umrah lone ranger

Page 7 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

View previous topic View next topic Go down

umrah lone ranger

Post by syuaib on Fri Feb 22, 2013 3:22 am

First topic message reminder :

salam tuan thtl...

saya ada membeli tiket airasia utk perjalanan pegi balik 10 hari 9 mlm...tapi setakat nih takde tarvel agnsi yang mau guide saya di sana pada kadar cas yang rendah...

apa pandangan tuan kalau saya sendirian buat umrah...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down


Re: umrah lone ranger

Post by haslina on Mon Jan 06, 2014 1:38 pm

Kawan sy yang baru balik ni, dia guna KRs untuk
Visa, tp mereka caj sekali 2.5k untuk transport dr jedah-mekah-madinah. Rasanya mahal
Sikit kan tuan thtl..

haslina
AHLI
AHLI

Posts : 15
Join date : 30/11/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by haslina on Mon Jan 06, 2014 1:39 pm

Klau paling murah AA promo 700++ return..dpat tix ni mmg syukur sangat2..Smile

haslina
AHLI
AHLI

Posts : 15
Join date : 30/11/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Mon Jan 06, 2014 1:49 pm

AA not recommended, auta airlines

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by haslina on Mon Jan 06, 2014 2:05 pm

Hehehe... Sy check saudia Kl - Med rm1486 Jed-KL rm910.

haslina
AHLI
AHLI

Posts : 15
Points : 16
Join date : 30/11/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Tue Jan 07, 2014 4:13 am

tuan thtl,

tentang umrah ni, betul ke nabi s.a.w. pernah warning yg umrah akhir zaman ini org buat mcm melancung? jika begitu macamana kita nak pastikan kita tak termasuk dlm warning nabi ini? sedangkan memang kita ada juga niat nak umrah sambil melancung. contohnya saya pergi umrah + ziarah turki.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abufaqeeh on Tue Jan 07, 2014 4:32 am

abufaqeeh wrote:sekadar perkongsian.

Alhamdulillah saya baru balik umrah dari 21/12/2013 hingga 4/1/2014 setahun jgk duk sane  Smile 

thanks terutama buat musyrif maya syeikh thtl, hanya dgn guide syeikh sy dgn isteri n 2 org anak berjaya ke madinah n mekah.

1)tiket sy beli online saudi arabian
2)hotel kat madinah n mekah dgn booking.com
3)visa dgn umrahaj - RM350 sorg
4)pengangkutan dgn teksi ujrah (mesti pandai ckp arab baru dpt murah)
5)makan n minum - madinah lebih murah berbanding mekah (nasi arab anak unta memang best)
6)jaulah (ziarah) juga dgn teksi ujrah - kat madinah kawan tolong bawa jalan, kat mekah - pusing satu mekah 100 rial shj

kos semua termasuk shopping RM1200 - insyaAllah 2 tahun lg gi pulak  Like 

sorry tertinggal satu lg kosong 12,000.00

abufaqeeh
AHLI
AHLI

Posts : 48
Points : 55
Join date : 25/05/2012
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abufaqeeh on Tue Jan 07, 2014 4:45 am

saya bagi detail skit

1)tiket saudi airlines - rm7,500 (2 dewasa, 1 kanak umur 4 tahun dan 1 bayi umur setahun setengah)
2)visa - rm1,400 (4 org)
3)hotel 1 bilik - madinah 7 hari rm800, mekah 6 hari rm700
4)tmbng teksi - rm500 termasuk jaulah
5)shopping + makan minum - rm1100

#lebih kurang lah kos semuanya 12k lebih2 skit

abufaqeeh
AHLI
AHLI

Posts : 48
Points : 55
Join date : 25/05/2012
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by haslina on Tue Jan 07, 2014 5:17 am

Tuan abufaqeeh, jika x keberatan blh tuan share, di Madinah dan Mekah tuan tinggal d hotel mana?

haslina
AHLI
AHLI

Posts : 15
Points : 16
Join date : 30/11/2013

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abufaqeeh on Thu Jan 09, 2014 3:22 am

haslina wrote:Tuan abufaqeeh, jika x keberatan blh tuan share, di Madinah dan Mekah tuan tinggal d hotel mana?

madinah - grandmarmara 4 bintang
mekah - nawazi watheer 4 bintang

abufaqeeh
AHLI
AHLI

Posts : 48
Points : 55
Join date : 25/05/2012
Location : Shah Alam

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Thu Jan 09, 2014 10:51 am

abu_firdaus,
ana masih mencari hadith tu, belum jumpa.

visa tu dah sahih Visa Umra, sebab saudi mmg tak ada visa tourist..
maksudnya mungkin sikap, saya tengok kebanyakan mereka sibuk posing dalam mesjidil haram dan nabawi, letak kat histogram, FB..recording masa tawaf, sa'iy...duduk pun berkira, nak 80 meter dari mesjid, nak duduk hotel5 star, nak makan kat d'saji....

yang penting Niat. Kalau kita ambil package Umrah + cuti Amman, atau Turki, itu split antara umrah dan pelancungan, Amman Jordan tu yg melancung, manakala bila sampai di saudi, kita dah umrah.
Melancung tidak salah dalam Islam, ia adalah harus. cuma bila dah sampai miqat, pakai ihram, niat kita adalah Umrah dan ziarah masjid Nabawi.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Thu Jan 09, 2014 11:36 am

Like 

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Thu Feb 20, 2014 10:03 am

insyaallah sy akan berumrah bulan mac nanti. jadualnya masuk madinah 5 mac, makkah 8 mac dan balik 14 mac. sapa2 ada di sana boleh la jumpa hehe

tuan sheikh..ada soalan tambahan :
jika dlm program ada lawatan ke masjid tan'im atau ja'ranah, apa saranan tuan thtl? bolehkah sekadar ikut serta lawatan tanpa buat umrah? sebab kita keluar ke tanah halal kan? sy tak nak masuk dlm geng buat umrah 7 kali hehe

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Thu Feb 20, 2014 10:11 am

ahlan wasahlan.

di Madinah, contact Ibn Zubair atau Daniel...afn 1.0..dia student kat sana

2. sekadar lawatan ke mesjid-mesjid bersejarah tak ada masalah

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Thu Feb 20, 2014 10:21 am

Ini umrah lone ranger atau ikut pakej full?

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Thu Feb 20, 2014 10:28 am

sy tak berani buat lone ranger so sy ikut pakej je le. lagi pun ini pakej ziarah istanbul. lama dah teringin nak ke sana sekali.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Thu Feb 20, 2014 12:08 pm

kalau bawa isteri, patut ikut pakej laa...sebab kat saudi ni bahaya juga

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Thu Feb 20, 2014 12:11 pm

ye.. bawa isteri tersayang hehe

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

UMRAH PERSENDIRIAN

Post by umrah persendirian on Sun Mar 09, 2014 11:05 am

ASSALAIMUALAIKUM Ustaz Thtl dan Pembaca Forum usaz semua.

Ini saja nak kongsi.

Saya baru saja ke forum ustaz dan saya rasa sangat bertuah kerana dapat berjumpa forum ini walaupun sudah lama mencari perkara berkaitan umrah persendirian atau umrah cara back-packer.

Kerana baru, Belum baca semua tajuk ini. Tajuk lain belum buka lagi. Kalau ada saya tersalah sebab ghairah nak ikut tulis dalam forum, tolong maaf dan betulkan.

Sebenarnya saya sudah melakukan umrah cara beli tket sendiri (AA) dan 'ground arrangment' minta bantuan orang uruskan sebab masa itu tak tahu boleh urus visa sendiri. Ground Arrgment hampir sepenuhnya kecuali tak ambil mutawif samaada untuk ibadah atau ziarah. Kumpulan kami 9 orang terdiri dari dua orang benar-benar warga emas iaitu melebihi 75T. 2 orang lebih 60T dan cuma 3 orng 40 - 50 tahun. Tarikh 11 jan 2014 hingga 23 jan 2014. Alhamdulilah tiada masalah langsung yang  di anggap menyukarkan sepanjang tempoh tersebut.
Cuaca sejuk tapi tidaklah teruk sangat, masih boleh pakai baju jubah dengan jacket saja masa di Madinah. Mekah sudah tak berapa sejuk.
Masa beli tiket, risau visa belum di buka jika tarikh lebih awal di pilih sebab beli tiket airasia setahun lebih awal. Kalau dapat tahu visa buka awal iaitu 4 dec 2013, boleh ambil pada bulan dec 2013.
Pakej umrah 2013 dec banyak yang ada masalah, ada yang kandas kat airpot di penang, KL pun ada. Di Mekah khabarnya hotel sebelah Haram kena batalkan tempahan walaupun dah bayar penuh. Mungkin Hj Iqbal salah seorang terlibat denganpembatalan hotel tersebut.

Jumlah perbelanjaan tidak lebih RM3k/pax untuk tempoh 13H11M.
Tempat mendarat dan berlepas pulang di Jeddah adalah di Terminal Hajj dan bukan di Terminal King Abdul Aziz Utara untuk penerbangan Airasia X. Nampaknya LION dari Indonesia juga di urus di sini.

Sebelum pergi dulu, banyak perkara di search terutama tentang tambang-tambang di Jeddah, Madinah atau Mekah tetapi akhirnya ambil ground arrengment.

Semasa dalam perjalanan balik, terjumpa sekeluarga 4 orang yang benar-benar back pack atau persendirian. Mereka terdiri dari pemuda bersama ibubapa dan nenek,  
di Madinah mereka sewa hotel SAR100 sebilik di ring kedua. Belanja mereka sangat murah padahal mereka adalah dari keluarga elit.

Pada akhir bulan feb 2014 yang lalu, AA ada buat tawaran lagi untuk tempoh dari 1 dec 2014 hingga 30 april 2015 dengan harga asas RM1069+4. Tapi tawaran ini tak sampai 24  jam. Tak tahu samaada habis kena tempah online atau AA tarik balik.

Terima Kasih.

JOM sama-sama kita melakukan umrah cara persendirian. Kalau tak dapat tiket semurah yang AA offerpun, kita boleh cari laluan lain yang kurang RM1500. Belanja di Tanah Suci RM1700 untuk 11H9M.

JOM UMRAH cara PERSENDIRIAN

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Sun Mar 09, 2014 11:52 am

salam n syukran di atas perkongsian.
soalan susulan:

1. berapa kos flight sorang AA tu?

2. syarikat urus visa dan berapa dia caj per person

3. ground svc tu apa nama company, registered in Malaysia dan apa pakej dia:
transport jeddah a/port ke Mecca, transport sekitar Mecca?
kemudian transport Mecca-Medina dan sekitar Medinah?

4. Hotel book melalui sapa, thru Booking.com? Agoda.com?
berapa dia cap

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

UMRAH SEPARUH PERSENDIRIAN

Post by umrah persendirian on Sun Mar 09, 2014 5:20 pm

Salam kembali untuk ustaz THTL.

Terima kasih atas kecepatan maklum balas dari ustaz.

Ini adalah sebagai menjawab soalan susulan:

1. Beli tiket masa offer RM800++/pax tanpa barang dan makan, bila sudah pasti dapat  visa kita up gred masa pergi ambil barang 20kgs x 2 orang dan makan 9 orang, ketika balik ambil  barang 20 kgs x 9 orang dan makanan. Jumlah harga RM8758/9 pax,  jadi hampir RM1k/pax. Tiket promo Airasia X di beli pada awal 2013.
2. Saya tak pasti syarikat urus visa di KL sebab di urus oleh adik, dia memiliki TA ( tidak berdaftar dgn kem Haj ArabSaudi), Seorang pembawa jemaah umrah berulangkali berumur awal 40an. Charge di kenakan RM270/visa.
3. Orang di no 2 juga perkenalkan umrah operator di Saudi.
Mungkin Tuan Ustaz mengenalinya tapi saya tak pernah jumpa semasa di Jeddah, Madinah atau Mekkah. Ground svs di katakan semua termasuk transport, hotel dan makan juga ziarah.
Mulanya di minta  RM1700/pax, tapi bila dah pergi dia minta tambah di sebabkan bil hari kumpulan kami lebih 2 hari dari kebanyakan pakej yang lain.
Coaster di sediakan dari Airport Haj Jeddah ke Madinah, coaster yang sama semasa 2 ziarah luar di Madinah dan juga dari Madinah ke Mecca. 2 kali ziarah di Mecca guna bas.

4. Hotel termasuk dalam charge ground pakaj dan kami di
i.   letakan di New Ansar Palace di Madinah dalam lingkaran 250m agaknya.
ii.  Di Mekkah tinggal di Jawhar di belakang Le Meredium. Khabarnya charge hotel Mekkah ini SAR150/pax/night.

5. Makan di Madinah di sediakan di hotel secara buffer dan di Mekkah di pack dengan kekerapan 3 kali sehari. Dan termasuk dalam kos di atas. Juga di anggarkan SAR30/day/pax.

Keseluruhan jamaah adalah keluarga yang terdiri 9 orang dari:
i.  4 adik-beradik
ii. 2 pasangan kpd adik beradik
iii. 1orang Ibu
iv. 1 Mertua kpd salah soarang adikberadik
v.  1 besan  kpd adik-beradik

Salah seorang dari adik saya bertindak sebagai ketua sebab dia dapat bercakap arab (ustaz).

Saya merasa berpuas hati kepada ground svs walaupun berlaku sedikit bas salah hantar ke Airport utara di Jeddah. Bila kami hendak buat pengesahan dengan petugas di Internatinaol airport King Abdul Aziz Utara, jawapan di terima berbelah bagi. ada yang kata di sini (Utara) dgn berkeras dia tahulah sebab  kerja disitu, tapi ada yg kata di Terminal Haj. Ketua hampir putus asa tetapi di atasi dengan isterinya yg tak tahu arab tapi cakap melayu + Inggeris. Pastinya di terminal Haj, kami runding dengan India yang hantar jemaah ke airport utara dan di charge SAR300. Nasib baik india ini boleh bawa masuk ke terminal Haj setelah pemeriksa periksa passport kami.

Wakil ground svs bertindak tidak menjawab tel bila telah sah kami tersalah hantar ke airport Utara. Air zamzam yang di janji pun tak dapat di sampaikan, tapi kita masih dapat beli di airport haj.

Sekian.


Salam untuk pembaca yang lain,
kalau anda berpeluang menegrjakan umrah melalui apa carapun terutama cara persendirian, TOLONG bawa ibu anda bersama jika mereka masih ada. Kalau mereka dah uzur, boleh pinjam wheel Chair untuk Tawaf dan saei boleh sewa wheel chair battery dgn SAR50 (boleh guna lebih dari 1 orang).

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Tue Mar 11, 2014 9:50 pm

syukran, cuma kalau anda dapat senaraikan:
1. Travel agent yg menguruskan visa umrah pada kadar RM270..nama syarikat dan lokasi, ph no dan contact person di TA tsb

2. pengendali ground svc di KSA, nama syarikat dan siapa contact person dan saudi Mobile no

3. Berita baik, syarikat tambang murah saudi, NAS Air akan memulakan penerbangan dari KLIA ke Jeddah mulai 1 April 2014. sila layarilah NAS air website utk melihat harga2 promosi mereka. Google: NAS air

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by umrah persendirian on Thu Mar 13, 2014 5:43 pm

Salam.

Assalaimulaikum untuk semua.

Ustaz.

Maafkan saya tidak segera menjawab apa yang ustaz  minta. Saya masih belum dapat maklumat itu.

1.  pasal urusan visa di KL, maaf saya belum dapat menulis di sini sebab belum dapat keizinan untuk saya berikan di sini walaupun tercatat di passport saya.

2. Pengendali ground svs di KSA ialah Ifraj, contact person dan no tiada pada saya, akan dapat di berikan jika di perolehi selepas ini.

Seorang ustaz juga ada mengiklankan pengurusan ground svs termasuk urusan visa dan kursus umrah dengan bayaran RM1800, beliau n=menggunakan TA Sila.

3. NasAir. Ini merupakan satu berita baik untuk semua jemaah yang budget kecil dan memilih melakukan umrah cara persendirian. Saya cuba search tiket nasair ini dan harga bagi laluan terus KUL-JED dengan penerbangan ,

   XY1             SAR999
   XY2             SAR1000

Bila saya search, cuma dapat 2 harga di atas sahaja dan tidak boleh dapat kalau bil penumpang melebihi 5 org.  Adakah offer untuk 5 orang saja untuk harga tersebut atau macam mana?

Apapun dengan adanya NasAir sektor KUL-JEDDAH ini akan memberikan sedikit persaingan kepada penerbangan tambang rendah yg lain terutama AA. Dengan itu di harapkan para jemaah mendapat manafaat dari kemunculan NasAir ini laluan baru ini.

Terima Kasih untuk info Nas Air ini.



Saya ingin mencadangkan Bagi Perlaksanaan Umrah Persendirian

1. Mana-mana pihak menjadi coordinator kepada umrah tanpa pakej atau tanpa melalui TA. Teruma forum ini di bawah kelolaan ustaz THTL menjadi coord itu.

2. Mengumpul peserta/ jemaah yang membeli tiket persendirian samaada AA/NasAir atau lain-lain untuk di gabungkan di peringkat KSA bagi tarikh yg sama bagi tujuan ground svs pada kadar yg berpatutan. Jangkaan saya bagi bil hari 13H11M untuk ground svs akan melibatkan perbelanjaan tidak melebihi RM1K8, jika tiket pada kadar SAR1999, jumlah keseluruhan RM3553.26 (RM1753.26 + RM1800)

3. Mana-mana tarikh, tiket boleh di beli oleh jemaah pesendirian dan akan bergabung di peringkat keberangkatan di KUL.

4. Jika cadangan ini di terima, pohon buka satu ruang forum baharu di bawah satu tajuk khusus umrah persendirian dan ustaz thtl melalui forum ini bertindak sebagai pengumpul peserta. Jika mendapat sambutan, para peserta mohon hebahkan kepada rakan-taulan.

Tujuan mengadakan pakatan umrah cara ini bukan nak menidakan usaha TA, biarkan pakej TA untuk yang lebih mencari keselesaan dan kesenangan tanpa mengurusnya sendiri.

Terima Kasih.

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by abu_firdaus on Mon Mar 17, 2014 4:58 am

alhamdulillah. terima kasih di atas perkongsian.
saya baru balik dari umrah sabtu lepas.

abu_firdaus
AHLI
AHLI

Posts : 688
Points : 712
Join date : 19/05/2012
Location : bdr baru bangi

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by thtl on Mon Mar 17, 2014 9:40 am

InsyaAllah ana umrah mulai 3 April. menginap di hotel Amjad belakang Hilton Tower bersama family dari Malaysia

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by syuaib on Thu Mar 20, 2014 3:27 am

Bestnya umrah satu family...

syuaib
AHLI
AHLI

Posts : 108
Points : 141
Join date : 28/12/2012

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by umrah persendirian on Thu Mar 20, 2014 5:53 am

Assalaimulaukm.

Kepada individu yang berhajat nak tunaikan umrah cara persendirian, kumpul bersama rakan dari bicarathtl mohon ke
   
              Umrah Persendirian Part 2

Di topik ini, kita kumpulkan mereka yang bercadang nak menunaikan umrah persendirian dan juga tumpang kepada mereka yang tahu @ pernah melakukan umrah terutama cara persendirian.

Terima Kasih.

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by umrah persendirian on Sun Dec 14, 2014 4:34 pm

UMRAH PERSENDIRIAN

Sememangnya ramai rakyat Malaysia yang berhajat menunaikan umrah cara persendirian atau umrah tidak mengikut pakej dari mana-mana travel agen. Mungkin faktor utama pemilihan UMRAH cara PERSENDIRIAN ini di sebabkan kos yang kurang dari kos mengikuti pakej TA di samping sedikit faktor lain.

Wujudnya group whatapps atas nama "Umrah Persendirian" yang saya upload pada 31 ogos 2014 telah mendapat sambutan yang sangat tak terduga. Dalam masa dua hari sahaja UP whatsapp tersebut telah mencapai tahap maksima bil ahlinya. "Umrah Persendirian G2" di tambah bagi menampung jumlah yang terus meningkat. Walau bagaimanapun G2 juga akan menghampiran jumlah maksima.
Ahli UP yang sedia ada akan mengadakan pertemuan tidak formal sambil bersantai di Lembah Klang pada 14 sept 2014. Pertemuan ini lebih kepada pertemuan pengenalan sahaja, mereka akan membawa bersama pasangan dan juga anak-anak.

Atas faktor jumlah mereka yang berminat dgn umrah persendirian samaada mereka merancang menunaikan umrah cara persendirian dalam masa terdekat atau sebagai persediaan ilmu tentang cara menunai umrah persendirian di masa akan datang, mereka terus menghantar email meminta menjadi member UP.
Bagi memenuhi jumlah permintaan yang bertambah, saya telah mewujudkan UMRAH PERSENDIRIAN dgn menggunakan “telegram” tetapi mengekalkan tujuan dan matlamatnya. Telegrem sememangnya tidak popular dan tidak mesra pengguna masa ini tetapi ia dapat menampung jumlah ahli sehingga 200 orang. Telegram akan di minati di masa akan dating, insyaallah.

Jika anda pembaca semua berminat menyertai "telegram ‘Umrah Persendirian’" group UP tersebut dengan syarat beragama Islam serta berumur 18 tahun ke atas bolehlah menghantar email menyatakan hajat itu kepada email : umrahsenang@gmail.com

Sekian terima kasih

umrah persendirian
AHLI
AHLI

Posts : 219
Points : 231
Join date : 09/03/2014

http://umrahsertaziarah.blogspot.com

Back to top Go down

Re: umrah lone ranger

Post by Sponsored content Today at 9:52 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 7 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum