzu birobbil falaq’ (surat Al Falaq) dan ’Qul a’udzu birobbin naas’ (surat An Naas). Kemudian beliau mengusapkan kedua telapak tangan tadi pada anggota tubuh yang mampu dijangkau dimulai dari kepala, wajah, dan tubuh bagian depan. Beliau melakukan yang demikian sebanyak tiga kali.” (HR. Bukhari no. 5017).

fiqh yg sahih menurut sahih Bukhari:
1. kumpul dua tangan
2. tiup
3. baca surah
4. kemudian usap seluruh badan
Ulang 3X

Namun, banyak juga fuqaha' dan mazhab yg mendahului baca kemudian tiup kerana amalan ruqyah adalah demikian. Jadi kedua-duanya dibolehkan, ini kerana turutan itu tidaklah penting sangat (kalau penting sudah tentu Nabi akan memberitahu)...samada tiup dan baca atau baca dan tiup. yang lebih popular utk meruqyah ialah baca dan tiup.
thtl
thtl
Admin
Admin

Posts : 9561
Points : 10331
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Fiqh hadith baca 3 qul sebelum tido.. Empty Re: Fiqh hadith baca 3 qul sebelum tido..

Post by bukhori on Sun Feb 02, 2014 2:33 am

Ok dh pham.. Tq tuan..

bukhori
AHLI
AHLI

Posts : 88
Points : 124
Join date : 30/01/2014

Back to top Go down

Fiqh hadith baca 3 qul sebelum tido.. Empty Re: Fiqh hadith baca 3 qul sebelum tido..

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum