Hukum patung kepalanya sahaja

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Go down

Hukum patung kepalanya sahaja

Post by soni on Sat Jun 23, 2012 5:57 pm

Assalamualaikum Wr. Wb

Apa hukumnya simpan patung yang bentuknya hanya kepala dari haiwan atau manusia sahaja?

Syukran Smile

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by thtl on Sun Jun 24, 2012 9:00 am

DYQ kata ia khilaf bergantung kpd tujuan menyimpan patung2 tsb...
misalnya kepala Bapak Presiden Indo ke atau kepala artis terkenal ke?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by soni on Sun Jun 24, 2012 9:02 am

ya macam tu, juga bentuk kepala haiwan dll.

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by thtl on Sun Jun 24, 2012 9:05 am

ya, ia dikembalikan kpd Niat...sebab Niat ni kepala amalan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by abu_aisyah on Mon Jun 25, 2012 8:09 pm

sheikh,ni termasuk hukum patung yang tidak sempurna dan cacat ke?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by thtl on Mon Jun 25, 2012 10:18 pm

ya.

contoh: patung lengkap Michael jackson atau kepalaya sahaja.


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by abu_aisyah on Tue Jun 26, 2012 9:09 pm

masa anak2 kecik,kita beli dia teddy bear,patung2 kecik macam askar,lembu dan anak2 lembu,dll utk dia bermain.pastu anak dah besar...kita buat patung2 tu jadi hiasan.buh disuatu sudut,dlm almari kaca ke..yg ni termasuk diharamkan ke?tiada lagsung niat kerana bermegah2 dan mengagungkan.atau kene cacatkan dulu?

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by thtl on Tue Jun 26, 2012 9:14 pm

jadi hiasan tu yg haram, kemudian display lagi. jika toys, kena simpan dalam kotak ajelaa...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by abu_aisyah on Tue Jun 26, 2012 9:30 pm

abu_aisyah wrote:masa anak2 kecik,kita beli dia teddy bear,patung2 kecik macam askar,lembu dan anak2 lembu,dll utk dia bermain.pastu anak dah besar...kita buat patung2 tu jadi hiasan.buh disuatu sudut,dlm almari kaca ke..yg ni termasuk diharamkan ke?tiada lagsung niat kerana bermegah2 dan mengagungkan.atau kene cacatkan dulu?

baru perasan.rupanya,Imam Malik melarang laki-laki yang akan membelikan boneka untuk anak perempuannya.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by thtl on Tue Jun 26, 2012 10:20 pm

cuba kasi teks/matannya, saya nak cek..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by abu_aisyah on Wed Jun 27, 2012 4:17 pm

tiada sheikh,jumpa dlam halal dan haram DYQ.

perkataan imam malik melarang ana jumpa di afn2 yg yg kay quote dari buku halal haram.tp dlm buku ana terbitan robbani press,ia terjemahkan imam malik tidak menyukai seseorg membelikan boneka utk anak-anak.

abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by thtl on Wed Jun 27, 2012 4:23 pm

maksudnya, si ayah tak boleh beli tp, emak atau akaknya boleh pulak? gitu ke yg enra paham?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by abu_aisyah on Wed Jun 27, 2012 4:29 pm

dlm buku ana,tak disebut lelaki/perempuan

diriwayatkan dari imam malik bahwa beliau tidak menyukai seseorang membelikan boneka untuk anak-anaknya.


abu_aisyah
AHLI SETIA
AHLI SETIA

Posts : 762
Points : 978
Join date : 03/06/2012
Age : 30
Location : bandar baru bangi, bandar tun razak

http://www.facebook.com/eveekids

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by soni on Wed Jul 11, 2012 2:16 pm

thtl wrote:jadi hiasan tu yg haram, kemudian display lagi. jika toys, kena simpan dalam kotak ajelaa...

apa jika patung cacat jadi hiasan haram hukmnya? jika haram, bagaimana hukum guna barang yang ada padanya patung tu?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by thtl on Wed Jul 11, 2012 3:14 pm

soni,
hukum patung cacat tu nak kena kasi tahu patung tu patung siapa?


2. barang yg ada patung tu maksudnya apa? fotografi ke?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by soni on Thu Jul 12, 2012 5:00 am

thtl wrote:soni,
hukum patung cacat tu nak kena kasi tahu patung tu patung siapa?


2. barang yg ada patung tu maksudnya apa? fotografi ke?

1. maksud saya patung cacat bentuk hewan atau manusia

2. maksud saya macam asbak etc.


Last edited by soni on Thu Jul 12, 2012 6:45 am; edited 1 time in total

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by helper on Thu Jul 12, 2012 5:34 am

Kalau gambar emak atau ayah... pegi cuci kasi besar punya wat 11R... pastu gantung kat rumah? boleh ke?? orang cakap tak buleh.. kena simpan dlm album aje...

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by thtl on Thu Jul 12, 2012 11:54 am

soni,

1. patung cacat, hukumnya makruh. Haram kalau ia adalah tokoh2 yg fasiq atau ahli maksiat. contoh anda ada kepala Michael jackson atau kepala Shah Rukh Khan dalam rumah. Patung kepala Harimah malaya. ia makruh kerana menakutkan kanak2 dan pelawat.

2. masih tak faham apa itu asbak..


helper,
Hukum fotografi kembali kpd hukum harus. sebab itu gambar sebenar mereka.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by helper on Thu Jul 12, 2012 12:16 pm

tp org cakap malaikat tak masuk, betul ke pak thtl...

plan nak gantung gambar emak ayah dalam rumah...

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by thtl on Thu Jul 12, 2012 12:20 pm

itu namanya kalau nak keluar dari khilaf, maka tak usah buat. kalau nak gantung juga enta kena yakin dgn pendapat yg kata harus tu...ehehehe

yg org cakap tu merujuk kpd:
1. patung
2. lukisan dari galeri2

Fotografi adalah sesuatu yg baru. Kebanyakan ulama hari ni dah kata fotografi adalah harus.

BTW, parents masih hidup ke?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by helper on Thu Jul 12, 2012 12:23 pm

masih hidup dikampung...

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Points : 353
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by thtl on Thu Jul 12, 2012 1:00 pm

yg clear Malaikat rahmat tak masuk ialah:

1. enta pergi ke pengukir batu, konkrit atau kayu, upah mereka mengukir arca ibubapa enta dan bila siap, letak kat mana-mana sudut dalam rumah atau kat laman rumah...

2. enta ambil foto parents dan bawa ke Galeri Pelukis masyhur spt Ibrahim Husin ke, dan suruh depa lukis guna Oil Painting, kemudian bila siap letak dalam frame dan gantung di ruangtamu...

dua-dua kes di atas yg dimaksudkan oleh hadis sebab ada hasil usaha manusia mengukir atau melukis.

adapun fotografi yg dah banyak kita bahaskan ialah hasil refleksi camera kepada objek sebenar. ia bukan ukiran tangan2 manusia atau lukisan manusia, melainkan hasil 100% teknologi pengimejan melalui alat elektronik moden, camera namanya.
Maka jika anda gantung foto ibubapa anda, sebenarnya ia adalah hasil camera dan ia adalah imej sebenar dari objek yg sebenar. Maka hukumnya adalah harus.
Cuma, ada khilaf mengenai TUJUAN anda menggantung gambar tsb..apakah bermaksud anda amat menyayangi mereka, atau ingin mentakdiskan mereka (mensuci dan memuliakan) mereka berdua? dalam Islam ada cara tersendiri utk menyayangi dan memuliakan parents yg tsabit melalui AQ dan as-Sunnah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by Nizam on Thu Jul 12, 2012 4:13 pm

thtl wrote:yg clear Malaikat rahmat tak masuk ialah:

1. enta pergi ke pengukir batu, konkrit atau kayu, upah mereka mengukir arca ibubapa enta dan bila siap, letak kat mana-mana sudut dalam rumah atau kat laman rumah...

2. enta ambil foto parents dan bawa ke Galeri Pelukis masyhur spt Ibrahim Husin ke, dan suruh depa lukis guna Oil Painting, kemudian bila siap letak dalam frame dan gantung di ruangtamu...

dua-dua kes di atas yg dimaksudkan oleh hadis sebab ada hasil usaha manusia mengukir atau melukis.

adapun fotografi yg dah banyak kita bahaskan ialah hasil refleksi camera kepada objek sebenar. ia bukan ukiran tangan2 manusia atau lukisan manusia, melainkan hasil 100% teknologi pengimejan melalui alat elektronik moden, camera namanya.
Maka jika anda gantung foto ibubapa anda, sebenarnya ia adalah hasil camera dan ia adalah imej sebenar dari objek yg sebenar. Maka hukumnya adalah harus.
Cuma, ada khilaf mengenai TUJUAN anda menggantung gambar tsb..apakah bermaksud anda amat menyayangi mereka, atau ingin mentakdiskan mereka (mensuci dan memuliakan) mereka berdua? dalam Islam ada cara tersendiri utk menyayangi dan memuliakan parents yg tsabit melalui AQ dan as-Sunnah.

ana cenderung pada pendapat gambar ibu bapa yang dihasilkan melalui teknik fotografi adalah harus, tu pun kena tengok dari beberapa aspek. bab gantung ana secara personal mengambil jalan selamat untuk tidak mempamerkan atau mengantung gambar termasuk la gamba famili, gambar konvo dan lain2 walaupun tiada unsur pemujaan. semua lebih elok disimpan dalam album.

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by soni on Fri Jul 13, 2012 3:22 am

thtl wrote:soni,

1. patung cacat, hukumnya makruh. Haram kalau ia adalah tokoh2 yg fasiq atau ahli maksiat. contoh anda ada kepala Michael jackson atau kepala Shah Rukh Khan dalam rumah. Patung kepala Harimah malaya. ia makruh kerana menakutkan kanak2 dan pelawat.

2. masih tak faham apa itu asbak..

asbak tu macam ni hehe

untuk tempat buang sampah cigarette, tapi kadang benda ni diukir miniature patung macam kuda etc., apa hukum guna benda ni jika kat bendanya ada patung yang hukumnya makruh atau haram?

soni
AHLI
AHLI

Posts : 194
Points : 256
Join date : 15/12/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by thtl on Fri Jul 13, 2012 3:37 am

kalau untuk diguna utk kegunaan harian tak mengapa...yang dilarang ialah bila asbak itu ditakdiskan atau disucikan dan dimuliakan...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Hukum patung kepalanya sahaja

Post by Sponsored content Today at 5:23 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum