Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Page 3 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Go down

Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Nizam on Fri May 11, 2012 1:41 pm

First topic message reminder :

Salam

Ana tak pasti samada kena tak topik thread ni tapi ana rasa ia agak bermanfaat untuk mereka yang baru berjinak2 ngan manhaj, yakni mereka yang ingin belajar ilmu agama tapi tak tahu nak mula macam mana, yang mana nak belajar dulu, aqidah kah, fiqh kah, bahasa arab kah, kita senaraikan disini agar memudahkan bagi saudara2 kita review. ok molek disertakan sekali kitab2 yang sesuai untuk mereka (terjemahan). so flow nya macam ni.

mula: Aqidah (nama kitab)
Fiqh (nama kitab)
usul fiqh (nama kitab)

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down


Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Tue May 15, 2012 6:42 pm

penerbit mana dien refer?

kitab asal arab atau terjemahan.?

kalau edisi terjemahan, sapa yg terjemah...setahu saya belum ada, unless Indo mari...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Tue May 15, 2012 6:52 pm

thtl wrote:penerbit mana dien refer?

kitab asal arab atau terjemahan.?

kalau edisi terjemahan, sapa yg terjemah...setahu saya belum ada, unless Indo mari...

hehe... terlepas pandang yek..

p/s- back to track

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by zikrulmaut_sm on Tue May 15, 2012 9:12 pm

nak tanya, betul ke sekarang ni buku Ibnu Katsir Al-bidayah wannihayah tengah dalam proses penterjemahan untuk semua jilid? kalau ya, saya amat menantikan buku tu. heheh Cool

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Tue May 15, 2012 9:17 pm

mmg dah siap, DBP.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by zikrulmaut_sm on Tue May 15, 2012 9:21 pm

berapa harga untuk full set?

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Tue May 15, 2012 9:32 pm

RM 2,500 kot.

buku2 camni bukan utk individu tapi dicetak utk pasaran library.

saya guna e-book dan syamila, free of charge...hehehe


Last edited by thtl on Tue May 15, 2012 10:08 pm; edited 1 time in total

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by zikrulmaut_sm on Tue May 15, 2012 9:59 pm

wah, ini betul-betul investment. :shock:

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Wed May 16, 2012 8:23 am

Fi Dzilal terjemahan Yusof Zaky Yaacob: RM 3500.00

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by aniliaz on Thu May 17, 2012 3:28 pm

Dan jadikanlah dirimu sentiasa berdamping rapat dengan orang-orang yang beribadat kepada Tuhan mereka pada waktu pagi dan petang, yang mengharapkan keredaan Allah semata-mata dan janganlah engkau memalingkan pandanganmu daripada mereka hanya kerana engkau mahukan kesenangan hidup di dunia dan janganlah engkau mematuhi orang yang Kami ketahui hatinya lalai daripada mengingati dan mematuhi pengajaran Kami di dalam Al-Quran, serta dia menurut hawa nafsunya dan tingkah-lakunya pula adalah melampaui kebenaran. (28)- Surah Al-Khaf

Ustaz, susahkan nak cari org yg benar2 beribadat kepada Allah. Macam mana ciri org2 yg beribadat ni ye ustaz . Sedih tgk org islam yg berpecah2. Crying or Very sad

(sori teremo,mood tgh memahami maksud surah al-khaf, tersyahdu skit)

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Thu May 17, 2012 3:47 pm

bukan surah al-khaf tu tapi surah al-Kahfi...

tak susah nak cari ahli ibadah ni...

lihat sapa lelaki yg tak miss 5X kali ke mesjid solat jamaah...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by zikrulmaut_sm on Thu May 17, 2012 4:25 pm

aniliaz wrote:Dan jadikanlah dirimu sentiasa berdamping rapat dengan orang-orang yang beribadat kepada Tuhan mereka pada waktu pagi dan petang, yang mengharapkan keredaan Allah semata-mata dan janganlah engkau memalingkan pandanganmu daripada mereka hanya kerana engkau mahukan kesenangan hidup di dunia dan janganlah engkau mematuhi orang yang Kami ketahui hatinya lalai daripada mengingati dan mematuhi pengajaran Kami di dalam Al-Quran, serta dia menurut hawa nafsunya dan tingkah-lakunya pula adalah melampaui kebenaran. (28)- Surah Al-Khaf

Ustaz, susahkan nak cari org yg benar2 beribadat kepada Allah. Macam mana ciri org2 yg beribadat ni ye ustaz . Sedih tgk org islam yg berpecah2. Crying or Very sad

(sori teremo,mood tgh memahami maksud surah al-khaf, tersyahdu skit)

Ustaz Emran Ahmad pernah sebut di FB, tak mengapa kalau suami seperti Fir'aun, asalkan diri tu jadi macam isteri Fir'aun (beriman).

Bahkan Nabi Nuh sendiri pun keluarganya tidak diberi hidayah untuk beriman, kita ni orang biasa apatah lagi belum tentu boleh bawak manusia ke arah kebaikan, kalau Allah tak bagi hidayah.

Jadi, sentiasalah memohon hidayah dari Allah. (pengajaran dari Surah Al-Fatihah yang kita baca banyak kali setiap hari tu).

_________________
[Takkan beribadat pun berdosa?]

عن سعيد بن المسيب أنه رأى رجلا يصلي بعد طلوع الفجر أكثر من ركعتين يكثر فيها الركوع والسجود فنهاه. فقال: يا أبا محمد! أيعذبني الله على الصلاة؟! قال: لا ولكن يعذبك على خلاف السنة.
روى البيهقي بسند صحيح

Dari Said bin Musayyib, ia melihat seorang lelaki menunaikan shalat setelah terbit fajar lebih dari dua rakaat, ia memanjangkan rukuk dan sujudnya. Akhirnya Said bin Musayyib pun melarangnya. Orang itu berkata: “Wahai Abu Muhammad, apakah Allah akan menyiksaku karena shalat? “Beliau menjawab: "Tidak, tetapi Allah akan menyiksamu karena menyelisihi As-Sunnah”.

[ Hadits sahih riwayat Baihaqi dalam "As Sunan Al Kubra" II/466, Khatib Al Baghdadi dalam "Al Faqih wal mutafaqqih" I/147, Ad Darimi I/116].

zikrulmaut_sm
AHLI
AHLI

Posts : 513
Points : 765
Join date : 25/11/2011

http://facebook.com/syazwanmisran

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by aniliaz on Fri May 18, 2012 8:16 am

Minta maaf ustaz, surah al-khafi Smile

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Fri May 18, 2012 8:46 am

mana ada surah al-Khafi

yg benar, surah al-Kahfi, surah no 18 dalam rasm Uthmani


thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by aniliaz on Fri May 18, 2012 9:27 am

thtl wrote:mana ada surah al-Khafi

yg benar, surah al-Kahfi, surah no 18 dalam rasm Uthmani


:?: pening plak.. mana satu yg betul ni.. mcm dua2 sama je tuh.. ustaz, kalau dlm quran explorer kan.. surah ke-18 adalah surah Al-Kahf.. saya ni x pandai arab ustaz.. mana satu yg betul ek..

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Fri May 18, 2012 9:35 am

yg betul AL-KAHF ATAU AL-KAHFI
maksud al-Kahfi ialah Gua tempat 7 org pemuda kristian berlindung dari maharaja Rome.

al-Khafi tak ada nama surah.

al-Kahf dan al-Kahfi OK

tapi al-Khafi mmg dah lari jauh dari al-Kahfi...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by aniliaz on Fri May 18, 2012 10:05 am

thtl wrote:yg betul AL-KAHF ATAU AL-KAHFI
maksud al-Kahfi ialah Gua tempat 7 org pemuda kristian berlindung dari maharaja Rome.

al-Khafi tak ada nama surah.

al-Kahf dan al-Kahfi OK

tapi al-Khafi mmg dah lari jauh dari al-Kahfi...

Ok thanks ustaz.. saya agak kepeningan ari ni .. Ya Allah, agaknya lepas kena sedas ngan bos terus otak jem.. ok2..sudah clear ustaz.. Alhamdulillah clear lepas solat..

aniliaz
AHLI
AHLI

Posts : 234
Points : 252
Join date : 27/03/2012
Location : Kuala Lumpur

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Nizam on Sat May 19, 2012 6:51 am

Ok untuk basic hadis lak?

Ana syorkan memula Arbain imam nawawi

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Sat May 19, 2012 7:54 am

Penyu wrote:Ok untuk basic hadis lak?

Ana syorkan memula Arbain imam nawawi

Sekadar pendapat peribadi

1. Sahih Bukhari
2. Sahih Muslim

atau (jika tidak dapat sahihain itu)..

1. al-Arbain Imam Nawawi (Hadith 40+2)
2. Riadhus Solihin

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Nizam on Sat May 19, 2012 7:58 am

HambaNya wrote:
Penyu wrote:Ok untuk basic hadis lak?

Ana syorkan memula Arbain imam nawawi

Sekadar pendapat peribadi

1. Sahih Bukhari
2. Sahih Muslim

atau (jika tidak dapat sahihain itu)..

1. al-Arbain Imam Nawawi (Hadith 40+2)
2. Riadhus Solihin

Good, pelan2 gi muwatta malik, sunan abu dawud

_________________
Add Facebook: http://www.facebook.com/albaghani

Nizam
Admin
Admin

Posts : 885
Points : 1174
Join date : 24/11/2011
Age : 32
Location : Bagan

http://bicarathtl.forumms.net

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Sat May 19, 2012 8:05 am

Penyu wrote:
HambaNya wrote:
Penyu wrote:Ok untuk basic hadis lak?

Ana syorkan memula Arbain imam nawawi

Sekadar pendapat peribadi

1. Sahih Bukhari
2. Sahih Muslim

atau (jika tidak dapat sahihain itu)..

1. al-Arbain Imam Nawawi (Hadith 40+2)
2. Riadhus Solihin

Good, pelan2 gi muwatta malik, sunan abu dawud

ya akhi.. itu bukan basic dah...

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Sat May 19, 2012 12:18 pm

Jangan lupa buku:
20 Perkara Asas mengenai hadis oleh Ustaz Adlan Abdul Aziz, Jahabersa.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Sat May 19, 2012 1:16 pm

thtl wrote:Jangan lupa buku:
20 Perkara Asas mengenai hadis oleh Ustaz Adlan Abdul Aziz, Jahabersa.

Mustolah al-Hadith. Banyak manfaat darinya.

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Sat May 19, 2012 1:26 pm

kitab mustolah apa yg dien ada sekarang?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Sat May 19, 2012 2:59 pm

thtl wrote:kitab mustolah apa yg dien ada sekarang?

tak banyak ya syeikh..

kitab ustaz adlan itu..
kitab syeikh fauzan..
taisir mustolah al-Hadith mahmud tohhan..
Mahabit al-Hadith lil manna qatan..
lain-lain tak ingat..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by salmonella on Thu May 24, 2012 8:52 am

Sedihnya bila membacanya... banyak kitab2 yang tak dimiliki, bahkan tak pernah didengari!
Psttt, kalau boleh, letak la nama kitab dan nama pengarangnya, serta sinopsis ringkas sekali. Senang orang2 awam seperti saya untuk mengenalinya... :roll:

salmonella
Moderator
Moderator

Posts : 47
Points : 61
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : Ampang

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by salmonella on Thu May 24, 2012 8:58 am

Saya ada kitab tafsir al-azhar karangan Hamka. Rupa2nya kitab tu sudah berada di rumah lebih 10 tahun! Dah berhabuk pun, sebab jarang terusik. Cuma nak tanya... adakah kitab tu direkemenkan untuk dibaca? Saya ada buka sepintas lalu, rujuk surah at-taubat ayat 40, ada kisah Ali menggantikan Rasulullah di tempat tidur sewaktu hijrah. Apa yang pernah saya dengar, kisah tu tak sahih kan? Lagi satu, diceritakan kisah labah2 membuat sarang di gua Nabi dan Abu Bakar duduki. Juga tak sahih bukan? Mohon pencerahan...

salmonella
Moderator
Moderator

Posts : 47
Points : 61
Join date : 24/11/2011
Age : 29
Location : Ampang

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by thtl on Thu May 24, 2012 9:21 am

1. Tafsir Buya Hamka ni mmg OK sebab ia meneruskan manhaj Imam Rashid Ridha dari Egypt, tokoh tajdid yg diterima di seluruh dunia Islam, iaitu Tafsir al-Manar.
Buyaa Hamka menolak Israeliyat.

2. Kisah Ali tidur di katil Nabi aaw dan kisah labah2 membuat sarang adalah khilaf. Ia ada dalam tarikh Tobari dan al--Bidayah Ibn Katsir dan disisi Ibn Katsir, kisah ni bertaraf hasan. Maka kisah sejarah ni kita tak strict dalam sahih dha'ifnya sebab ia tak ada implikasi hukum fiqh.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Ad-Dien on Thu May 24, 2012 10:43 am

salmonella wrote:Sedihnya bila membacanya... banyak kitab2 yang tak dimiliki, bahkan tak pernah didengari!
Psttt, kalau boleh, letak la nama kitab dan nama pengarangnya, serta sinopsis ringkas sekali. Senang orang2 awam seperti saya untuk mengenalinya... :roll:

cadangan yang baik sekali, jazakallahukhair

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Manual permulaan pengajian agama untuk newbie

Post by Sponsored content Today at 3:38 pm


Sponsored content


Back to top Go down

Page 3 of 6 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum