pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Go down

pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by yat on Mon Apr 23, 2012 3:44 pm

saja masuk bab syiah sikit:

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/9746-kelantan-anjur-ekspo-kebudayaan-iran

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Datuk Husam Musa berkata, kerajaan Iran akan membawa semua produk Iran ke Kelantan termasuk Islamic multimedia seperti video game (permainan video) berunsurkan Islam.

(Gambar: Datuk Husam menyampaikan cenderahati berupa wang dinar kepada Gabenor Qom Mohammed Hussein)
Pada masa yang sama, katanya filem animasi dan produk-produk lain juga akan di bawa ke negeri ini dalam usaha memperkenalkan produk Negara terbabit di samping usahasama dalam ekonomi kedua negeri.

Beliau berkata demikian kepada Harakahdaily, di sini semalam.

Baru-baru ini, enam orang delegasi kerajaan Iran dari Wilayah Qom melakukan lawatan rasmi ke negeri ini diketuai Gabenornya, Mohammed Hussein telah melakukan lawatan rasmi selama dua hari.

Iran juga telah menyudahkan sebanyak 24 siri rancangan tentang kehidupan Nabi Muhammad saw dan ia akan ditayangkan dalam expo kebudayaan Iran nanti di Kelantan,”ujarnya.

Pada masa yang sama, qari dari Iran juga akan dijemput untuk memperdengarkan bacaan al Quran yang mempunyai kemahiran computer yang boleh menjawa pelbagai pertanyaan secara spontan.
avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by yat on Mon Apr 23, 2012 4:05 pm

http://www.dinarkel.net/2012/04/beritairan-berminat-dengan-dinar-emas.html

Gabenor Wilayah Qom menyatakan bahawa Kerajaan Negeri Kelantan ibarat adik kepada Kerajaan Iran.

6. Kerajaan negeri akan menghantar 30 orang belia dari negeri ini ke Iran bagi mempelajari teknologi animasi dan multimedia kerana Iran amat terkehadapan dalam teknologi ini ditambah dengan kombinasi unsur-unsur Islam. Penghantaran dicadangkan dalam masa terdekat.

guano syaikh? jgn jadi serambi Qom udah ler...
avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by thtl on Mon Apr 23, 2012 4:42 pm

kerajaan kelate ni tersepit sebab projek tak masuk ke kelantan. Maka demi nak majukan negeri kelate, maka TG terpaksa mengambil rukhsah dengan membuka pintu kpd Iran.

apapun, kita masih yakin dengan kemampuan TG MB dalam menanagani tektik syiah ni. TG ni pun senior politician juga, ingat lagi tak fatwa beliau dgn bantuan BN, kalau BN kasi, ambik semua, duit, kain, bantuan baja, lembu, tapi hari mengundi, pakah pati Pas..

maka mungkin dgn Iran camtu la...nak bisnes di kelate OK, nak buka kilang OK, tapi NO syiah.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by kalepensel on Mon Apr 23, 2012 6:22 pm

hari Selasa minggu lepas, Husam datang ke masjid saya di wakaf che yeh. dia bawak sekali orang yg saya tak kenal, berpakaian jubah hitam, serban putih macam dalam gambar dalam link tu.

tapi, cara orang tu semayang mcm orang sunni je. takde nampak syiah pun.
avatar
kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 22
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 4:21 am

kalepensel wrote:hari Selasa minggu lepas, Husam datang ke masjid saya di wakaf che yeh. dia bawak sekali orang yg saya tak kenal, berpakaian jubah hitam, serban putih macam dalam gambar dalam link tu.

tapi, cara orang tu semayang mcm orang sunni je. takde nampak syiah pun.

soalan, apakah tasyasyuh mereka dilakukan hatta dalam ibadah? atau hanya selain ibadah?


_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 5:19 am

dalam ibadah pun depa tasyasyuh (betul ke istilah ni??) juga..
asalnya dalam politik, kemudian akidah dan kemudian ibadah dan fiqih
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 6:26 am

thtl wrote:dalam ibadah pun depa tasyasyuh (betul ke istilah ni??) juga..
asalnya dalam politik, kemudian akidah dan kemudian ibadah dan fiqih

sampai dalam Ibadah pun depa boleh berlakon ??fuhh..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by yat on Tue Apr 24, 2012 6:43 am

kalepensel wrote:hari Selasa minggu lepas, Husam datang ke masjid saya di wakaf che yeh. dia bawak sekali orang yg saya tak kenal, berpakaian jubah hitam, serban putih macam dalam gambar dalam link tu.

tapi, cara orang tu semayang mcm orang sunni je. takde nampak syiah pun.

taqiyyah on
avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by yat on Tue Apr 24, 2012 7:09 am

thtl wrote:kerajaan kelate ni tersepit sebab projek tak masuk ke kelantan. Maka demi nak majukan negeri kelate, maka TG terpaksa mengambil rukhsah dengan membuka pintu kpd Iran.

apapun, kita masih yakin dengan kemampuan TG MB dalam menanagani tektik syiah ni. TG ni pun senior politician juga, ingat lagi tak fatwa beliau dgn bantuan BN, kalau BN kasi, ambik semua, duit, kain, bantuan baja, lembu, tapi hari mengundi, pakah pati Pas..

maka mungkin dgn Iran camtu la...nak bisnes di kelate OK, nak buka kilang OK, tapi NO syiah.

saya tak tau la, tapi kisah nabi muhammad ni ambik dari sumber ASWJ ka syiah? karya2 'islam' mereka? kalau takat ayaq barbican tu takda hal lagi, ataupun persian carpet ka, minyak ka...ni produk2 'islamik'...

sapa2 yg ada kat kelantan waktu event ni, ada sesi soal jawab dgn qari iran (masyaf quran mana depa guna tak tau, koh koh), pastikan tanya soalan2 panas kat mereka macam 'imam mahdi version hangpa yg menyorok dalam gua tu amalkan mutaah tak?, ali taqiyyah ke masa baiah kat abu bakar, umar dan othman? betul ke sahabat nabi hanya ada 7 orang jek yg tak kafir, yg lain semua terkeluar islam?'........
avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 7:20 am

yat,

itu mereka dah expert, taqiyah akan digunakan sepenuhnya.
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by yat on Tue Apr 24, 2012 4:37 pm

ALHAMDULILLAH. tak jadi.....

avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by thtl on Tue Apr 24, 2012 5:50 pm

alhamdulillah, cancel
avatar
thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by Ad-Dien on Tue Apr 24, 2012 8:02 pm



Alhamdulillah..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by yat on Sun Jun 17, 2012 9:26 am

Sorry la, depa tak cancel, tukaq nama ja jadi Ekspo Perdaganagn Dunia Islam, tapi masuk gak produk2 'Islam' dari iran:



Hafiz quran, animasi islam, software islam, filem islam yg juga popular di arab saudi? (betul ka), video game islam untuk kanak2, chaligrapher islam...bagusnya, semua ni dari Republik Islam IRAN, dan ya, gabenor Qom akan bersama merasmikan Ekspo ini....tahniah Husam

avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by Ad-Dien on Sun Jun 17, 2012 12:54 pm



kita tunggu dan lihat dahulu.. perkembangannya bagaimana~

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by yat on Sun Jun 17, 2012 1:31 pm

Ad-Dien wrote:

kita tunggu dan lihat dahulu.. perkembangannya bagaimana~

dah start dah, ni foto2 perasmian...kesal sungguh, berpeluk cium dgn rabbi syiah, Sad

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150870804167592.409039.358919387591&type=3
avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by kalepensel on Sun Jun 17, 2012 1:47 pm

oh ya, memang betul ekspo ni baru dilancarkan. saya tak pergi sebab tidak berminat tambah lagi ekspo ni kat tengah bandar kota bharu.

tak tahu pulak ada orang iran menjadi dalang ekspo ni
avatar
kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 22
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by Ad-Dien on Sun Jun 17, 2012 2:04 pm

yat wrote:
Ad-Dien wrote:

kita tunggu dan lihat dahulu.. perkembangannya bagaimana~

dah start dah, ni foto2 perasmian...kesal sungguh, berpeluk cium dgn rabbi syiah, Sad

http://www.facebook.com/media/set/?set=a.10150870804167592.409039.358919387591&type=3


tak ada pun peluk cium rabbi syiah?

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by yat on Sun Jun 17, 2012 2:12 pm

sudah remove, tapi ana ada....ana PM nanti
avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by Dodo Don on Sun Jun 17, 2012 5:56 pm

Serambi Mekah dah tukar serambi Iran ke? Di sanakan ramai alim ulama pandai belaka.
avatar
Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by Ad-Dien on Sun Jun 17, 2012 6:33 pm



Adakah menurut antum semua ia (event) ini suatu kesalahan? kongsikan pendapat antum

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien
avatar
Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by yat on Sun Jun 17, 2012 10:08 pm

Kita tiada masalah kalau hanya setakat kmotosikal, makanan, atau purel;y ecom\nomy, itu lumrah, even malaysia pun berdagang dgn yahudi yg orang kecoh2 tu...

tapi ini adalah cara halus sebab dah masuk 'produk agama' seperti animasi, filem berunsur islam, video game islam untuk anak2, kaligrafi mereka dan huffaz quran mereka...dan to add salt in the wound, gabenor QOM yg rasmikan....

takat barbican tu takder masalah lg....memang kominiti sunnah dulu bantah, termasuk la rakan2 sunnah kita dari PAS sendiri kalau antum follow benda ni dulu....

depa cakap tak jadi, tapi dari ekspo 'Kebudayaan Iran', depa tukaq nama 'Ekso Perdagangan Dunia islam', tapi content yg sama, just tambah negara Turki dan Indonesia...
avatar
yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by ummuyaser on Mon Jun 18, 2012 4:11 am

yat wrote:Kita tiada masalah kalau hanya setakat kmotosikal, makanan, atau purel;y ecom\nomy, itu lumrah, even malaysia pun berdagang dgn yahudi yg orang kecoh2 tu...

tapi ini adalah cara halus sebab dah masuk 'produk agama' seperti animasi, filem berunsur islam, video game islam untuk anak2, kaligrafi mereka dan huffaz quran mereka...dan to add salt in the wound, gabenor QOM yg rasmikan....

takat barbican tu takder masalah lg....memang kominiti sunnah dulu bantah, termasuk la rakan2 sunnah kita dari PAS sendiri kalau antum follow benda ni dulu....

depa cakap tak jadi, tapi dari ekspo 'Kebudayaan Iran', depa tukaq nama 'Ekso Perdagangan Dunia islam', tapi content yg sama, just tambah negara Turki dan Indonesia...

Program-program begini mesti ada dalang dia. Depa buat paper work mohon kerjasama kerajaan. Bila tak lulus, depa ubah tajuk, pihak kerajaan takda alasan nak tolak. (ni kelemahan pentadbiran). Atau pun majlis syura dalam Kerajaan tu sendiri memang penyokong kuat Syiah. So Tok Guru tak leh nak kata apa la...

Tidak sepatutnya sebuah negeri yang mengiklankan ia wilayah Islam tapi buat hubungan baik dengan negara Syiah yang terang-terang membenci puak sunnah. Nak jadi apa....munaxxx

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/
avatar
ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by Dodo Don on Mon Jun 18, 2012 5:49 am

Iran kelihatan lebih bertamadun di kalangan negara Islam dari segi teknologi dan pertahanan mereka. Kebiasaan orang akan mencontohi orang yg lebih maju.
Jika benar ada dalang yg cuba mensyiahkan orang Malaysia, apakah usaha kita utk menghalang mereka?
avatar
Dodo Don
AHLI
AHLI

Posts : 210
Points : 244
Join date : 26/05/2012

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by ummuyaser on Mon Jun 18, 2012 6:08 am

Dodo Don wrote:Iran kelihatan lebih bertamadun di kalangan negara Islam dari segi teknologi dan pertahanan mereka. Kebiasaan orang akan mencontohi orang yg lebih maju.
Jika benar ada dalang yg cuba mensyiahkan orang Malaysia, apakah usaha kita utk menghalang mereka?

Usaha kita ialah teruskan berdakwah dan menyibarkan ajaran Islam. Tu usaha orang kerdil/awam macam kita.

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/
avatar
ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum