Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Thu Mar 15, 2012 11:25 am



nak tahu status hadith ini, ada jumpa di masjid tapi lupa matan penuhnya..

barangsiapa yang mengimarahkan masjid, akan dijanjikan syurga.. (riwayat al-Bazzar)..

1. matan arab
2. takhrij
3. seputar pendapat ulama' terhada al-bazzar..adakah muhaddithin muktabar..? atau ulama' lain

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Thu Mar 15, 2012 12:21 pm

pertama ayat AQ dulu:


AQ 9:18 [Hanya yang memakmurkan masjid-masjid Allah ialah orang-orang yang beriman kepada Allah dan Hari kemudian, serta tetap mendirikan shalat, emnunaikan zakat dan tidak takut (kepada siapapun) selain kepada Allah, maka merekalah orang-orang yang diharapkan termasuk golongan orang-orang yang mendapat petunjuk.]

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Thu Mar 15, 2012 12:44 pm

thtl wrote:pertama ayat AQ dulu:


AQ 9:18 [Hanya yang memakmurkan masjid-masjid Allah ialah orang-orang yang beriman kepada Allah dan Hari kemudian, serta tetap mendirikan shalat, emnunaikan zakat dan tidak takut (kepada siapapun) selain kepada Allah, maka merekalah orang-orang yang diharapkan termasuk golongan orang-orang yang mendapat petunjuk.]

syukran...

next.hadith tu sahih tak? saya tak jumpa matannya..
ingat riwayat bazzar dan matan lebih kurang macam tu lah..

beliau kibar muhaddith?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Thu Mar 15, 2012 1:00 pm

Hadith tu dah scan dalam Syameela, tak jumpa, dien kena tanya kat syabab 2.0

البَزَّار، أبـوبـكـر
( بعد 201 - 292هـ، بعد 816 - 905م). الشيخ أبوبكر أحمد بن عمرو بن عبدالخالق البصري، البزار المحدِّث الحافظ العلامة الشهير.

من علماء الحديث المعروفين. رحل في آخر عمره ناشراً حديثه، فحدّث بأصبهان عن الكبار، وببغداد، ومصر، ومكة، والرّملة بفلسطين. واشتهر البزار بكتابه النافع المسند الكبيرالمعلل
الذي تكلّم على أسانيده وهو المسمّى البحر الزخّار
. وقد جرّد زوائده الحافظ الهيثمي وسمّاه كشف الأستار عن زوائد البزار
. قال الدارقطني عنه: "ثقة ويتكل على حفظه". توفي بالرَّمْلة بفلسطين


wafat 292H, salafi tu..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Thu Mar 15, 2012 1:46 pm

thtl wrote:Hadith tu dah scan dalam Syameela, tak jumpa, dien kena tanya kat syabab 2.0

البَزَّار، أبـوبـكـر
( بعد 201 - 292هـ، بعد 816 - 905م). الشيخ أبوبكر أحمد بن عمرو بن عبدالخالق البصري، البزار المحدِّث الحافظ العلامة الشهير.

من علماء الحديث المعروفين. رحل في آخر عمره ناشراً حديثه، فحدّث بأصبهان عن الكبار، وببغداد، ومصر، ومكة، والرّملة بفلسطين. واشتهر البزار بكتابه النافع المسند الكبيرالمعلل
الذي تكلّم على أسانيده وهو المسمّى البحر الزخّار
. وقد جرّد زوائده الحافظ الهيثمي وسمّاه كشف الأستار عن زوائد البزار
. قال الدارقطني عنه: "ثقة ويتكل على حفظه". توفي بالرَّمْلة بفلسطين


wafat 292H, salafi tu..

ok..status salaf..

dalam syamila tak de? wahh..dahsyat

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Thu Mar 15, 2012 4:50 pm

kalau syamila pun tarak, dorar.net, islam.web pun tarak, susahlah mana lagi nak cari...sebab kita ni muhardisc bukan muhaddis

sebab matan dalam bahasa melayu...kemungkinan ia rekaan org melayu...itu yg susah nak cari. kemungkinan salah terjemah pun ada...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Thu Mar 15, 2012 8:37 pm

thtl wrote:kalau syamila pun tarak, dorar.net, islam.web pun tarak, susahlah mana lagi nak cari...sebab kita ni muhardisc bukan muhaddis

sebab matan dalam bahasa melayu...kemungkinan ia rekaan org melayu...itu yg susah nak cari. kemungkinan salah terjemah pun ada...

sahih, nanti saya cari semula...

al-bazzar ni seorang thiqah ke?

kitab hadith dia apa?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Fri Mar 16, 2012 7:56 am

mestilah tsiqah, tapi kitab hadith dia tak setsiqah kutub sittah laa

kitab hadith dia: Musnad al-Bazzar

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Fri Mar 16, 2012 10:59 am



thiqah imam? thiqah ma'mun? thiqah etc...?


minta bantuan cari semula, matannya tadi tengok dimasjid..

"orang yang selalu mengimarahkan masjid adalah orang yang dekat dengan Allah" (Rawahul al-bazzar)

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Fri Mar 16, 2012 12:12 pm

apa masalah dien dgn al-Bazzar ni, sampai tanya dia tsiqah atau tidak...?

senang je..
kalau dien nak guna kitab hadis dia, Musnad al-Bazzar, beli edisi Tahqiq...abis cerita.

matan bazzar pasal mesjid tu susah mau cari sebab ia matan yg biasa

makmurkan mesjid dekat dgn Allah, itukan suatu kenyataan yg logik...

ia selari dgn ayat AQ, Taubat: 18

[Hanya yang memakmurkan masjid-masjid Allah ialah orang-orang yang beriman kepada Allah dan Hari kemudian, serta tetap mendirikan shalat, emnunaikan zakat dan tidak takut (kepada siapapun) selain kepada Allah, maka merekalah orang-orang yang diharapkan termasuk golongan orang-orang yang mendapat petunjuk.]

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Fri Mar 16, 2012 12:48 pm

thtl wrote:apa masalah dien dgn al-Bazzar ni, sampai tanya dia tsiqah atau tidak...?

senang je..
kalau dien nak guna kitab hadis dia, Musnad al-Bazzar, beli edisi Tahqiq...abis cerita.

matan bazzar pasal mesjid tu susah mau cari sebab ia matan yg biasa

makmurkan mesjid dekat dgn Allah, itukan suatu kenyataan yg logik...

ia selari dgn ayat AQ, Taubat: 18

[Hanya yang memakmurkan masjid-masjid Allah ialah orang-orang yang beriman kepada Allah dan Hari kemudian, serta tetap mendirikan shalat, emnunaikan zakat dan tidak takut (kepada siapapun) selain kepada Allah, maka merekalah orang-orang yang diharapkan termasuk golongan orang-orang yang mendapat petunjuk.]

hehe..mana ada masalah dengan al-bazzar al-muhaddith mutaqaddimin...

cuma nak tahu memandangkan tak pernah jumpa lagi hadith ni dan tak berapa familiar dengan riwayat beliau...itu sahaja..

sampung discuss di handphone tadi..

multaqa kata dhaif? ada rawi bermasalah ke? siapa yg mendhaifkan?

albani?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Fri Mar 16, 2012 12:52 pm

إِنَّمَا عُمَّارُ الْمَسَاجِدِ هُمْ أَهْلُ اللهِ (رواه البزار

tahqiq multaqa ahli hadith:

ضعيف
مداره على صالح بن بشير وهو ضعيف
لكن هناك طريق رواه ابن مخلد في (احاديث العطار )وليس فيه هذا الرجل ولكن فيه زكريا بن يحيى بن خلاد لم يذكروا له جرحا ولا توثيقا الا ابن حبان وثقه وهو معروف بالتساهل


dhaif kerana perawi Soleh bin Basyier

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Fri Mar 16, 2012 12:53 pm

susah la dia ni

hah, baca sendiri

hadith al-bazzar

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Fri Mar 16, 2012 1:01 pm

thtl wrote:susah la dia ni

hah, baca sendiri

hadith al-bazzar

barakallahufik

jazakallah

cek PM

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Fri Mar 16, 2012 1:07 pm


ibn hibban dhaifkan..

saya tak berapa jelas ucapan akhir ibn hibban tu..? maksud nye ape ye?


ولا توثيقا الا ابن حبان وثقه وهو معروف بالتساهل

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Fri Mar 16, 2012 1:11 pm

riwayat albazzar tadi ada riwayat lain, jalur Ibn Mukhallid, dalamnya tak ada perawi soleh bin basyir, tapi ada perawi zakaria bin yahya , ia tak ditemui jarah wa ta'dil atasnya, kecuali Ibn Hibban yg menyatakan ianya tsiqah, sedangkan kita tahu Ibn Hibban ni bermudah-mudah dalam hal jarah wa ta'dil perawi.


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Fri Mar 16, 2012 1:14 pm

OK. ana nak keluar kejap ada barang nak beli...hehe

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Fri Mar 16, 2012 6:40 pm

thtl wrote:riwayat albazzar tadi ada riwayat lain, jalur Ibn Mukhallid, dalamnya tak ada perawi soleh bin basyir, tapi ada perawi zakaria bin yahya , ia tak ditemui jarah wa ta'dil atasnya, kecuali Ibn Hibban yg menyatakan ianya tsiqah, sedangkan kita tahu Ibn Hibban ni bermudah-mudah dalam hal jarah wa ta'dil perawi.


ok ada dua turuq dan dua-dua dhaif dari rawi..

1. soleh bin basyir, kenapa didhaifkan? atas sebab apa? multaqa cakap apa?

2. turuq dari zakaria bin yahya, tidak ditemukan jahr wa ta'dil beliau... ulama mutaakhirin s.e ibn Hajar, albani tak ada rijal beliau tak?

wah menarik ni ..post di AFN.. Smile

rijal yang tak dijumpai melainakn ibn Hibban seorang..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Fri Mar 16, 2012 7:28 pm

Postlah kat afn 2.0. kalau dien lihat kat al-Multaqa AH tu sikit saja.

nak tahu detail kena buka Musnad al-Bazzar. 10 Jilid tu. ada dalam syameela.

level dien, memadai dengan bertaqlid dgn Multaqa je..
kalau dien nak tahu lebih, kena buka musnad al-bazzar ler...
kitab download kat website waqfeya


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Fri Mar 16, 2012 7:42 pm

thtl wrote:Postlah kat afn 2.0. kalau dien lihat kat al-Multaqa AH tu sikit saja.

nak tahu detail kena buka Musnad al-Bazzar. 10 Jilid tu. ada dalam syameela.

level dien, memadai dengan bertaqlid dgn Multaqa je..
kalau dien nak tahu lebih, kena buka musnad al-bazzar ler...
kitab download kat website waqfeya


nanti saya postkan...
wah level saya ye..hehe,,,yelah...ta'liq dengan multaqa...
tapi nak juga tau siapa ada jahr wa ta'dil rawi tu selain ibn hibban...hehe..
dan nak tau kenapa soleh bin basyir dhaif..hee Smile

'asyiq al-ilm

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 5:01 am

bukan apa, takut dien pening dgn istilah2 muhaddith, al-bazzar ni ada istilah-istilah dia sendiri...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 10:52 am

thtl wrote:bukan apa, takut dien pening dgn istilah2 muhaddith, al-bazzar ni ada istilah-istilah dia sendiri...

pening tu satu lumrah tolibul 'ilm..saya tak berputus asa insyaAllah..

ada istilah sendiri? macam al-tirmizi ke?

share lah..nak tau ni..hehe :study:

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 2:06 pm

tak leh dien, menyalahi disiplin ilmu hadith..

dien kena kuasai bukhari-muslim dulu, kemudian kutub arba'ah, lepas tu barulah sunan darimi, daruqutni, al-bazzar,al-haithami, ibn abi syaibah, abdul razzaq..


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Ad-Dien on Sat Mar 17, 2012 6:04 pm

thtl wrote:tak leh dien, menyalahi disiplin ilmu hadith..

dien kena kuasai bukhari-muslim dulu, kemudian kutub arba'ah, lepas tu barulah sunan darimi, daruqutni, al-bazzar,al-haithami, ibn abi syaibah, abdul razzaq..


sahih, syukran..kena apply fiqh al-awlawiyat dalam disiplin hadith, syukran atas ingatan..biasalah bila jumpa perkara yang baru semua nak telan dan nak tahu...

tapi saya kena dahulukan yang utama...sahihain wa syaikhain...jazakallah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by thtl on Sat Mar 17, 2012 6:06 pm

pelajar hadith semua pulun kutub sittah dulu...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hadith imarahkan masjid riwayat al-Bazzar

Post by Sponsored content Today at 4:56 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum