pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Go down

pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by yat on Mon Apr 23, 2012 3:44 pm

First topic message reminder :

saja masuk bab syiah sikit:

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/9746-kelantan-anjur-ekspo-kebudayaan-iran

Pengerusi Jawatankuasa Perancangan Ekonomi, Kewangan dan Kebajikan negeri, Datuk Husam Musa berkata, kerajaan Iran akan membawa semua produk Iran ke Kelantan termasuk Islamic multimedia seperti video game (permainan video) berunsurkan Islam.

(Gambar: Datuk Husam menyampaikan cenderahati berupa wang dinar kepada Gabenor Qom Mohammed Hussein)
Pada masa yang sama, katanya filem animasi dan produk-produk lain juga akan di bawa ke negeri ini dalam usaha memperkenalkan produk Negara terbabit di samping usahasama dalam ekonomi kedua negeri.

Beliau berkata demikian kepada Harakahdaily, di sini semalam.

Baru-baru ini, enam orang delegasi kerajaan Iran dari Wilayah Qom melakukan lawatan rasmi ke negeri ini diketuai Gabenornya, Mohammed Hussein telah melakukan lawatan rasmi selama dua hari.

Iran juga telah menyudahkan sebanyak 24 siri rancangan tentang kehidupan Nabi Muhammad saw dan ia akan ditayangkan dalam expo kebudayaan Iran nanti di Kelantan,”ujarnya.

Pada masa yang sama, qari dari Iran juga akan dijemput untuk memperdengarkan bacaan al Quran yang mempunyai kemahiran computer yang boleh menjawa pelbagai pertanyaan secara spontan.

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down


Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by faisall on Tue Jun 19, 2012 6:29 am

Dodo Don wrote:Seorang rakan di tempat kerja bercerita baru saja dia mendengar ceramah syiah dan dia sudah menerima ada kebenaran syiah ni. Nanti saya cuba tanya di mana tempatnya.

tolong update lokasi dan info ceramahnya andai kedapatan...

Nak juga saya hadir dengar dan bertanya... Asyik depa je duk mari kacau kuliah kita ~

faisall
AHLI
AHLI

Posts : 76
Join date : 25/11/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by yat on Tue Jun 19, 2012 7:09 am

masa UFB datang sini hari tu, seorang yg mix melayu-parsi dapat menerima kesesatan syiah ni, sbelum ini dia ingat syiah mazhab dan boleh ajek, dan tanya ustaz macam mana nak slow talk dgn bapa dia wlaupun bapak dia bukanlah yg extreme, jenis yg follow jek, supaya bapak dia tak kecik hati....

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by Ad-Dien on Tue Jun 19, 2012 8:05 am



Dapat khabar pula yang surat tu sebenarnya bukan dari TGNA sendiri tapi orang lain..Allahua'lam

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by yat on Tue Jun 19, 2012 10:01 am

kalau dgr cerita macam2 dengar.....kono sahihkan dulu baru hsare, hehe, ada gak dgr cerita mat sabu antara 'dalang' yg bawak masuk geng2 iran ke ekspo tu...tapi kita kena bersikap adil walaupn pada musuh, saya nampak lenbih pada exco, Datuk Husam yg banyk promote benda2 ni, sebab dalam video dia cakap 'walaupun syiah, filem2 ini jugak popular di arab saudi...'

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by yat on Tue Jun 19, 2012 11:17 am

Statement baru Mat Sabu:

http://www.malaysiakini.com/news/201294

Syiah pernah dikategorikan sebagai sesat namun kini ia dibenar untuk diamalkan di Malaysia tetapi tidak dibenar untuk disebarkan.

Walaupun bukan berasal dari Iran, majoriti penduduk negara itu adalah pengikut Syiah.

Pada masa sama, dasar luar Iran menolak campurtangan luar dalam hal-ehwal serantau dan menjalinkan hubungan diplomatik dengan ahli Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kecuali Israel, dan Amerika Syarikat sejak kejatuhan pemerintahan Shah Iran.

Mengulas lanjut, Mat Sabu berkata polemik tentang gerakan Syiah di negara ini adalah isu lama yang tidak penting pun untuk dibahaskan.

"Saya pun tak tahu kenapa artikel ini timbul semula. Benda ini bukan perkara baru," katanya.

Beliau turut membidas Pengerusi Jawatankuasa Kerja Sekretariat Ulama Muda Malaysia, Fathul Bari Mat Jahaya dalam akhbar sama yang menyifatkan Syiah sebagai "agama politik".

"(Fathul Bari) Umno dengan PAS pun dia tak boleh nak bezakan jadi buat apa dia nak bincang (agama politik).

"Yang penting fokus perjuangan menegakkan keadilan," katanya.

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by ummuyaser on Tue Jun 19, 2012 11:26 am

Ramai tul penyokong Syiah dalam Kabinet PAS...

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by kalepensel on Tue Jun 19, 2012 6:19 pm

Ekspo Perdangangan antarabangsa tu mempamerkan kebudayaan masyarakat negara Arab, Iran, Turki, Indonesia, Thailand, Uzbekistan.

Motif diadakan ekspo ini selaras dengan kehendak Al-Quran seperti yang dinyatakan dalam surah Al-Hujuraat ayat 13:

"wahai manusia, sesungguhnya kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling mengenal"

setiap negara membawakan budaya tempatan masing-masing seperti tarian, masakan dan pakaian. Tidak lupa persembahan daripada Turki(tarian Whirling Darwis) dan persembahan dari artis tempatan (Iwan)

Ada satu dewan yang dibuat khas untuk negara masing-masing menjual produk barangan mereka. Di dalam dewan itu memuatkan sebanyak 60 buah kedai. Barang-barang yang dijual adalah seperti karpet, tulisan khat, gambar lukisan, madu, DVD video, dinar dan dirham malah ada juga dijual motosikal. Tetapi malangnya, apa yang saya lihat 80% daripadanya adalah dari negara Iran, 15% Malaysia, 5% dari negara-negara yang lain.

Pasal barangan Syiah tu, memang tidak dapat dinafikan ia masih ada dijual. Saya cuba untuk membeli CD software yang bertajuk "Jamiut Tafasir" yang memuatkan lebih 300 buah kitab-kitab tafsir, saya tanya kepada penjual tu "buku tafsir apa yang ada dalam ni?" dia jawab "kitab tafsir Sunni dan Syiah". Ada juga cd software kitab-kitab Ayatollah Sistani, Sejarah Iran dan lain-lain. Yang paling mengejutkan saya harga CD software tu dia tawarkan diskaun hampir 80%, harga sebenar RM 125 dan dia jual pada saya RM 35. Saya tidak membelinya




kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 22
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by ummuyaser on Tue Jun 19, 2012 6:28 pm

kalepensel wrote:\Yang paling mengejutkan saya harga CD software tu dia tawarkan diskaun hampir 80%, harga sebenar RM 125 dan dia jual pada saya RM 35. Saya tidak membelinya

Offer baik nampak....?

_________________
http://www.islamweb.net/womane/
http://www.saaid.net/
http://suriaterang.blogspot.com/

ummuyaser
Moderator
Moderator

Posts : 456
Points : 570
Join date : 24/11/2011
Location : Seremban

http://www.islamweb.net/womane/

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by myzyruz on Tue Jun 19, 2012 6:33 pm

errk bukan Pjbt Menteri Besar dah keluar memo ker? atau cuma 'ayat penyedap hati'? huhu..

myzyruz
Moderator
Moderator

Posts : 137
Points : 205
Join date : 25/11/2011
Age : 31
Location : Kelantan

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by Ad-Dien on Tue Jun 19, 2012 6:57 pm

kalepensel wrote:Ekspo Perdangangan antarabangsa tu mempamerkan kebudayaan masyarakat negara Arab, Iran, Turki, Indonesia, Thailand, Uzbekistan.

Motif diadakan ekspo ini selaras dengan kehendak Al-Quran seperti yang dinyatakan dalam surah Al-Hujuraat ayat 13:

"wahai manusia, sesungguhnya kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa-bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling mengenal"

setiap negara membawakan budaya tempatan masing-masing seperti tarian, masakan dan pakaian. Tidak lupa persembahan daripada Turki(tarian Whirling Darwis) dan persembahan dari artis tempatan (Iwan)

Ada satu dewan yang dibuat khas untuk negara masing-masing menjual produk barangan mereka. Di dalam dewan itu memuatkan sebanyak 60 buah kedai. Barang-barang yang dijual adalah seperti karpet, tulisan khat, gambar lukisan, madu, DVD video, dinar dan dirham malah ada juga dijual motosikal. Tetapi malangnya, apa yang saya lihat 80% daripadanya adalah dari negara Iran, 15% Malaysia, 5% dari negara-negara yang lain.

Pasal barangan Syiah tu, memang tidak dapat dinafikan ia masih ada dijual. Saya cuba untuk membeli CD software yang bertajuk "Jamiut Tafasir" yang memuatkan lebih 300 buah kitab-kitab tafsir, saya tanya kepada penjual tu "buku tafsir apa yang ada dalam ni?" dia jawab "kitab tafsir Sunni dan Syiah". Ada juga cd software kitab-kitab Ayatollah Sistani, Sejarah Iran dan lain-lain. Yang paling mengejutkan saya harga CD software tu dia tawarkan diskaun hampir 80%, harga sebenar RM 125 dan dia jual pada saya RM 35. Saya tidak membelinya




awat tak beli?? rugi ler..ehee

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by kalepensel on Tue Jun 19, 2012 7:02 pm

Ad-Dien wrote:



awat tak beli?? rugi ler..ehee

takut la, takut ada tokok tambah dalam tu. tu yang tak beli

kalepensel
AHLI
AHLI

Posts : 176
Points : 260
Join date : 30/01/2012
Age : 22
Location : Kota Bharu, Kelantan

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by yat on Wed Jun 20, 2012 8:28 am

lor kalau saya beli dah....hendak tgk apa mereka cakap ndan dusta...

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by Ad-Dien on Wed Jun 20, 2012 10:08 am

kalepensel wrote:
Ad-Dien wrote:



awat tak beli?? rugi ler..ehee

takut la, takut ada tokok tambah dalam tu. tu yang tak beli

macam akhi yat cakap tuu lah..beli untuk buat perbandingan atau kajian.. bukan pegangan. Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by thtl on Wed Jun 20, 2012 10:47 am

dia muda lagi dien...belum sampai tahap dien kardawi dah boleh tahqiq...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by Ad-Dien on Wed Jun 20, 2012 11:14 am

thtl wrote:dia muda lagi dien...belum sampai tahap dien kardawi dah boleh tahqiq...

saya lagi lah tak boleh... saya baru belajar kurang setahun.... nak kata setahun jagung pun tak boleh... bleh kata suku jagung je... Crying or Very sad

Dia dah bertahun... insyaAllah boleh Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by peyoy on Wed Jun 20, 2012 11:25 am

Kalau TGNA takdak, bagaimana la nasib PAS dengan Mat Sabu nya, dengan Syiah nyer....moga2 tidaklah begitu...

_________________
BID'AH BUSTER. NABI SAW FIRST! TOK SYEIKH-TOK SYEIKH..LU SAPA NAK OVER (GLULUW) DRP NABI SAW.

peyoy
AHLI
AHLI

Posts : 15
Points : 19
Join date : 24/05/2012
Age : 36
Location : Ampang

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by thtl on Wed Jun 20, 2012 12:40 pm

IRF pun sokong syiah??!

stand IRF kpd syiah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by yat on Wed Jun 20, 2012 8:43 pm

thtl wrote:IRF pun sokong syiah??!

stand IRF kpd syiah

terlebi tajdid...

dalam IRF ni sikit ja bermasalah, terutama yg di atas sekali, bukan semua, dulu dibelanya penghina nabi dari saudi, lepas tu gallakn orang baca buku 'The Hajj' karya Ali Shariati konon2 reformist, ni membela syiah lak....tau la duduk lama australia pun, tak yah la dok terikut2 budaya 'hak asasi' australia

yat
Moderator
Moderator

Posts : 899
Points : 1144
Join date : 05/12/2011

Back to top Go down

Re: pesta kebudayaan iran di kelate, guono syaikh?

Post by Sponsored content Today at 9:20 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum