Tawaran dari Arab Saudi

Page 2 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Go down

Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Mon Jan 09, 2012 10:16 am

First topic message reminder :

Salam semua,
Good news
Ana baru aja menerima tawaran kerjaya dari kementerian pelajaran tinggi KSA untuk mengajar di Universiti Jazan di wilayah Jazan Arab saudi.
Not so good news..
Bila ana tengok kedudukan wilayah Jazan, ia agak terpencil dan jauh dari Mekah dan madinah.Ia terletak di sempadan Yaman dan merupakan bandar pinggi laut Merah. minta pandangan abang bob ke atau sesiapa yang biasa dengan Jazan komen sikit.
Mereka ingin bantuan Malaysia untuk membangunkan University Jazan yg baru ditubuhkan tahun 2007.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down


Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by helper on Tue Jan 10, 2012 5:23 am

Sedehnya.... tak sempat jumpa dgn pak thtl Sad Sad Sad Sad Sad

helper
Helper
Helper

Posts : 240
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Tue Jan 10, 2012 8:13 am



ana insyaAllah azhab ila al-jazan ma'a sohabah Smile ..hehe

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Join date : 24/11/2011

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Tue Jan 10, 2012 10:19 am

hari ni settle isu gaji dan kontrak. ana ambik kontrak satu tahun je. Maka akan bermulalaa proses seterusnya..visa, wisma putra, medical, pengesahan segala sijil..

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Tue Jan 10, 2012 11:35 am

thtl wrote:hari ni settle isu gaji dan kontrak. ana ambik kontrak satu tahun je. Maka akan bermulalaa proses seterusnya..visa, wisma putra, medical, pengesahan segala sijil..

limaza?1 tahun? ana nak 5 tahun..hehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Tue Jan 10, 2012 1:26 pm

org bujang, 10 tahun pun tak per

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Tue Jan 10, 2012 10:11 pm

thtl wrote:org bujang, 10 tahun pun tak per

10 tahun sudah boleh dapat al-Jazani dahh... Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by sunyi on Fri Feb 03, 2012 7:34 am

wah tahniah syeikh.. ate sebelum pegi tu, organize le sesi teh tarik ke..

sunyi
AHLI
AHLI

Posts : 10
Points : 14
Join date : 29/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Fri Feb 03, 2012 9:16 am

bisa aje, masih menunggu Visa Kerja, Kedutaan arab saudi di KL belum panggil, bila dah dapat Visa dan flight ticket akan diberitahu

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Fri Feb 03, 2012 10:38 am

thtl wrote:bisa aje, masih menunggu Visa Kerja, Kedutaan arab saudi di KL belum panggil, bila dah dapat Visa dan flight ticket akan diberitahu

Bila nak ada kan perjumpaan? insyaAllah ana cuba hadir..

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Fri Feb 03, 2012 11:18 am

dien akan diberitahu..don't worry. semuanya bergantung kpd Visa, ada visa, ada meeting, tak ada visa, malu besar..kohkoh

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Fri Feb 03, 2012 12:52 pm

thtl wrote:dien akan diberitahu..don't worry. semuanya bergantung kpd Visa, ada visa, ada meeting, tak ada visa, malu besar..kohkoh


tak ada VIsa ada hikmahnya.jangan cakap malu besar macam tu... Smile

apa pun saya mendoakan Allah memudahkan ustaz...nanti boleh saya tumpang talaqqi sekali..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by sunyi on Tue Feb 28, 2012 11:04 am

boss, kata dah dpt visa.. bila gamaknya nk berangkat tu? dh bley plan teh tarik session la ni..

sunyi
AHLI
AHLI

Posts : 10
Points : 14
Join date : 29/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Tue Feb 28, 2012 11:19 am

sunyi wrote:boss, kata dah dpt visa.. bila gamaknya nk berangkat tu? dh bley plan teh tarik session la ni..

pihak KSA ada problem..hehe Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Tue Feb 28, 2012 12:26 pm

Ya, baru dapat clearance dari Kementerian Pendidikan Tinggi KSA, malam tadi depa hantar e-mail supaya bawa passport dan datang ke Kedutaan KSA dengan segera. ana akan pergi esok.

Lepas tu ana ke Kedutaan KSA, mungkin ana akan dapat tahu ana punya anggaran jadual penerbangan kot...selepas medical check-up, urusan lain spt JPJ, pengesaan sijil dengan Macee (USA) dan pelepasan dari wisma putra. rasanya semua urusan ni dalam dua minggu, ana target 15-16 Mac flight KLIA-Jeddah, biiznillah.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Tue Feb 28, 2012 5:55 pm

thtl wrote:Ya, baru dapat clearance dari Kementerian Pendidikan Tinggi KSA, malam tadi depa hantar e-mail supaya bawa passport dan datang ke Kedutaan KSA dengan segera. ana akan pergi esok.

Lepas tu ana ke Kedutaan KSA, mungkin ana akan dapat tahu ana punya anggaran jadual penerbangan kot...selepas medical check-up, urusan lain spt JPJ, pengesaan sijil dengan Macee (USA) dan pelepasan dari wisma putra. rasanya semua urusan ni dalam dua minggu, ana target 15-16 Mac flight KLIA-Jeddah, biiznillah.

Moga Allah mudahkan semuanya, amin Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Tue Feb 28, 2012 6:04 pm

esok baru nak start travelog ke Jazan...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Tue Feb 28, 2012 6:14 pm

thtl wrote:esok baru nak start travelog ke Jazan...

aik nak pi dah???

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Tue Feb 28, 2012 6:16 pm

travelog daa..

kalau dah nak pi, dinamakan flight date...

Laughing

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Tue Feb 28, 2012 6:23 pm

thtl wrote:travelog daa..

kalau dah nak pi, dinamakan flight date...

Laughing

hehe..bukan main semangat menulis travelog..haha

KohKohKoh

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Tue Feb 28, 2012 6:26 pm

mestilah semangat, sebab dah 1 bulan delay Visa. Travelog USA kan dah nak tutup kedai, maka kena buka travelog baru pulak...kok gitu. barulah hidup ni full of surprises, bukan cam kat 2.0 tu...tak benda lain, isu jin kacang je

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Tue Feb 28, 2012 7:13 pm

thtl wrote:mestilah semangat, sebab dah 1 bulan delay Visa. Travelog USA kan dah nak tutup kedai, maka kena buka travelog baru pulak...kok gitu. barulah hidup ni full of surprises, bukan cam kat 2.0 tu...tak benda lain, isu jin kacang je

baguslah tu..ada travelog sendiri...saya masih tak ada..hehe..nanti tunggu 20 tahun akan datang Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Tue Feb 28, 2012 7:37 pm

betul ler tu, kalau nak tulis travelog, kita kena mengembaralaa..maka kalau dien asyik dok kat temerloh je, mmg tak boleh tulis travelog.

saya banyak travelog.

boarding school kat seremban
belajar UiTM kat Perlis
pengajian bachelor dan masters kat USA

dan sekarang ada peluang ke KSA

dah 4 travelog.

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Tue Feb 28, 2012 7:45 pm

thtl wrote:betul ler tu, kalau nak tulis trabelog, kita kena mengembaralaa..maka kalau dien asyik dok kat temerloh je, mmg tak boleh tulis travelog.

saya banyak travelog.

boarding school kat seremban
belajar UiTM kat Perlis
pengajian bachelor dan masters kat USA

dan sekarang ada peluang ke KSA

dah 4 travelog.

hehe..baru ni lah duduk sini sebab dah habis stdy, tunggulah akan datang, sampai ke bukhara dan naisabur ku gagahi..hehe

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Tue Feb 28, 2012 7:47 pm

kalau dien ada komitmen family, mana boleh ke bukhara?

itu macam Nabi musa yang kena khidmat kpd mertuanya selama 10 tahun...tak boleh keluar Madyan

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Tue Feb 28, 2012 7:53 pm

thtl wrote:kalau dien ada komitmen family, mana boleh ke bukhara?

itu macam Nabi musa yang kena khidmat kpd mertuanya selama 10 tahun...tak boleh keluar Madyan

hehe..family kasi sambung belajar lah..satu kampung dok bercerita ana tukar kos...sudah ada ujian sebelum mula mengorak langkah...huhu..sabarlah

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Tue Feb 28, 2012 8:00 pm

memangla org kampung bangga kalau ada anak mukim depa yg jadi ingineer ke, arkitek, doktor, loyar..tapi kalau jadi salafi, depa tak berapa nak bangga laa. sebab depa dah nampak, susahlah depa nak tahlil arwah lepas ni...

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Ad-Dien on Tue Feb 28, 2012 8:04 pm

thtl wrote:memangla org kampung bangga kalau ada anak mukim depa yg jadi ingineer ke, arkitek, doktor, loyar..tapi kalau jadi salafi, depa tak berapa nak bangga laa. sebab depa dah nampak, susahlah depa nak tahlil arwah lepas ni...

dari kos engineering ke salafi, pernah dibuat orang tak?
huhu..ye..semua hangat bergosip...hanya mampu redha..moga ada hikmah yang besar yang saya tak tahu Smile

_________________
عقيدة السلف اصحاب الحديث

Fb: Ad-Dien

Ad-Dien
Admin
Admin

Posts : 3862
Points : 4184
Join date : 24/11/2011
Age : 26
Location : al-Kardawi

http://addienblog.blogspot.com

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by thtl on Tue Feb 28, 2012 8:05 pm

kalau dalam IM, mmg biasa maa.
protaz namanya.

cth Dr ismail al-Muqaddam, egypt, doctor medical tapi salafiyah yg top

thtl
Admin
Admin

Posts : 9569
Points : 10341
Join date : 24/11/2011

Back to top Go down

Re: Tawaran dari Arab Saudi

Post by Sponsored content Today at 7:37 am


Sponsored content


Back to top Go down

Page 2 of 7 Previous  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Next

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum